La puțin timp după deschiderea, în februarie, a celui mai lung tunel din Bulgaria, Jeleznița, care are doi kilometri și a cărui construcție este marcată de controverse (după cum scrie publicația bulgară Capital), Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, investighează companii din Buglaria pentru abuzuri legate de construcție, se arată pe site-ul insituției.
Pentru acest caz, Parchetul European a cerut cercetarea a șase companii bulgărești și a patru proprietăți private din două zone diferite ale țării, toate legate de construirea tunelului care este la 120 de kilometri sud de Sofia.
Toate au fost percheziționate luni, pe 1 aprilie, de către Directoratul General al Poliției Naționale (GDNP) și de către Agenția Națională pentru Securitate (DANS).
Procurorii caută dovezi în legătură cu folosirea defectuoasă a fondurilor europene, delapidare și spălare de bani.
Construcția tunelului de pe autostrada Struma (care face legătura dintre capitala Bulgariei, Sofia, și punctul de frontieră cu Grecia - Kulata) a fost supervizată de Agenția de Infrastructură (API), care a încheiat, în 2019, un contract cu un consorțiu format din trei companii. Asocierea Tunetul Struma 2018 include companiile GP Group, Global Construction și Via Plan.
Pentru construcția tunelului, contractorii au primit 185 de milioane de leva (95 de milioane de euro). 85% din sumă reprezintă fonduri europene.
Parchetul European spune că Parchetul Bulgar a deschis deja o investigație pe acest subiect, care a dezvăluit până acum că una dintre companiile din consorțiu este suspectă pentru mai multe infracțiuni, printre care delapidare, folosirea neconformă a banilor europeni și spălare de bani.
„Acuzația este că acestă companie a făcut, într-un termen foarte scurt, mai multe transferuri fictive de bani, în valoare de mai mult de 5,6 milioane de euro (11 milioane de leva) către un lanț de companii-paravan, ceea ce a dus la retragerea unor cantități mari de bani cash de către indivizi cu cazier judiciar”, afirmă instituția.
Parchetul European nu a făcut public numele companiei.
EPPO a deschis mai multe investigații legate de proiectele de infrastructură din Bulgaria – unele dintre ele includ companii care au lucrat la Tunelul Jeleznița.
Un exemplu este renovarea străzii Graf Igatiev din Sofia (o arteră din centrul capitalei bulgare), începută în 2018. Proiectul, câștigat de GP Group, a ajuns dosar în instanță, după ce renovarea inițială a fost urmată de alte reparații. În 2023, EPPO a început investigarea acestei renovări.
Instituția menționează că firmele și persoanele cercetate apar și în altă investigație, legată de abuzuri în proiecte de infrastructura căilor ferate.
Și aceasta a pornit în 2023 și privește două proiecte de modernizare a căii ferate bulgare, în valoare de 241 de milioane de euro, bani europeni.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.