Linkuri accesibilitate

Cum a ajuns fosta șefă AEP, Ana Maria Pătru, să câștige 110.000 de euro după arestarea din 2016


După aproape șase ani de la arestarea preventivă, Ana Maria Pătru a început să încaseze sumele câștigate în instanță în procesul cu AEP. Ea încearcă să execute silit instituția pe care a condus-o. Imagine din 2016 cu Ana Maria Pătru.
După aproape șase ani de la arestarea preventivă, Ana Maria Pătru a început să încaseze sumele câștigate în instanță în procesul cu AEP. Ea încearcă să execute silit instituția pe care a condus-o. Imagine din 2016 cu Ana Maria Pătru.

Arestată preventiv în 2016 sub acuzația de spălare de bani și trafic de influență, Ana Maria Pătru, fosta președintă a AEP, va încasa peste 110.000 de euro de la statul român. Decizia e definitivă, dar despăgubirile s-ar putea majora. Curtea de Apel a achitat-o, în 2020.

Ana Maria Pătru, fostă președintă a Autorității Electorale Permanente (AEP), a fost reținută cu trei săptămâni înainte de alegerile parlamentare din decembrie 2016.

Procurorii DNA au acuzat-o de două infracțiuni de spălare de bani și trei infracțiuni de trafic de influență. Anchetatorii susțineau că și-a cumpărat cu banii primiți un imobil și o mașină de lux.

Ea a fost achitată, în 2020, de Curtea de Apel București, după ce o decizie similară fusese luată și de judecătorii de la Tribunalul București.

După arestarea sa preventivă, care s-a produs pe 16 noiembrie 2016, Ana Maria Pătru și-a dat demisia din funcția de președintă a Autorității Electorale Permanente.

La cinci ani după ce a plecat din fruntea AEP, Ana Maria Pătru a dat în judecată instituția pe care a condus-o și a solicitat drepturile bănești ca președintă a Autorității pentru perioada noiembrie 2016 – mai 2020, dar și pe cele în calitate de consilier parlamentar, tot în cadrul AEP, pentru intervalul mai 2020 – octombrie 2020.

Ce a solicitat în instanță pentru perioada 16.11.2016 – 13.05.2020

  • Drepturile bănești în calitate de președinte al AEP, actualizate cu rata inflației și cu dobânda legală aferentă de la scadență și până la plata integrală;
  • Drepturile salariale cu spor de 15% din salariul de bază conform legii 284/2010 până la 01.07.2017 și după această dată a indemnizației pentru titlul de doctor;
  • Indemnizațiile în calitate de membru al Biroului Electoral Central pentru fiecare scrutin electoral în parte;
  • Indemnizațiile pentru concediul legal de odihnă;
  • Contravaloarea tichetelor de vacanță.
Ana Maria Pătru, fost șef al AEP, din 2012 până la arestarea din noiembrie 2016.
Ana Maria Pătru, fost șef al AEP, din 2012 până la arestarea din noiembrie 2016.

Pentru perioada 14.05.2020 – 07.10.2020, ea a solicitat drepturile bănești în calitate de consilier parlamentar în cadrul Filialei Sud Vest Oltenia:

  • Drepturile salariale cu spor de 15% din salariul de bază conform legii 284/2010 până la 01.07.2017 și după această dată a indemnizației pentru titlul de doctor;
  • Indemnizațiile care i se cuveneau în calitate de membru al Biroului Electoral Central pentru fiecare scrutin electoral în parte;
  • Indemnizațiile pentru concediul legal de odihnă;
  • Contravaloarea tichetelor de vacanță.

Ana Maria Pătru a transmis instanței că, după reținerea sa de procurorii DNA, nu a mai avut o altă sursă de venit, iar ea și copilul său s-au aflat „în întregime în întreținerea mamei și bunicii”.

Fostă șefă a Autorității Electorale Permanente susține că demisia sa este lovită de nulitate, fiind obținută fără consimțământul său, „actul fiind impus prin abuz de putere de către procurorul șef al DNA Ploiești, Lucian Onea”.

Judecătorii au decis că Ana Maria Pătru are dreptul la salariile cuvenite în calitate de consilier parlamentar, suma pe care Autoritatea Electorală Permanentă trebuie să i-o plătească fiind de 546.900 de lei (aproximativ 110.000 de euro).

Dacă la prima instanță, fosta șefă AEP a câștigat drepturile și pentru calitatea de președinte al instituției, la recurs, acest capăt al acțiunii a fost respins.

Ana Maria Pătru vrea să execute silit AEP

AEP a stabilit ca plățile către Ana Maria Pătru să fie făcute într-un interval de cinci ani. Însă fosta șefă a instituției vrea să încaseze suma integral, într-o singură tranșă, și cere executarea silită a instituției.

„Referitor la sumele care mi se cuvin legal din partea instituției pe care am condus-o aproximativ zece ani și pe care am adus-o la cele mai înalte standarde profesionale și internaționale, îmi sunt reținute ilegal de către funcționarii AEP care constat că nu au nicio pregătire juridică. Aceștia sunt într-o confuzie totală, argumentându-mi că ceea ce îmi datorează AEP sunt drepturi salariale și nu despăgubiri, așa cum în mod corect a constatat Curtea de Apel București”, a declarat Ana Maria Pătru pentru Europa Liberă.

Ea îl acuză pe actualul președinte al AEP, Florin Mitulețu-Buică, că se folosește de tot felul de „tertipuri” pentru a nu-i plăti despăgubirile care „i se cuvin”.

Constantin-Florin Mitulețu-Buică conduce AEP din 2019
Constantin-Florin Mitulețu-Buică conduce AEP din 2019

„Am început procesul de executare silită asupra instituției și, probabil, voi intenta un alt proces de abuz împotriva funcționarilor care au refuzat să-mi pună în executare sumele câștigate de drept în instanță. Voi executa silit AEP, deși mă doare acest lucru, pentru că vor avea de suferit colegi care au pus umărul la profesionalizarea instituției, însă nu am să permit nimănui să mai facă vreun abuz asupra subsemnatei”, susține fosta președintă AEP.

Ana Maria Pătru precizează că mai are în desfășurare un proces cu statul român pentru a obține „în integralitate toate despăgubirile cerute”, cele în calitate de președinte AEP.

„Este suficient că am fost anchetată de niște procurori abuzivi, care mi-au pus în cârcă fapte pe care nu le săvârșisem, așa încât nu am să mai închid ochii și la alte ilegalități, mai ales venite din partea unor personaje care nu fac cinste instituției”, a spus Pătru pentru Europa Liberă.

În luna mai 2022, AEP a virat către Ana Maria Pătru 5% din suma pe care ar trebui să o primească drept despăgubire. Surse din instituție susțin că AEP are dreptul, potrivit unei Ordonanțe de Urgență, să eșaloneze drepturile salariale.

Curtea de Apel București a decis ca AEP să plătească drepturile salariale pentru perioada 16.12.2016 – 13.05.2020, cuvenite în calitate de consilier parlamentar în cadrul Filialei Sud – Vest Oltenia, actualizate în funcție de rata inflației și cu dobânda legală, de la scadență și până la plata integrală, constând în salariul de bază și sporurile aferente funcției, indemnizațiile pentru concediul legal de odihnă și contravaloarea tichetelor de vacanță.

„Respinge ca neîntemeiate pretențiile reclamantei (n.r. – Ana Maria Pătru) de obligare a pârâtei la plata drepturilor bănești pentru perioada 16.12.2016 – 13.05.2020, în calitate de președinte al AEP”, se arată în sentința afișată pe site-ul instanțelor de judecată. Decizia este definitivă.

Fosta șefă AEP a precizat că va continua procesul pentru recuperarea sumelor ca președinte AEP de la statul român.

În 2021, Ana Maria Pătru a lucrat șase luni la AEP, sediul central. După aceea a cerut suspendarea pentru studii, conform legii funcționarului public parlamentar, timp de doi ani, a contractului de consilier parlamentar cu filiala Sud – Vest Oltenia. Conducerea AEP nu a fost de acord și consideră că Ana Maria Pătru nu s-a prezentat la locul de muncă. Pentru această problemă, există un alt proces.

Ana Maria Pătru s-a angajat la AEP în septembrie 2005, exact în filiala din care a cerut suspendarea pentru studii. În 2007, ea a fost vicepreședinte AEP, funcție pe care a deținut-o până în 2012.

În martie 2012, Parlamentul a decis numirea Anei Maria Pătru în calitate de președinte AEP pentru un mandat de opt ani, între 13 mai 2012 – 13 mai 2020.

Mandatul său a fost întrerupt după arestarea preventivă din 16 noiembrie 2016.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG