Linkuri accesibilitate

Fostul director din AEP care controla finanțele partidelor este acuzat de contracte cu PNL


Autoritatea Electorală Permanentă este instituția care organizează alegerile din România.
Autoritatea Electorală Permanentă este instituția care organizează alegerile din România.

Conducerea Autorității Electorale Permanente (AEP) a trimis două sesizări către DNA și ANI în legătură cu contractele încheiate cu PNL de fostul director care coordona controlul asupra finanțelor partidelor. Bogdan Costreie susține că totul este un abuz.

Sesizările oficiale au fost trimise către DNA și Agenția Națională de Integritate săptămâna trecută. Bogdan Costreie a ocupat începând cu 2017 funcția de director general al Departamentului de control al finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, funcție în care a rămas până în martie 2019. El a acuzat conducerea AEP că a blocat controlul asupra finanțelor PSD în perioada în care social-democrații erau conduși de Liviu Dragnea.

În aprilie 2019, Bogdan Costreie a cerut întreruperea contractului de muncă cu AEP.

Autoritatea Electorală Permanentă susține că a descoperit în finanțele PNL, când s-a făcut controlul pentru anul 2020, că, după plecarea din instituție, Bogdan Costreie a încheiat, în calitate de avocat, mai multe contracte cu Partidul Național Liberal.

Un alt contract de asistență juridică, semnat de Bogdan Costreie cu PNL, s-a încheiat în septembrie 2019. Obiectul contractului era „asistență juridică, redactare documente, reprezentare în fața instituțiilor publice, formulare acțiuni în instanță împotriva proceselor verbale de control”.

În baza acestui contract, fostul director din AEP a încasat în perioada septembrie – decembrie 2019 suma de 26.000 de lei, 6.500 de lei în fiecare lună. Alte două facturi de 6.500 de lei au fost încasate în 2020.

AEP îl acuză pe Bogdan Costreie că a deținut funcția de director în instituție, iar imediat după plecare a avut contracte cu PNL, partid pe care îl controla, conform fișei postului.

Autoritatea invocă prevederi din Strategia Națională Anticorupție și din Codul Administrativ, care i-ar fi interzis lui Bogdan Costreie să aibă contracte cu PNL după plecarea din AEP.

În Codul Administrativ, adoptat prin OUG în iulie 2019, se prevede că funcționarilor publici le este interzis să acorde asistență și consultanță persoanelor fizice sau juridice în vederea promovării de acțiuni juridice ori de altă natură împotriva statului sau autorității ori instituției publice în care își desfășoară activitatea. Prevederile se aplică și după încheierea raporturilor de muncă pentru o perioadă de doi ani.

Agenția Națională de Integritate este sesizată pentru a se vedea dacă există o stare de incompatibilitate sau conflict de interese în ceea ce îl privește pe Bogdan Costreie.

Război în AEP între Bogdan Costreie și Florin Mitulețu-Buică

Numele lui Bogdan Costreie s-a aflat în mijlocul unui scandal în 2019, el fiind înlocuit din funcția de director al Departamentului de control din AEP. El a acuzat imixtiunile politice și faptul că președintele AEP a răspuns ordinelor venite de la PSD pentru a bloca controlul la PSD. Fostul trezorier al partidului, Mircea Drăghici, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru modul fraudulos în care a folosit subvenția în 2018, miza controlului coordonat de Costreie.

„Nu am plecat de bunăvoie din AEP, am fost dat afară din funcția de director general. Am fost dat abuziv afară. Postul din care am plecat în aprilie era cel de consilier parlamentar, motivat de presiunile care se făceau asupra mea să părăsesc și acel post”, a declarat Bogdan Costreie pentru Europa Liberă.

Admite că a încheiat mai multe contracte în calitate de avocat cu PNL după plecarea din AEP.

„Îmi cer scuze că nu am murit de foame, era o formă de a supraviețui, mi-am reluat activitatea de avocat. Nu văd vreo problemă cât timp nu mai eram funcționar public. Nu am fost vreodată membru de partid, puteam să închei contract cu orice partid”, a fost explicația oferită de Costreie pentru contractele încheiate cu liberalii. El susține că nu i se pot aplica prevederile Codului Administrativ, deoarece la momentul apariției lui nu mai era funcționar public.

Bogdan Costreie afirmă că există și plângeri penale pe numele său, nu doar sesizări din partea AEP.

„Simt o formă de presiune. Eu am câștigat pe fond procesul cu AEP, ceea ce ar însemna că ar trebui să mă reprimească cu brațele deschise ca director în AEP. Ar face orice să nu se întâmple asta”, susține fostul director.

Potrivit acestuia, nu a fost vreodată membru de partid, în timp ce Florin Mitulețu-Buică, președintele AEP, provine dintr-un partid „pe care a vrut să-l protejeze în cadrul unui control al AEP, fiind vorba de PSD”.

„Constatările parțiale nu s-au mai regăsit în constatările finale, cred că e o problemă cu acel control al AEP. Sunt foarte multe cheltuieli care nu s-au mai regăsit și care fac acum obiectul unor cercetări penale”, a spus Costreie.

Referirile acestuia sunt despre sumele folosite de PSD în 2018 pentru vacanțe exotice cu banii din subvenție. Europa Liberă a scris în ianuarie 2020, pe baza raportului Curții de Conturi și AEP, că PSD a cumpărat pachete turistice de 190.000 de euro. DNA investighează în acest moment cine a beneficiat de acele excursii.

„Sper că justiția să facă dreptate, e un abuz strigător la cer. În motivarea din prima instanță scrie negru pe alb că a fost un abuz, poate e și penal”, a declarat Bogdan Costreie pentru Europa Liberă. El așteaptă ca recursul cu AEP să fie judecat la Curtea de Apel în această toamnă.

Destituirea lui Bogdan Costreie din funcția de director general al Departamentului de control al finanțării partidelor politice a primit și girul Parlamentului în 2019, când majoritatea era deținută de PSD și aliații săi.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG