Linkuri accesibilitate

Activistul și jurnalistul azer Bahruz Samadov, reținut la Baku și acuzat de trădare


Bahruz Samadov este săltat de polițiști în 2020.
Bahruz Samadov este săltat de polițiști în 2020.

Analistul politic azer Bahruz Samadov, care este cunoscut pentru criticile sale la adresa autorităților țării, a fost arestat la Baku pe 21 august.

Bunica lui Samadov, Zibeida Osmanova, a declarat Serviciului azer al RFE/RL că după arestarea nepotului ei poliția le-a percheziționat apartamentul și a informat-o că Samadov este suspect de activități ilegale legate de droguri.

„El și prietenul lui au plecat la mare. După aproximativ 30 de minute au venit în casă patru-cinci persoane (în Baku). S-au identificat ca membri ai serviciului de securitate a statului. S-au prezentat ca angajați DTX și au spus că există o plângere despre droguri”.

Mai târziu, un avocat a sunat-o și i-a spus că nepotul ei „este acuzat de trădare”.

Samadov, doctorand la Universitatea Carolină din Praga, a criticat ofensivele militare ale Azerbaidjanului din 2020 și 2024, care s-au încheiat cu redobândirea controlului asupra regiunii separatiste din Nagorno-Karabah, pe atunci populată de etnici armeni.

Bunica activistului spune că, între timp, casa i-a fost percheziționată.

„I-au luat lui Bahruz computerul, pașaportul, diplomele și cartea pe care a tradus-o. Azi, 22 august, m-a sunat o doamnă care s-a prezentat ca avocat și mi-a spus că Bahruz este acuzat de trădare.”

Bunica lui a spus că nu crede nicio acuzație, nici despre droguri, nici despre trădare.

Samadov a publicat articole critice despre autoritățile azere în mass-media occidentală și diverse publicații analitice. El este autorul „OC Media” și bakuresearchinstitute.org, vestite pentru apelurile sale împotriva războiului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG