Linkuri accesibilitate

Prodecanul Facultății de Teologie: „Dacă un viol se soldează cu o sarcină este unul la care ai consimțit”. Reacția BOR


Patriarhia română se delimitează de declarațiile prodecanului Facultății de teologie ortodoxă și promite o emisiune reparatorie
Patriarhia română se delimitează de declarațiile prodecanului Facultății de teologie ortodoxă și promite o emisiune reparatorie

Invitat în cadrul unei emisiuni la postul de radio Trinitas, care aparține Patriarhiei, prodecanul Facultății de Teologie, preotul Vasile Răducă, a făcut mai multe declarații șocante legate de sexualitate, dar și de musulmani, potrivit Paginademedia.ro.

UPDATE: Rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, i-a cerut decanului Facultății de Teologie să-l demită și să îl înlocuiască pe prodecanul Vasile Răducă, în urma declarațiilor făcute de acesta la Radio Trinitas.

„Universitatea din Bucureşti se delimitează public de declaraţiile profesorului Vasile Răducă, pe care le consideră inacceptabile. Universitatea din Bucureşti îşi respectă misiunea de a promova şi de a susţine valori şi principii care să consolideze o societate democratică modernă, în care respectarea şi cultivarea demnităţii umane şi a valorilor umaniste, precum şi a rolului ştiinţei în evoluţia umanităţii reprezintă piloni fundamentali'”, potrivit unui comunicat al instituției.

Reprezentanții Patriarhiei s-au delimitat ferm de declarațiile preotului.

„Sunt rarisime cazurile în care violul se soldează cu graviditate. Vă rog să rețineți, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de așa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se și întâlnească și să fie fertilizat oul”, este una dintre declarațiile preotului Vasile Răducă, potrivit Paginademedia.ro.

Prodecanul Facultății de Teologie i-a mai transmis unei ascultătoare și că „în Islam, femeia este considerată o lighioană care nu face altceva decât plăcere bărbatului, cât acest bărbat este capabil să aibă asemenea plăcere” și că „în Islam, femeia este gândită ca o ființă fără suflet”, mai menționează sursa citată.

Emisiunea a fost difuzată pe 27 mai și a fost reclamată de ascultători, intrând în atenția Consiliului Național al Audiovizualului. Postul de radio a fost sancționat cu somație, iar Patriarhia, prin purtătorul de cuvânt, Vasile Bănescu, s-a delimitat ferm față de aceste declarații.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a mai spus și că o posibilă explicație pentru lipsa de reacție a moderatorului emisiunii față de declarațiile preotului Vasile Răducu ar putea fi faptul că „moderatorul îi este student la master părintelui, deși asta nu îl scuză”.

Vasile Bănescu a mai precizat că se intenționează difuzarea unei emisiuni reparatorii. „Ce avem noi de gând să facem este o emisiune reparatorie în același format, cu același moderator, în care el să emită o părere nuanțată și pentru acultători, în care să limpezească aceste probleme, cerându-și eventual și scuze. Am de gând să mă autoinvit în această emisiune”, a spus Bănescu.

Preotul Vasile Răducă ocupă din anul 2000 funcția de Prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă din București, precum și pe cea de profesor universitar la Catedra de Teologie Morală din cadrul aceleiași Facultăți. Este președintele Comisiei de Bioetică din cadrul Patriarhiei Române.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG