Linkuri accesibilitate

Frații Tate, acuzați de trafic de persoane și viol, pot părăsi capitala, nu și România, a decis Tribunalul București


Andrew și Tristan Tate rămân sub control judiciar, dar se vor putea deplasa și în afara Bucureștiului, pe teritoriul României, cu informarea prealabilă a judecătorului. Trebuie să respecte programul de supraveghere stabilit de Poliție.
Andrew și Tristan Tate rămân sub control judiciar, dar se vor putea deplasa și în afara Bucureștiului, pe teritoriul României, cu informarea prealabilă a judecătorului. Trebuie să respecte programul de supraveghere stabilit de Poliție.

Frații Andrew şi Tristan Tate, judecați pentru constituirea unui grup infracțional, trafic de persoane și viol și aflați sub control judiciar, pot părăsi Bucureștiul, a decis joi un magistrat al Tribunalului București. Judecătorul le-a respins însă cererea de a părăsi și România.

Decizia a fost pronunțată de judecătorul Tribunalului București joi, informează Agerpres. Andrew și Tristan Tate au cerut joi și permisiunea de a părăsi și România, însă cererea le-a fost respinsă.

„Respinge ca nefondată cererea inculpaţilor Tate III Emory Andrew şi Tate Tristan având ca obiect înlocuirea obligaţiei de a nu părăsi limita teritorială a judeţului Ilfov şi a Municipiului Bucureşti, cu obligaţia de a nu părăsi limita teritorială a Europei”, a hotărât instanța.

În același timp, magistratul Tribunalului București a stabilit că pe teritoriul România cei doi se vor putea deplasași în afara capitalei - lucru care le era interzis până acum.

„Dispune înlocuirea obligaţiei inculpaţilor Tate III Emory Andrew, Tate Tristan şi Naghel Georgiana de a nu părăsi municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov cu obligaţia inculpaţilor de a nu părăsi teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată”, a stabilit judecătorul Tribunalului București.

Instanța le-a respins de asemenea celor doi cererea de modificare a programului de supraveghere stabilit de către Poliție.

Pe de altă parte, prin Hotărârea de joi, Tribunalul a menținut totodată măsura controlului judiciar, atât pentru cei doi cât și pentru cele două tinere acuzate că le-au fost complici, „până la o nouă verificare a măsurii preventive, dar nu mai târziu de 60 de zile.”

Deciziile nu sunt definitive, amintește Agerpres.

Au scăpat de arestul la domiciliu în luna august

De altfel, cei doi au scăpat de arestul la domiciliu în urma unui recurs la Curtea de Apel a capitalei, care a hotărât în 4 august înlocuirea acelei măsuri - mai restrictive - cu controlul judiciar.

Se aflau în arest la domiciliu din 31 martie, după o decizie a Tribunalului București, atacată fără succes în mai multe rânduri. Inclusiv Curtea de Apel respinsese o astfel de cerere în 31 mai.

Conform hotărârii prin care au fost puși sub control judiciar, Andrew și Tristan Tate, care au dublă cetățenie, română și americană, dar și cele două tinere care le-ar fi fost complici, nu au voie să deţină arme şi să se apropie de victimele din dosar sau familiile acestora.

Obligațiile standard ale inculpatului pus sub control judiciar, sunt să anunțe instanța care a luat hotărârea dacă își schimbă domiciliul, să se prezinte în fața procurorilor or a instanței de câte ori îi este solicitat și să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform unui program.

Instanța poate lua și măsuri suplimentare, precum interdicția de a părăsi o localitate / țara, sau purtarea unui sistem electronic de supraveghere.

Acuzați de organizarea de grup infracțional, trafic de persoane și viol

Fraţii Tate, cu dublă cetăţenie, britanică şi americană, şi două tinere complice (Alexandra-Luana Radu şi Georgiana Manuela Naghel) au fost trimişi în judecată de DIICOT pe data de 20 iunie.

Cei patru sunt acuzaţi că au constituit un grup infracţional organizat, în scopul racolării, cazării şi exploatării, prin obligarea unor femei la crearea unor materiale cu conţinut pornografic, destinate difuzării contra cost pe site-uri de profil.

Mai exact, acuzațiile sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane în formă continuată, viol în formă continuată (două acte materiale), acces ilegal la sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, lovire sau alte violenţe şi instigare la această infracţiuni, sublinia Agerpres.

Conform DIICOT, infracţiunea de trafic de persoane ar fi fost comisă atât pe teritoriul României, dar şi în Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie.

XS
SM
MD
LG