Linkuri accesibilitate

Ana Birchall vrea să dea mai mulți bani pentru mâncarea deținuților, sindicaliștii o acuză că uită de personalul din justiție


Ministrul Justiției, Ana Birchall

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică un proiect de ordin care prevede majorarea indemnizației pentru hrana deținuților. Sindicaliștii atrag atenția că lista obligațiilor ministerului este mai lungă.

În referatul de aprobare, ministerul notează că actualizarea valorii financiare a normelor de hrană ale persoanelor private de libertate se face periodic, pe baza indicilor preţurilor de consum, dacă rezultă diferenţe de peste 5% faţă de luna în care s-a stabilit ultima valoare.

„Având în vedere diferenţa procentuală de peste 5% (respectiv, 5,66%), precum şi dispoziţiile articolului 51 alineatul (2) din Ordonanţa Guvernului 26/1994, cu modificările şi completările ulterioare, este necesară actualizarea valorilor financiare ale normelor de hrană ale persoanelor private de libertate", se menţionează în referat, potrivit Agerpres.

Ministerul Justiţiei a specificat că impactul financiar asupra bugetului general consolidat va fi în acest an de 1,1 milioane de lei, iar pentru următorii patru ani de câte 2,2 milioane de lei.

Pe de altă parte, sindicaliștii de la Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor atrag atenția, printr-un comunicat de presă transmis Mediafax, că ministerul are „obligații legale” și față de „justițiabili, victimele infracțiunilor și personalul din justiție, probațiune și penitenciare” care trebuie respectate „la fel de scrupulos”. In plus, o altă obligație legală pentru Ministerul Justiției este, în opinia FSANP, și crearea unor condiții corespunzătoare în penitenciare.

„În pofida angajamentelor publice, bugetul pentru investiţii a fost redus constant în ultimii 3 ani. Printr-o lege extrem de dubioasă, aproximativ 20.000 de deţinuţi - criminali, tâlhari, violatori, hoţi - au beneficiat de graţierea mascată a 1/5 din pedeapsă. Nici aici ministerul Justiţiei n-a făcut nimic pentru a se asigura că aceştia nu se vor întoarce încurajaţi de clemenţa guvernanţilor. Dacă proiecte pentru favorizarea infractorilor au tot fost, în ceea ce priveşte protecţia victimelor nici măcar obligaţiile impuse de Uniunea Europeană nu le respectă Ministerul Justiţiei. După mai bine de 4 ani de la expirarea termenului de implementare, România încă nu are un cadru legal şi instituţional pentru asistenţa victimelor infracţiunilor”, mai arată sursa citată.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG