Linkuri accesibilitate

Probleme pentru industria mașinilor electrice | Angajații Tesla din China vor dormi în fabrică


În Shanghai, Tesla produce două modele de mașini: Tesla Y (10.000 de modele pe săptămână) și Tesla 3 (6.000 de bucăți pe săptămână).
În Shanghai, Tesla produce două modele de mașini: Tesla Y (10.000 de modele pe săptămână) și Tesla 3 (6.000 de bucăți pe săptămână).

Marile fabrici din China se pregătesc să-și reia activitatatea, după ce carantina dată de numărul tot mai mare de infectări cu Covid-19 a impus stoparea producției pentru aproape trei săptămâni, în unele cazuri. Printre cele mai afectate sectoare se numără construcția de mașini electrice.

Agenția de presă Xinhua, citată de Reuters, scrie că angajații fabricii Tesla din Shanghai au revenit marți la muncă. Cu toate acestea, nu ar fi vorba despre o revenire completă, declară o sursă, având în vedere că restricțiile nu au fost relaxate.

Săptămâna trecută, Ministerul Industriei și Tehnologiei Informației din China a publicat o listă cu 666 de companii care au primit undă verde pentru reluarea activității. Într-un comunicat, instituția a precizat că își îndreaptă resursele spre susținerea firmelor din domeniul semiconductorilor, fabricării auto și medicinei.

Mei Songlin, analist senior al industriei auto, a declarat pentru Global Times că industria auto este complicată și, fără prezența unei singure componente, livrările nu pot fi finalizate.

„Actuala criză a aprovizionării a declanșat o regândire a modului în care mașinile sunt produse și asamblate: spre exemplu, dacă este practic ca producția de vehicule să devină mai adaptabilă și mai flexibilă în funcție de diferite situații și dacă renunțarea la unele accesorii ar fi posibilă în acest moment, iar acestea să fie adăugate ulterior, după livrare”.

Shanghai găzduiește o serie de fabrici de automobile, inclusiv Tesla, SAIC Volkswagen și Shanghai General Motors.

Suspendarea operațiunilor Tesla din 28 martie a dus la pierderi de producție de peste 50.000 de vehicule, scrie Reuters și a fost totodată cea mai lungă perioadă de inactivitate a fabricii din Shanghai.

Pentru motive de siguranță, angajații gigantului american vor trebui să locuiască temporar în fabrică, unde a fost amenajat un circuit închis – asemănător cu cel de la Jocurile Olimpice – unde vor exista și spații destinate igienei și divertismentului.

Aceștia vor primi din partea angajatorului câte un sac de dormit, o saltea și aproximativ 63 de dolari pe zi.

Toți angajații vor fi testați zilnic în primele 72 de ore, iar temperatura lor va fi verificată de două ori pe zi. De asemenea, printre regulile de igienă este prevăzută spălarea pe mâini de patru ori pe zi – de două ori dimineața și de două ori la prânz.

În fabrică ar lucra acum 400 de persoane, cărora li s-a adăugat personal domiciliat în zone cu risc scăzut de infectare sau care au cel puțin două doze de vaccin anti-Covid efectuate.

Ultimii lucrători au intrat în fabrică după miezul nopții și se preconizează că vor lucra în acest regim până în 1 mai.

Fabrica din Shanghai obișnuia să producă, în medie, 2.100 de mașini zilnic, care erau exportate în Germania și Japonia. După inactivitatea de trei săptămâni, notează Bloomberg, refacerea producției nu va fi instantanee, mai ales că materialele disponibile sunt suficiente pentru o perioadă de numai două săptămâni.

Și producătorul de vechicule electrice NIO și-a suspendat activitatea în 9 aprilie, însă în acest caz ar fi vorba despre o lipsă de componente provocată de restricții, și nu de numărul mare de cazuri. Producătorul, care își are fabrica în Xinqiao, la aproximativ 500 de kilometri de Shanghai, a revenit pe piață o săptămână mai târziu.

Cu toate că efectele pandemiei din China sunt puternice, analiștii consideră că impactul crizei va fi limitat și că cerere va crește treptat, în viitor. În 2022, se estimează că vânzările de mașini vor scădea cu 5% în Shanghai, respectiv cu 2% în China.

Shanghai are o populație de 25 de milioane de locuitori. Numărul de cazuri înregistrat luni era de 19.442.
  • 16x9 Image

    Norbert Nemeș

    A absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în 2021, iar în prezent urmează masteratul de Jurnalism și Comunicare Politică din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. A colaborat cu Radio Cluj și Factual. În octombrie 2021 a devenit stagiar al Europei Libere, iar din ianuarie 2022 este freelancer.

    nemesn-fl@rferl.org

XS
SM
MD
LG