Linkuri accesibilitate

Ziua Z. Lideri mondiali și veterani comemorează debarcarea în Normandia. Joe Biden: SUA nu vor abandona Ucraina


La 80 de ani de la Ziua Z, au participat peste 200 de veterani, regi și lideri mondiali. Cu excepția președintelui rus, Vladimir Putin, care a invadat total Ucraina pe 24 februarie 2022.
La 80 de ani de la Ziua Z, au participat peste 200 de veterani, regi și lideri mondiali. Cu excepția președintelui rus, Vladimir Putin, care a invadat total Ucraina pe 24 februarie 2022.

Scrisori emoționante de la veterani au fost citite în timpul ceremoniilor de joi din Normandia, care marchează a 80-a aniversare a debarcării din 6 iunie 1944.

Regi și lideri mondiali s-au adunat joi alături de veteranii din nordul Franței pentru a marca 80 de ani de la debarcarea din Normandia.

În Ziua Z, peste 150.000 de soldați ai aliaților au invadat Franța pe mare și prin aer pentru a alunga forțele Germaniei naziste. Invazia pe mare a fost cea mai mare din istorie și a avut loc într-un moment de cotitură al celui de-al Doilea Război Mondial.

Aproximativ 200 de veterani, majoritatea americani sau britanici, au fost la ceremoniile care au loc pe tot parcursul zilei de joi pe plajele bătute de vânt, care încă poartă cicatricile luptei izbucnite de Ziua Z, în care au murit mii de soldați aliați.

22 de veterani britanici. Cei mai tineri au 100 de ani

Evenimentul comemorativ britanic a început la ora 9.30, ora Marii Britanii, și la el au fost prezenți premierul Rishi Sunak, Regele și Regina și președintele francez Emmanuel Macron.

Este pentru prima dată când memorialul, care a fost deschis oficial în 2021, a fost în centrul comemorărilor Zilei Z și este probabil ultima oară când un număr semnificativ de veterani va fi prezent la comemorare.

Oficialii francezi estimează că doar 200 de veterani au călătorit în Normandia în acest an, în principal americani.

Legiunea Regală Britanică a ajutat 22 de bărbați să vină din regat. Cei mai tineri dintre ei au 100 de ani.

La 14.30, ora Marii Britanii, a avut loc un eveniment internațional la Omaha Beach, Saint-Laurent-sur-Mer, unde președintele SUA, Joe Biden, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-au aflat printre cei 25 de șefi de stat și de guvern care onorează sacrificiile de acum 80 de ani.

La ceremonia britanică de la Ver-sur-Mer, veteranii au fost aplaudați în timp ce-și ocupau locurile decorate cu maci roșu aprins.

Sunt planificate evenimente comemorative în Franța și, de asemenea, în Marea Britanie, pentru acei veterani care nu pot ajunge în Franța.

Miercuri, Regele Charles a adus un omagiu veteranilor de ziua Z la un eveniment comemorativ la Portsmouth. Îmbrăcat în uniformă militară, regele era vizibil mișcat în timp ce aducea un omagiu celor care au luat parte la debarcare, precum și Rezistenței franceze.

„Ne reamintim lecția care ne vine din nou și din nou de-a lungul deceniilor: națiunile libere trebuie să fie unite pentru a se opune tiraniei”, a spus el, citat de Reuters.

Regele Charles a spus că „poveștile lor despre curaj, rezistență și solidaritate” mișcă, inspiră și „ne amintesc de ceea ce datorăm acelei mari generații din vremea de război – acum, în mod tragic, se reduce la atât de puțini”.

„Cei care s-au adunat aici, în Portsmouth, nu vor uita niciodată această priveliște. A fost de departe cea mai mare flotă militară pe care a cunoscut-o lumea vreodată. Cu toate acestea, toți știau că atât victoria, cât și eșecul sunt posibile și nimeni nu putea să le cunoască soarta.”

Președintele francez Emmanuel Macron, regele Charles al Marii Britanii și regina Camilla participă la a 80-a aniversare a debarcării Aliaților din Al Doilea Război Mondial în Normandia, la Memorialul din Ver-sur-Mer pentru Normandia Britanică.
Președintele francez Emmanuel Macron, regele Charles al Marii Britanii și regina Camilla participă la a 80-a aniversare a debarcării Aliaților din Al Doilea Război Mondial în Normandia, la Memorialul din Ver-sur-Mer pentru Normandia Britanică.

„Vreau să le aduc respectul celor care nu au reușit. Fie ca ei să se odihnească în pace", a spus veteranul Joe Mines, în cuvintele citite de actorul Martin Freeman.

„Aveam 19 ani când am aterizat, dar eram încă un băiat și nu aveam nicio idee despre război și ucidere”.

Ron Hayward, un soldat de tancuri care și-a pierdut picioarele în luptă în Franța, la trei săptămâni după Ziua Z , a spus mulțimilor adunate la Portsmouth miercuri de ce el și alți soldați au fost acolo.

„Reprezint bărbații și femeile care și-au pus viața în așteptare pentru a pleca și lupta pentru democrație și pentru această țară. Sunt aici pentru a le onora memoria și moștenirea și pentru a mă asigura că povestea lor nu este niciodată uitată.”

„Am încercat să uit Ziua Z, dar nu pot”, a spus veteranul Royal Navy, Ron Hendrey, în cuvintele citite de actorul Douglas Booth.

„Am trăit 80 de ani din acea zi, prietenii mei au rămas sub pământ”.

Ambii veterani au fost prezenți la ceremonie.

Comemorarea din acest an are o rezonanță deosebită, într-un context în care războiul bate la granițele Europei după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, într-un an cu multe alegeri, inclusiv pentru Parlamentul European - chiar în această săptămână, și în SUA, în noiembrie. Liderii mondiali au făcut paralele cu cel de-al Doilea Război Mondial și au avertizat despre pericolele izolaționismului și ale extremei dreapte.

S-a cântat o muzică solemnă, iar Tom Jones a cântat „I won’t crumble with you if you fall” într-o ceremonie la care au participat Regele Marii Britanii Charles, Regina Camilla, președintele francez, Emmanuel Macron, și soția sa ,Brigitte.

„Admirația noastră este veșnică”, a spus Charles, care a vorbit atât în franceză, cât și în engleză. „Să ne rugăm să nu se mai facă niciodată un asemenea sacrificiu”.

După ceremonie, Charles, Macron și soțiile lor au discutat și au dat mâna cu alți invitați și veterani.

Președintele francez i-a înmânat Legiunea de Onoare unui veteran de 103 ani al serviciului naval britanic de sex feminin, care a ajutat la planificarea debarcărilor, pe care a descris-o ca pe un „un erou din umbră”.

„Ne-ați dat un exemplu, pe care nu îl vom uita. Franța nu va uita niciodată trupele britanice care au debarcat de Ziua Z și toți frații lor de arme", a spus el. „Suntem onorați de legăturile de prietenie și loialitate care s-au creat între cele două țări.”

La un eveniment separat, la cimitirul american din Normandia, Biden s-a întâlnit cu veterani din cel de-al Doilea Război Mondial, salutând, strângând mâinile și îmbrățișând mai mulți foști combatanți, mulți dintre ei în scaune cu rotile, care au mers în Franța pentru aniversare.

El și soția sa, Jill, au făcut fotografii cu veteranii, iar președintele le-a dat monede comemorative speciale.

Subliniind starea de sănătate fragilă a multor veterani, Ambasada SUA a spus că ultimul veteran nativ american supraviețuitor este grav bolnav.

Rusia, care a invadat Ucraina în 2022, declanșând cel mai mare conflict armat din Europa de la Al Doilea Război Mondial, nu a fost invitată.

Când soarele a răsărit în Arromanches-les-Bains, una dintre plajele pe care trupele aliate au ajuns la țărm în urmă cu 80 de ani, mulțimi de oameni s-au prelins pe plajă pentru a urmări o colecție de jeep-uri din Al Doilea Război Mondial și un vehicul amfibie care venea la țărm, în timp ce un cimpoi cânta un bocet.

La Omaha Beach, cea mai mare din zonele de aterizare de Ziua Z, unde aproximativ 2.400 de militari americani și-au pierdut viața pe 6 iunie 1944, peste 20 de șefi de stat și de guvern au participat la o ceremonie internațională.

Ambarcațiunile erau la locul lor pentru a recrea atmosfera debarcărilor, în timp ce mai multe nave de război și bărci de patrulare ancorau la orizont.

„Trebuie să continuăm cu toții să susținem zi de zi democrația, o datorăm generațiilor viitoare”, a spus premierul Justin Trudeau la ceremonia canadiană.

Joe Biden: SUA nu vor abandona Ucraina

Preşedintele american Joe Biden a făcut apel la apărarea libertăţii şi democraţiei şi a îndemnat puterile din Occident să menţină direcţia în privinţa Ucrainei şi să nu capituleze în faţa tiraniei ruse, relatează Reuters.

Prezent alături de preşedintele francez Emmanuel Macron şi veterani americani, la Cimitirul american din Normandia, Joe Biden a spus că este „pur şi simplu de negândit” o resemnare faţă de agresiunea rusă şi a promis să nu slăbească susţinerea Ucrainei.

El a declarat că lumea liberă este alături de Ucraina și că nu va ceda agresiunii ruse, făcând o paralelă cu lupta aliaților pentru a elibera Europa de subjugarea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Statele Unite și NATO „nu vor pleca și nu vor abandona Ucraina”, a spus Biden.

„Nu, nu vă înșelați: nu ne vom închina, nu ne putem preda bătăușilor; este pur și simplu de neconceput. Dacă o facem, libertatea va fi subjugată, toată Europa va fi amenințată", a spus Biden la Colleville-sur-Mer, la o ceremonie găzduită de președintele francez Emmanuel Macron în onoarea numărului în scădere a veteranilor supraviețuitori al celui de-al Doilea Război Mondial și la care au participat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul canadian Justin Trudeau, regele Charles al Marii Britanii și alți șefi de stat și demnitari.

El i-a îndemnat pe aliaţi să regăsească spiritul „D-Day” (Ziua Z) şi să coopereze în momentul în care, în opinia sa, democraţia este mai ameninţată decât a fost vreodată de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Izolaţionismul nu a fost soluţia acum 80 de ani şi nu este soluţia azi”, a spus Joe Biden.

Joe Biden a declarat că este cea mai mare onoare să salute veteranii americani reuniţi.

„Dumnezeu vă iubeşte”, le-a spus el. „Bărbaţii care au luptat aici au devenit eroi”, a spus el şi a conchis că „ei ştiau fără nicio urmă de îndoială că există lucruri care merită efortul să te baţi şi să mori”.

Întîlnire între Zelenski şi veterani americani la Omaha Beach

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu veterani americani la Omaha Beach, la Saint-Laurent-sur-Mer, după ce a fost primit de Emmanuel şi Brigitte Macron, relatează The Huffington Post, preluat de News.ro.

Întâlnirea a fost transmisă pe ecrane uriaşe și aplaudată intens. Zelenski a strâns mâinile foştilor combatanţi şi a schimbat câteva cuvinte cu unul dintre ei.

„Sunteţi slavatorul oamenilor!” a exclamat unul dintre foştii militari americani, în fotoliu cu rotile.

„Nu, nu, dumneavostră aţi salvat Europa”, i-a răspuns Volodimir Zelenski cu respect. Cei doi s-au îmbrățișat după schimbul de replici.

„Sunteţi un erou, mă voi ruga pentru dumneavostră”, a spus apoi veteranul, care vrut să imortalizeze momentul.

Memorialele Normandia și Ver-sur-Mer

Memorialul Britanic Normandia, cu vedere la plaja Gold, una dintre cele două plaje unde au aterizat forțele britanice, găzduiește marea comemorare a aniversării.

Memorialul de lângă Ver-sur-Mer consemnează numele celor 22.442 de militari, bărbați și femei, sub comandă britanică, dar care au aparținut mai multor naționalități, care și-au pierdut viața în ziua Z și în timpul bătăliei din Normandia, din vara anului 1944.

Construit cu un cost de 27 de milioane de lire sterline, a apărut după ce fostul corespondent regal al BBC, Nicholas Witchell, în timp ce lucra în Normandia pentru radio, i-a fost prezentat lui George Batts, fost soldat în Royal Engineers, la cea de-a 70-a comemorare din 2015.

Vorbind cu The Guardian, Witchell a spus că Batts „a încercat să facă ceva în privința asta de câțiva ani, dar nu a ajuns nicăieri și a întrebat dacă îl ajut”.

Jurnalistul BBC și-a unit forțele cu arhitectul Liam O'Connor, care a proiectat memorialul forțelor armate britanice din Staffordshire și memorialul Bomber Command din Londra.


Memorialul a fost inaugurat oficial de Theresa May și Emmanuel Macron pe 6 iunie 2019, la cea de a 75-a aniversare, dar puțini au pututparticipa la deschiderea sa publică, în 2021, din cauza pandemiei de Covid.

Witchell a spus că Batts, care a murit în 2022, a început să facă campanie pentru memorial abia în ultimii săi ani și că acest lucru este tipic pentru generația din timpul războiului.

„După război, Marea Britanie a fost în faliment, iar poporul britanic, cred, a vrut să meargă mai departe. Pur și simplu nu aveam resursele sau voința până la sfârșitul anilor '40. Și atunci momentul trecuse, într-adevăr, și probabil că generația de după îl va relua”, a spus Witchell.

Programul evenimentelor

Ora 9:30 - Serviciul memorial al Normandiei Britanice din Ver-sur-Mer – Regele Charles III și Regina Camilla s-au alăturat veteranilor la Memorialul Normandiei Britanice. Este primul angajament oficial al Regelui în străinătate de la diagnosticul său de cancer. Serviciul include un omagiu al Săgeților Roșii și spectacole de muzică.

Ora 10:00 - Evenimentul comemorativ canadian – Prințul William, la Centrul Juno Beach din Courseulles-sur-Mer.

Ora 11:00 - Premierul britanic Rishi Sunak a participat la ceremonie alături de Rege și de Regină, la Centrul de Educație și Învățare Winston Churchill

Ora 12:30 - Evenimentul comemorativ al SUA – Joe Biden și Emmanuel Macron, întâlnire cu veterani la Cimitirul American din Normandia. Salut cu 21 de salve.

Ora 14:00 - Ducele și ducesa de Edinburgh, la slujba de comemorare a Legiunii Regale Britanice la Arboretumul Memorial Național.

Ora 14:30 - Ceremonia internațională la Omaha Beach – peste 25 de șefi de stat, inclusiv președintele american Joe Biden, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, veterani, oficiali, onor pentru trupele din Ziua Z.

Ora 15:00 - Paradă a flotilei cu 80 de bărci în Falmouth. În 1944, aproximativ 27.000 de soldați americani au plecat din zona Falmouth pentru a merge în Normandia, ca parte a debarcării de Ziua Z.

Ora 19:30 - Comemorarea debarcărilor din Normandia la Royal Albert Hall, Londra.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG