Linkuri accesibilitate

Afacerea „Uniforma”. Ce firmă este vizată de ancheta DNA privind ținuta polițiștilor din București și Călărași


Uniformele militare reprezintă o afacere de sute de milioane de lei pe an, afacere de care se ocupă un număr limitat de firme
Uniformele militare reprezintă o afacere de sute de milioane de lei pe an, afacere de care se ocupă un număr limitat de firme

Procurorii DNA au făcut percheziții la sediul Poliției Locale Sector 1, la Poliția București și IPJ Călărași. Anchetatorii verifică contractele recente, în legătură cu achiziționarea unor echipamente pentru dotarea poliției, echipamente plătite dar care nu au fost livrate.

Din informațiile „Europa Liberă”, firma suspectată că ar fi încasat banii fără să livreze produsele către structurile de poliție este Viper Concept SRL.

Societatea are ca obiect de activitate „fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie şi a articolelor de harnaşament” și avea anul trecut nouă angajați.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma este condusă de Mircea și Camelia Cornilă.

În 2021, societatea a avut o cifră de afaceri de 3,8 milioane de lei și un profit de 159.000 de lei. Pe site-ul companiei se arată că „Mircea Cornilă este fondatorul companiei Viper Concept, un pionier și un veteran al forțelor speciale din România”.

La telefonul companiei nu a răspuns nimeni.

Contractele câștigate de Viper

În septembrie 2022, Viper Concept a obținut un contract cu Poliția Română pentru „furnizare echipament din componența uniformei de poliție” în valoare de 15,6 milioane de lei, aproximativ 3.120.000 de euro. Potrivit caietului de sarcini, „nu este posibilă subcontractarea”.

Contractul face parte dintr-un lot mai mare, de 90 milioane de lei, prin care se intenționa achiziționarea echipamentului din componența uniformei de poliție, respectiv bluzoane, pelerine de ploaie, pulovere, fesuri, centuri, pălării, cămași, tricouri cu cu mânecă scurtă/lungă, în conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Aceeași firmă a câștigat un contract cu Poliția Locală Sector 1, pentru „230 uniforme ( 179 pentru ordine publica si 51 pentru circulatie) precum si un numar de 6 echipamente de protectie”. Valoarea acestuia era de 528.000 de lei, 105.000 de euro.

  • O unitate militară a Serviciului Român de Informații (SRI), UM 0929, a plătit 2.036.000 de lei către Viper Concept pentru „acord cadru de furnizare echipament de protecție”.
  • Potrivit platformei de achiziții publice, Viper Concept a vândut în 2021 Jandarmeriei Române „apărătoare de coate și genunchi” în valoare de 840.000 de lei.

Pe 19 ianuarie, DNA a făcut o percheziție la Poliția Locală Sector 1 în legătură cu încheierea unor contracte de achiziție publică privind achiziționarea unor echipamente pentru dotarea Poliției Locale.

Poliția Locală a plătit pentru echipamente, precum uniforme sau bocanci, iar acestea nu au fost livrate sau au fost livrate parțial.

Afacerea „uniforma”

„Europa Liberă” a relatat anterior despre o firmă de croitorie din Gara de Nord/București care a câștigat prin licitații fără concurență contracte de 130 milioane lei cu Poliția Română.

Societatea este deținută de un bărbat de 72 de ani care îmbracă instituțiile de forță din România de 30 de ani. Peste 130 de milioane de lei a pus la bătaie Inspectoratul General al Poliției Române pentru uniformele polițiștilor, „costumele” polițiștilor cum sunt ele denumite în contracte.

Ambele contracte au fost câștigate de firma lui Iulian Brabete la finele unor licitații la care a concurat de unul singur.

Criticile polițiștilor

După anunțul DNA privind perchezițiile, sindicatul „Europol” din poliție atrage atenția asupra calității necorespunzătoare a uniformelor angajaților.

„De un an de zile semnalăm sub diferite forme probleme în privința noii uniforme pe care Poliția Română vrea să o achiziționeze. De la licitații anulate și până la caiete de sarcini întocmite necorespunzător, temerea noastră s-a materializat când absolvenții școlilor de agenți de poliție au primit în 2022 noua uniformă.

Materialele folosite nu corespund cu cele prezentate, iar colegii semnalează deja situații în care la o lună de la utilizare pantalonii s-au rupt, jachetele s-au uzat la contactul cu dotările de pe centură, iar inscripțiile cu „Poliția” s-au dezlipit.

Se pare că nici după 20 de ani, instituția în numele căreia ne sacrificăm zi de zi nu este capabilă să facă un mic efort și să se asigure că zecile de milioane de lei destinate noii uniforme sunt cheltuite legal și eficient”, a scris Europol pe Facebook.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG