Linkuri accesibilitate

ANI sesizează DNA în privința preotului Adrian Cătălin Iscru, care s-a îmbogățit prin programul PNDL, înființat de Liviu Dragnea


13 milioane de lei pentru lucrări de reabilitare școli, asfaltare străzi sau reabilitarea infrastructurii rutiere.
13 milioane de lei pentru lucrări de reabilitare școli, asfaltare străzi sau reabilitarea infrastructurii rutiere.

Agenția Națională de Integritate (ANI)  a sesizat DNA față de faptele preotului Mădălin Iscru, fost consilier al actualului secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Adrian Gâdea

Preotul, care a fost protagonistul unei investigații Recorder, intitulată „Dumnezeul achizițiilor”, este bănuit de fals în declarații și folosirea de informații care nu sunt destinate publicității, după ce a semnat două contracte de lucrări cu primăria Casimcea din Tulcea, lucrările fiind încredințate direct către propria firmă.

Adrian Cătălin Iscru a ocupat în perioada 1 august – 1 octombrie 2018 funcția de consilier personal la cabinetul secretarului de stat Adrian Gâdea, fost președinte al Consiliului Județean Teleorman între 2013 și 2017 și actual deputat din partea PSD. Potrivit ANI, pe 23 august 2018, societatea Siluan Proiect SRL, unde Iscru era asociat unic și administrator, a încheiat cu primăria comunei Casimcea din Tulcea două contracte de prestări servicii în valoare de 45.771 de lei. Cele două contracte au fost finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, program inventat de Liviu Dragnea și coordonat de ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAP).

A folosit informații nedestinate publicității

Inspectorii ANI susțin că Iscru, prin deținerea funcției în cadrul ministerului, a avut informații privind procesul de utilizare a fondurilor de către beneficiarii PNDL și, în acest mod, este suspect de „folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”.

ANI mai arată că, la patru zile după părăsirea postului de consilier al lui Gâdea, preotul Iscru a cumpărat o altă firmă, Hercinic SRL, care în perioada 2016-2017 avea 10 lei cifră de afaceri, 0 profit și niciun angajat. Imediat, noua firmă a început să semneze zeci de contracte cu nouă primării din țară.

Contracte de 13 milioane de lei

Astfel, între 5 octombrie și 28 decembrie 2018, Hercinic SRL a încheiat 53 contracte de lucrări în valoare totală de 13.479.000 de lei, toate finanțate prin PNDL.

Inspectorii ANI mai remarcă faptul că Iscru a deținut în perioada 3 decembrie 2018 – 4 ianuarie 2019 funcția de consilier onorific al ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), la vremea aceea ocupând funcția vicepremierul Paul Stănescu.

ANI îl mai suspectează pe Iscru de fals în declarații, deoarece, în declarația de interese a acestuia depusă la încetarea mandatului de consilier al lui Adrian Gâdea, nu a menționat calitatea de asociat și administrator al firmei cu care a încheiat contracte finanțate prin PNDL.

Contractele încheiate de Hercinic SRL:

- Primăria Topalu, județ Constanța au fost încheiate zece contracte, valoarea acestora fiind de 1.511.000 de lei.

- Primăria Gîrliciu din Constanța a încheiat cu firma preotului Iscru nouă contracte publice de lucrări, valoarea acestora fiind de 1.750.800 de lei.

- Primăria comunei Horia din județul Constanța a încheiat cu societatea Hercinic șase contracte în valoare totală de 1.675.800 de lei.

- Primăria Topolog din județul Tulcea a încheiat opt contracte cu firma lui Iscru, dar acestea nu au mai ajuns la ANI, fiind transmise către DNA Constanța care a constituit un dosar pe aceeași speță.

- Primăria orașului Frasin din Suceava a transmis că are un contract cu firma lui Iscru pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru repararea unui drum. Valoarea studiului a fost de 25.000 de lei și trebuia făcut în 10 zile.

- Primăria Casimcea din Tulcea a anunțat că a semnat nouă contracte cu firmele Hercinic și Siluan Proiect, vaaloarea totală a acestora fiind de 6.590.771 de lei.

- Primăria comunei Jijila din Tulcea a încheiat opt contracte cu firma preotului, avaloare aacestora fiind de 1.364.950 de lei.

- Primăria Liliești din Galați a încheiat patru contracte cu firma Hercinic, valoarea acestora fiind de 1.097.000 de lei.

Toate aceste lucrări priveau modernizarea și extinderea sistemelor de canalizare, reabilitare școli, asfaltare străzi sau reabilitarea infrastructurii rutiere.

În decembrie 2018, fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, declara la un post de televiziune că PNDL este un program care îi este „foarte drag", pe care el l-a „inventat împreună cu Sevil Shhaideh". Până acum, prin acest program s-au consumat de la buget 10 miliarde de euro și Dragnea promitea atunci că această sumă se va dubla pentru etapa următoare.

Secretar de stat în funcție, judecat pentru corupție

Între timp, Shhaideh a fost trimisă în judecată de procurorii DNA în dosarul Belina. În același caz, este judecat și secretarul de stat Adrian Ionuț Gâdea, fostul șef al preotului Mădălin Iscru, cei doi fiind acuzați, alături de alți funcționari publici, de abuz în serviciu.

Procurorii susțin că în anul 2013, prin acțiunea unor funcționari publici din Teleorman, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal către societatea Teldrum SA, firmă despre care procurorii susțin că ar fi aparținut lui Liviu Dragnea.

Jurnaliștii de la Recorder au fost primii care au prezentat cazul preotului Mădălin Iscru, consilier la MDRAP și proprietar de firmă de construcții care a câștigat contracte cu mai multe localități conduse de primari de la PSD.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG