Linkuri accesibilitate

Moartea lui Andrei sau cum nu a reușit sistemul public de sănătate să salveze un adolescent. „Au fost trei ore în care copilul meu vorbea”


Un adolescent de 16 ani a murit pe 11 noiembrie în Spitalul de Urgență din Târgu Jiu după ce a așteptat trei ore transferul la Craiova.
Un adolescent de 16 ani a murit pe 11 noiembrie în Spitalul de Urgență din Târgu Jiu după ce a așteptat trei ore transferul la Craiova.

Un copil de 16 ani a murit în unitatea de primiri urgențe de la cel mai mare spital din Gorj. El nu ar fi fost operat la timp, acuză familia băiatului.

Medicul de gardă nu ar fi făcut intervenția pentru că i-ar fi fost depășite competențele, iar transferul către spitalul din Craiova a durat prea mult.

Sunt în desfășurare mai multe anchete.

Direcția de Sănătate Publică l-a sancționat deja pe medicul chirug cu o amendă de 3.000 de lei pentru că n-a respectat Legea Sănătății care îi dădea voie să-și depășească competențele.

„Au fost trei ore în care am stat și am așteptat, în care care copilul meu vorbea, în care copilul meu era conștient, în care copilul meu zâmbea și spunea «Uite, mami, doctorii!», «Mă fac bine, mami?», «Unde mergem?», «Mami, ce facem?”, povestește Bianca Boian ultimele ore din viața fratelui său. Pe care îl considera copilul ei.

Andrei avea 16 ani și suferea de mai multe boli cronice. Orfan de la trei ani, băiatul a fost crescut de sora lui, căreia îi spunea „mama”.

Luni seara, pe 11 noiembrie, Andrei s-a simțit rău.

„Mi-a zis: «Mă doare burta, mamă»”, povestește Bianca Boian.

A sunat la medicul de familie, care i-a îndrumat spre spital. A chemat ambulanța și a ajuns la 19:15 la secția de urgență a spitalului din Târgu Jiu. Ora e notată pe fișa lui de internare, spune o sursă Europa Liberă.

„Când am ajuns acolo, mi-au spus că are o fisură la stomac. Dar nici ei nu știau ce e acolo, se vedea pe CT (tomografia computerizată - n.r.), dar nu știau ce e acolo”, declară pentru Europa Liberă sora lui Andrei.

Diagnosticul pus de medicii de la Târgu Jiu, după examenul tomograf, a fost de pneumoperitoneu: o acumulare de aer sau gaz în cavitatea peritoneală - spațiul dintre peretele abdominal și organele interne.

Băiatul risca să facă peritonită în orice moment, spune sora lui Andrei că i-ar fi zis medicii, care ar fi afirmat și că singura manevră medicală care l-ar fi putut salva ar fi fost o operație de urgență.

Medicul de gardă nu avea specialitate pediatrică

„N-au vrut să-l deschidă, deși le-am spus să o facă pe răspunderea mea. N-au vrut să-l ducă la Craiova imediat. Au stat și au așteptat să moară”, spune sora lui Andrei.

Doctorul Valentin Neagu era medic de gardă când băiatul a ajuns la urgență.

„Se pune diagnosticul unei afecțiuni ce necesită intervenție chirurgicală – intervenție care nu se poate realiza imediat bătând din palme, necesită pregătire preoperatorie.

Copilul are stare stabilă, merge singur la pat, este stabil cardiac si respirator, nu îi este pusă viața în pericol”, povestește medicul, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Medicul de gardă a solicitat transferul la spitalul din Craiova, în județul Dolj, pentru că nu are competență pediatrică, spune el:

„Ca medic, cu ani de experiență, cu mii de cazuri, ajung în situația să mă întreb: Să îl operez, depășindu-mi competența, riscând să evolueze nefavorabil, să fiu acuzat că l-am operat nefiind de specialitate și că nu l-am trimis la spital cu medici de chirurgie infantilă? Să solicit transferul pacientului către spitalul cu medici de chirurgie infantilă sperând să-i cresc șansele la viață?”.

„Am ales a doua variantă”, își justifică medicul decizia.

Legea Sănătății (nr. 95/2006) reglementează astfel de situații de depășire a competenței:

Articolul 163 alin. (4) Serviciile medicale acordate de spital pot fi preventive, curative, de recuperare și/sau paliative. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 21 de ani pot beneficia de servicii medicale în orice unitate sanitară, pentru acordarea asistenței medicale sau asigurarea continuității acesteia.

Articolul 653 alin. (4) Personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse în exercitarea profesiei și atunci când își depășește limitele competenței, cu excepția cazurilor de urgență în care nu este disponibil personal medical ce are competența necesară.

Spitalul din Târgu Jiu are medici chirurgi pediatrici

Pe 26 august, Spitalul din Târgu Jiu anunța pe pagina de Facebook angajarea unui medic cu specialitatea chirurgie pediatrică.

În august 2024, pe pagina de Facebook a spitalului era anunțată angajarea unui medic chirurg pediatru.
În august 2024, pe pagina de Facebook a spitalului era anunțată angajarea unui medic chirurg pediatru.

În spital mai există un medic cu dublă specializare, chirurgie și ortopedie pediatrică.

De ce nu a fost solicitat niciunul dintre ei să intervină în cazul lui Andrei?

„Medicul angajat în august este angajat cu prestări servicii și activează doar la cabinetul de chirurgie pediatrică din cadrul policlinicii spitalului. Nu are absolut nicio treabă cu secția”, explică purtătorul de cuvânt al Spitalului din Târgu Jiu, Mihaela Floroiu, pentru Europa Liberă.

„Iar celălalt medic, cu dublă specializare, e în concediu medical”, adaugă ea.

„Noi, la Spitalul Județean, avem linie de gardă pe chirurgie generală. Nu avem linie de gardă pe chirurgie pediatrică. Craiova are linie de gardă și secție de chirurgie pediatrică”, adaugă reprezentantul spitalului din Târgu Jiu, din județul Gorj.

Ambulanța de la Gorj nu are medic. Se trimite o ambulanță de la Craiova

Transferul lui Andrei la Craiova nu s-a putut face imediat. Cazul era grav și era nevoie de ambulanță cu medic în echipaj. Ceea ce la Târgu Jiu nu exista în acel moment. Așa că a fost solicitată o ambulanță de la Craiova. De la 120 de kilometri distanță.

Ambulanța a ajuns după trei ore.

„Copilul meu era conștient, știa ce se întâmplă acolo, vedea tot. În trei ore ajungeam la Craiova și îl băga în operație”, spune sora băiatului.

La Ambulanța din Târgu Jiu e deficit de medici, spune directorul serviciului pentru Europa Liberă.

„În noiembrie avem trei ture de zi și șase de noapte neacoperite. Avem 13 medici angajați, din care cinci au probleme medicale și nu mai pot urca în ambulanțe, și am mai avea nevoie de încă șapte medici”, explică Tiberiu Tătaru, directorul Ambulanței Târgu Jiu.

A uitat de câte ori a scos posturile la concurs, și nu vine nimeni: „Cred că e mai atractiv să lucrezi în spital”.

La Târgu Jiu elicopterul nu poate ateriza noaptea

O soluție mai rapidă de transfer al lui Andrei la Craiova putea fi elicopterul SMURD. Doar că la Târgu Jiu elicopterul nu poate ateriza noaptea.

Primăria Târgu Jiu a cheltuit 4,5 milioane de lei pentru construcția un heliport - exact pentru astfel de situații de urgență - dar nu este încă funcțional. Elicopterul poate ateriza doar ziua, pe un teren de fotbal.

Investiția făcută de primărie ar trebui preluată de Consiliul Județean Gorj, cel care are în subordine și spitalele.

Dar mai trebuie făcut un pas, spune primarul din Târgu Jiu, pentru Europa Liberă. Instruirea personalului care va deservi heliportul și care se va constitui într-un compartiment separat.

„Nu se poate face transferul decât în momentul în care se face recepția proiectului cu cele două părți, adică obiectivul care este deja finalizat și se poate vedea în teren, dar și calificarea personalului care va deservi deservi heliportul”, explică primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu.

„Iar după ce se finalizează proiectul, facem recepția finală a proiectului de investiții. Ulterior, prin hotărâre de consiliul local, noi îl cedăm consiliului județean, consiliul județean îl primește”, adaugă el.

A vorbit până când a murit

În așteptarea salvării de la Craiova, Andrei a intrat în stop respirator. A vorbit cu sora lui până în ultimul moment. A fost resuscitat minute în șir și, pentru câteva clipe, a părut că își revine.

„Au fost trei ore în care care copilul meu vorbea, în care copilul meu era conștient, în care copilul meu zâmbea și mă întreba «Mami, ce facem?»”, povestește Bianca.

„Am stat cu el acolo, la ATI, până când a intrat în șoc cardio-respirator și au încercat să resusciteze. Atunci m-au scos afară. Și-a revenit un pic, dar era prea târziu.”

„Veniseră și cei de la Craiova cu ambulanța, dar nu mai putea fi transportat. Trebuia trimis când am ajuns, când mai mergea pe picioare, când mai era conștient… Trebuiau să facă ceva”, mai spune Bianca.

La ora 00:40, pe 12 noiembrie, medicul de gardă a declarat decesul.

Cinci anchete

Cauza decesului lui Andrei a fost insuficiență respiratorie. Sora - și totodată singura mamă pe care băiatul o știa - a aflat asta când a mers la Institutul de Medicină Legală ca să ridice certificatul de deces. Cauza secundară a morții: peritonită.

„Ne-au plimbat de colo colo cu scaunul și nu i-au pus măcar oxigen”, acuză femeia.

Între timp, sunt mai multe anchete prin care autoritățile încearcă să găsească vinovații de moartea lui Andrei:

  • Poliția;
  • Direcţia de Sănătate Publică (DSP);
  • Colegiul Medicilor Gorj;
  • Spitalul Județean de Urgență Tg. Jiu;
  • Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS).

„S-a constituit o comisie de cercetare disciplinară a acestui caz. Medicilor implicați în acest caz li se vor lua declarații, li se vor asculta punctele de vedere. Iar după ce comisia va finaliza raportul, vom putea să-l prezentăm. Ieri (12 noiembrie, n. red.) a venit comisie de la Direcția de Sănătate Publică. Ministerul ne-a cerut explicații de la toți medicii implicați. Au mai cerut și de la medicii de gardă de pe neurologie și cardiologie. Ancheta este în curs”, a spus purtătorul de cuvânt al spitalului din Târgu Jiu pentru Europa Liberă.

Colegiul Medicilor s-a autosesizat și a cerut actele medicale. Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, a afirmat că „orice caz care reprezintă o urgență medicală vitală trebuie să fie tratat acolo unde pacientul se prezintă, dacă unitatea medicală dispune de dotarea medicală necesară și de personal medical în serviciu”.

Două amenzi

Direcția de Sănătate Publică a dat deja două amenzi medicilor de serviciu în noaptea de 11 noiembrie 2024.

„S-au aplicat două sancțiuni contravenționale în cuantum de 3.000 lei fiecare”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Gorj, Daiana Militaru, pentru Europa Liberă.

„Medicului chirurg, pentru nerespectarea articolului 163 din legea 95 pe 2006, și medicului de gardă de la UPU, pentru nerespectarea ordinului ministru sănătății 1706 pe 2007.”

Militaru a explicat faptele pentru care au fost sancționați medicii din Târgu Jiu: „Conform articolului 163, persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 21 de ani pot beneficia de servicii medicale în orice unitate sanitară, iar în ceea ce privește neregulile de la UPU, acolo practic erau date incomplete în fișa copilului”.

Medicul care a fost de gardă în noaptea în care a murit Andrei dă vina pe sistem pentru cele întâmplate.

„Un șir lung de n-avem”, sintetizează el problemele cu care se confruntă spitalul:

„- nu mai avem medici de chirurgie infantilă pentru a se ocupa de aceste cazuri din Târgu Jiu (scriu cazuri deoarece au fost, sunt și vor mai fi, nu putem impune bolilor să nu afecteze cetățenii din Târgu Jiu)

- nu avem medic de neurochirurgie pentru urgențe

- nu avem medic de chirurgie plastică

- nu avem medic cardiolog (nici medic de cardiologie infantila) de gardă

- nu avem medic de chirurgie toracică

Toți cei enumerati mai sus fiind necesari în urgență (ce facem fără ei în cazul unui accident?), iar lista cu nu avem devine îngrijorător de lungă”.

Bianca Boian a dat deja declarații la poliție și la DSP. Acum se ocupă să-și îngroape fratele mai mic și acuză tot personalul medical care era de gardă în noaptea de 11 noiembrie 2024 de moartea lui Andrei: „Au așteptat să moară. Știau că, dacă așteaptă atâta timp ambulanța, copilul meu nu trăiește. Ei erau conștienți că copilul meu nu trăiește până vine ambulanța aia. Pur și simplu au așteptat și s-au uitat la el”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG