Linkuri accesibilitate

Israel vs Hezbollah | Analiză AP: O incursiune terestră mai amplă în Liban ar putea avea loc în curând


Soldați israelieni dorm pe tancuri în nordul Israelului, în apropierea graniței cu Liban, marți, 1 octombrie 2024.
Soldați israelieni dorm pe tancuri în nordul Israelului, în apropierea graniței cu Liban, marți, 1 octombrie 2024.

Operațiunea terestră „limitată” împotriva Hezbollah din sudul Libanului - declanșată în noaptea de luni spre marți - arată că o incursiune terestră mai amplă în Liban ar putea avea loc în curând, scrie Associated Press, care citează corespondenți din Tel Aviv, Geneva, Înălțimile Golan, Sofia, Berlin și Beirut.

Armata israeliană a lansat marți dimineață o incursiune „limitată” și cu raiduri „țintite” împotriva Hezbollah, în sudul Libanului.

Israelul a închis comunitățile de-a lungul graniței sale de nord, în timp ce artileria israeliană a lovit sudul țării vecine.

Între timp, se înmulțesc semnalele că și mai multe forțe ar putea fi trimise în curând peste graniță pentru a lupta împotriva militanților susținuți de Iran.

Hezbollah este grup armat și partid politic care controlează o mare parte din sudul Libanului.

Hezbollah a fost desemnată organizație teroristă de Statele Unite, în timp ce Uniunea Europeană a pus pe lista neagră aripa sa armată, dar nu și partidul politic care face parte din parlamentul libanez.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a spus că Israelul a informat Washingtonul despre „operațiuni limitate concentrate pe infrastructura Hezbollah din apropierea graniței”, după cum le-a descris guvernul de la Tel Aviv.

Marți dimineață (1 octombrie), armata israeliană (IDF) a declarat că au izbucnit lupte intense cu Hezbollah în sudul Libanului după ce parașutiștii și comandourile sale au lansat raiduri în zonă.

Ultima dată, cele două părți s-au angajat în lupte terestre pe pământul libanez în timpul unui război de o lună, în anul 2006.

Zeci de mii de oameni din Israel și Liban au fost strămutați, după ce Israelul și Hezbollah au făcut schimb de focuri aproape în fiecare zi de la începutul războiului din Gaza, pe 7 octombrie 2023.

Israelul spune că va continua să lovească Hezbollah până când familiile vor fi în siguranță să se întoarcă la casele lor de lângă granița cu Liban.

De cealaltă parte, Hezbollah a promis că va continua să tragă cu rachete în Israel până la încetarea focului în Gaza.

Deocamdată nu este clar dacă Israelul a luat o decizie finală cu privire la o operațiune terestră mai largă în Liban sau va rămâne la incursiunea „limitată” din sudul acestei țări.

Postul de radio al armatei israeliene a declarat că o reuniune a Cabinetului de la Tel Aviv a avut loc luni seară, iar Netanyahu s-a consultat cu oficialii din domeniul securității.

Reînnoirea conducerii Hezbollah

Hezbollah a promis luni că va continua să lupte chiar și după ce liderul său, Hassan Nasrallah, și alți oficiali de rang înalt au fost uciși de atacurile israeliene, săptămâna trecută.

Liderul interimar al grupului, Naim Kassem, a spus deja într-o declarație televizată că Hezbollah este pregătit pentru o invazie terestră a forțelor israeliene.

El a afirmat că comandanții uciși în ultimele săptămâni au fost deja înlocuiți.

Hashem Safieddine, un văr al lui Nasrallah, cel care supraveghează afacerile politice ale Hezbollah, este considerat a fi un candidat puternic să-l înlocuiască pe liderul ucis.

Pregătirile sub ochii localnicilor

Armata israeliană și-a întărit puternic forțele de-a lungul graniței în ultimele zile, iar comandanții au spus că sunt pregătiți să intre în Liban dacă li se ordonă.

Chris Coyle, un locuitor din nordul Israelului, a declarat că armata a ridicat porți și puncte de control în întreaga regiune și a poziționat zeci de tancuri de-a lungul graniței în ultimele zile.

„Cu siguranță se pregătesc să intre”, a spus el înainte de operațiunea lansată de armată în noaptea de 30 septembrie - 1 octombrie.

În înălțimile Golan din apropiere, un reporter de la Associated Press a auzit focuri de artilerie israeliană și explozii în sudul Libanului.

Forțele israeliene au tras, de asemenea, rachete în Liban.

Un reporter AP din orașul Marjayoun, din sudul Libanului, a vorbit despre zgomote de bombardamente puternice și explozii și lovituri aeriene ocazionale venite din zonele mai apropiate de graniță.

Atacurile israeliene din ultimele săptămâni au lovit ceea ce armata spune că sunt mii de ținte militante în mari părți ale Libanului.

O fotografie făcută din nordul Israelului, de-a lungul graniței cu sudul Libanului, pe 30 septembrie 2024, arată un incendiu în urma bombardamentelor israeliene.
O fotografie făcută din nordul Israelului, de-a lungul graniței cu sudul Libanului, pe 30 septembrie 2024, arată un incendiu în urma bombardamentelor israeliene.

Peste 1.000 de oameni au fost uciși în Liban în ultimele două săptămâni, aproape un sfert dintre ei femei și copii, potrivit ministerului libanez al Sănătății.

Luni dimineața, o clădire de locuințe din centrul Beirutului a fost lovită într-un atac aerian –trei militanți palestinieni au fost uciși, iar mesajul transmis de Israel părea să fie că nicio regiune din Liban nu este în siguranță.

Capacitățile Hezbollah sunt neclare după ultimele atacuri israeliene.

Hezbollah și-a mărit semnificativ atacurile cu rachete în ultima săptămână, la câteva sute zilnic, dar majoritatea au fost interceptate sau au căzut în zone deschise. Mai multe persoane din Israel au fost rănite.

Victime nu au mai fost din 19 septembrie, de când doi soldați au fost uciși lângă graniță.

În urmă cu două săptămâni, un atac în centrul Beirutului – în afara zonelor principale în care operează Hezbollah și lângă un nod de transport aglomerat, cu autobuze și taxiuri – ar fi fost văzut ca o escaladare majoră și probabil urmată de o lovitură a Hezbollah în Israel.

Însă regulile nerostite ale conflictului de lungă durată nu par să mai fie în vigoare.

Este posibil ca Hezbollah să se oprească pentru a economisi resurse pentru o luptă mai mare.

Dar gruparea armată ar putea fi, de asemenea, în derivă după ce serviciile de informații israeliene par să fi pătruns la cele mai înalte niveluri.

Statele Unite și aliații săi au cerut o încetare a focului, sperând să evite o escaladare ulterioară care ar putea atrage și Iranul și declanșa un război mai larg.

Cu toate acestea, prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu a arătat puțin interes apelurile de încetare a focului, după ce țara sa a înregistrat mai multe realizări militare împotriva unui vechi inamic.

Mișcări diplomatice

Unele țări europene au început să-și retragă diplomații și cetățenii din Liban luni.

Germania a trimis un avion militar pentru a evacua rudele diplomaților.

Bulgaria a trimis un avion guvernamental pentru a-și scoate din Liban primul grup de cetățeni.

Pe plan local, guvernul libanez spune că luptele ar fi strămutat până la un milion de persoane, deși estimarea ONU este de aproximativ 200.000.

Franța, care are legături strânse cu Liban, s-a alăturat Statelor Unite pentru a cere încetarea focului.

Ministrul francez de externe Jean-Noël Barrot, aflat în vizită luni la Beirut, a cerut Israelului să se abțină de la o ofensivă terestră.

Barrot a cerut, de asemenea, Hezbollah să nu mai tragă asupra Israelului, spunând că grupul „poartă o mare responsabilitate în situația actuală, având în vedere alegerea sa de a intra în conflict”.

După întâlnirea cu Barrot, premierul libanez Najib Mikati a declarat că țara este angajată într-o încetare imediată a focului, urmată de desfășurarea de trupe libaneze în sud, în conformitate cu o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care a pus capăt războiului din 2006, dar nu a fost niciodată implementat pe deplin.

Hezbollah, care se mândrește cu zeci de mii de luptători întăriți în luptă și rachete cu rază lungă de acțiune capabile să lovească oriunde în interiorul Israelului, a fost mult timp văzut ca cel mai puternic grup militar din regiune și un partener cheie al Iranului atât în amenințarea, cât și în descurajarea Israelului.

Dar Hezbollah nu s-a confruntat niciodată cu un atac precum acesta, care a început cu o lovitură sofisticată asupra pagerelor și stațiilor de emisie recepție, care a ucis zeci de oameni și a rănit aproximativ 3.000 - inclusiv mulți luptători, dar și mulți civili.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
XS
SM
MD
LG