Linkuri accesibilitate

Andronescu cere demiterea preotului Răducă de la Teologie. Noi afirmații controversate despre morala creștină și sex


Preotul Vasile Răducă, prodecan la Teologie.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, cere ca preotul Vasile Răducă să fie demis din funcția de prodecan al Facultății de Teologie, după ce acesta a revenit cu clarificări pentru mesajele sale privind violul, sexul, sau musulmanii și prin care menține aceeași linie de gândire.

„Pe mine mă oripilează, mi se pare de neconceput. Dacă mă întrebați pe mine, vă răspund direct: nu are ce căuta ca profesor într-o universitate, cu atât mai mult la Facultatea de Teologie”, a declarat Ecaterina Andronescu, la Realitatea TV, despre preotul Vasile Răducă, prodecanul Facultății de Teologie a Universității București.

„Este de neacceptat și surprinzător modul în care a ales să se exprime. Mă întreb ce se întâmplă cu studenții lui. Universitatea trebuie să ia măsuri, să sesizeze Comisia de Etică și să adauge și alte măsuri”, a mai spus Andronescu.

Marți, rectorul Universității București, Mircea Dumitru, a solicitat de asemenea decanului de la Teologie să îl demită din funcție pe preotul Răducă.

Vasile Răducă a afirmat, într-o emisiune la Radio Trinitas, care a fost reclamată la CNA, că violul se soldează cu sarcină dacă victima a consimțit sau dacă nu și-a luat măsuri de igienă, dar și că femeile la musulmani sunt „lighioane” menite doar să ofere plăcere bărbatului sau că sexul cu prezervatic este „masturbare”.

„Sunt rarisime cazurile în care violul se soldează cu graviditate. Vă rog să rețineți, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de așa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se și întâlnească și să fie fertilizat oul”, a spus preotul ortodox, la Radio Trinitas, fără ca prezentatorul emisiunii să aibă vreo reacție.

Miercuri, Vasile Răducă a revenit cu o poziție oficială, în care nu face decât să continue pe aceeași linie de gândire. El susține că a emis „punctul de vedere al bisericii”, ba chiar și citează niște lucrări „științifice”.

„Mi s-a adresat întrebarea dacă un copil conceput printr-un viol trebuie să fie avortat. În calitate de preot ortodox, eu am comunicat punctul de vedere al Bisercii care socotește că acest lucru nu trebuie făcut”, susține preotul Vasile Răducă.

„Din punctul de vedere al moralei creștine, relatiile sexuale sunt permise exclusiv în cadrul căsătoriei, altfel omul își poate duce viaţa şi fără să întrețină relații sexuale. Morala creștină nu este de acord cu utilizarea prezervativului. Cea mai bună metodă contraceptivă și acceptată de Biserică este abstinența. Orice act sexual are urmări mult mai profunde decât simpla jubilare sexuală individuală a ambelor sexe şi are o finalitate. Spre exemplu, în timpului ciclului menstrual organismul femeii produce o serie de estrogeni. Unii sunt folositori organismului. Alții sunt și cancerigeni. Excesul de estrogeni poate fi nociv organismului femeii”, opinează preotul Vasile Răducă, într-un comunicat trimis presei.

Rolul prezervativului în viața omului este rezumat de preotul ortodox astfel: „Testosteronul din lichidul seminal masculin are menirea să neutralizeze efecul nociv al acestor estrogeni. De aici necesitatea unor relații sexuale normale, firești, fără bariere fizice, precum prezervativul”.

El recomandă chiar o serie de lucrări celor interesați să înțeleagă modul său de gândire: „prof. Dr. Petrache Vârtej, Ioana Vîrtej, Cătalina Poiana, Ginecologie endocrinologica, Ed. All, 2003, Dr. John C. WILLKE, Barbara H. Willke, Abortion Questions and Answers Love Them Both, Hayes Publishing Co. Inc., 2003; dr. Larisa Ciochină, Constantin Iftime, O viziune asupra vietii, ed. Provita media”.

„În cazul unui viol care ar presupune o eventuală stare de graviditate, în ciuda traumei suferite, victima are la dispoziție câteva ore în care ar putea ajunge la un centru medical specializat, unde primește îngrijiri igienice speciale (sau poate face ea însăși acest lucru), încât violul să nu se soldeze cu o sarcină. Aceste aspecte insă țin și de educația primită. Punctul de vedere al specialiștilor, pe care acum regret că mi l-am însușit și l-am
expus, este că, dacă o femeie rămâne însărcinată în urma unui viol, este vorba mai degrabă de un viol la care aceasta a fost constrânsă să consimtă din punct de vedere fiziologic”, susține miercuri preotul, păstrând același raționament expus și în cadrul emisiunii de la Radio Trinitas.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protestatarii armeni blochează traficul în Erevan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00
XS
SM
MD
LG