Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, amenință din nou Chișinăul, declarând că „Occidentul a pus ochii acum pe Republica Moldova pentru a avea rolul următoarei Ucraine”.
Într-un interviu pentru Rossia 24 Tv, preluat de agenția RIA Novosti, Lavrov a acuzat-o pe Maia Sandu că „este pregătită, practic, pentru aproape orice, inclusiv pentru unirea cu România”. În același interviu, Serghei Lavrov a acuzat din nou Occidentul pentru că livrează Kievului armament greu. Declarațiile vin în preziua summitului UE- Ucraina de la Kiev.
„Republica Moldova este acum luată în calcul pentru acest rol”, a spus Lavrov, răspunzând la întrebarea care dintre țările din jurul Rusiei ar putea urma calea Ucrainei.
Ministrul rus de Externe a susținut că Occidentul „a plasat-o” în fruntea Republicii Moldova pe Maia Sandu „dornică să intre în NATO și pregătită, practic, pentru orice”.
„În primul rând, pentru că au putut să pună un președinte în fruntea țării prin metode destul de specifice, departe de a fi liber democratice, un președinte care vrea în NATO, are cetățenia română, este pregătită să se unească cu România și, în general, este pregătită pentru aproape orice”, a declarat Lavrov.
Ministerul de Externe de la Chișinău a comentat că declarațiile lui Lavrov „nu corespund adevărului și fac parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse” și a reamintit părții ruse că R. Moldova merge pe calea aderării la Uniunea Europeană.
Nu este prima dată când Moscova acuză Chișinăul cu „repetarea scenariului ucrainean”.
În urmă cu mai puțin de două săptămâni, senatorul rus Andrei Klimov a amenințat Republica Moldova, dând de înțeles că problemele Ucrainei au început în 2014, după anunțarea planurilor Kievului de a adera la NATO. El a susținut că Moldova riscă să repete „politica sinucigașă” a liderului ucrainean Volodimir Zelenski.
În acelaşi interviu, Lavrov a susținut din nou că Occidentul minte în legătură cu refuzul Rusiei de a negocia în problema Ucrainei şi că acesta ar încerca să întoarcă împotriva Moscovei Republica Moldova, Georgia şi fostele republici sovietice.
Lavrov a declarat că forțele țării vor răspunde la livrarea de arme occidentale cu rază mai lungă de acțiune, încercând să împingă forțele ucrainene mai departe de granițele sale pentru a face o zonă tampon sigură, relatează The Guardian.
Lavrov a mai spus că Rusia nu are nevoie de ajutor din partea foștilor săi aliați sovietici pentru campania militară și că are tot ce-i este necesar pentru conflict și nu a cerut membrilor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) - o alianță condusă de Moscova care include Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan - să ofere sprijin material.