Linkuri accesibilitate

Ankara. Atac la sediul unei companii care produce avioane de luptă și drone. Cinci morți și peste 20 de răniți


O explozie puternică a avut loc miercuri la Ankara. Autoritățile spun că ar fi vorba despre un posibil atac terorist.
O explozie puternică a avut loc miercuri la Ankara. Autoritățile spun că ar fi vorba despre un posibil atac terorist.

Cea mai nouă actualizare a bilanțului atacului de la Ankara a ajuns la cinci morți și 20 de răniți. Autoritățile turce descriu atacul ca fiind unul „terorist” și afirmă că mișcarea kurdă PKK este responsabilă.

Actualizare 12:35, 24 octombrie

Turcia a lovit joi ținte aparținând militanților kurzi în Siria și Irak. Este a doua rundă de raiduri aeriene după atacul asupra sediului unei companii din domeniul apărării, care a ucis cel puțin cinci persoane, transmite AP.

Atacurile au vizat numeroase „locații strategice” folosite de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) sau de milițiile kurde siriene. Țintele au inclus facilități militare, de informații, energetice și de infrastructură și depozite de muniție. Un oficial de securitate turc a declarat că armata a folosit drone înarmate în atacurile de joi.

Miercuri, forțele aeriene turce au realizat atacuri aeriene împotriva unor ținte similare din nordul Siriei și nordul Irakului, la câteva ore după ce oficialii guvernamentali au dat vina pe PKK pentru atacul mortal de la sediul companiei aerospațiale și de apărare TUSAS.

Atacatorii – un bărbat și o femeie – au ajuns la sediul TUSAS de la periferia Ankarei într-un taxi pe care l-au confiscat după ce l-au ucis pe șofer.

Ei au declanșat explozibili și au deschis focul, ucigând patru persoane la TUSAS, inclusiv un personal de securitate și un inginer mecanic.

Nu a existat nicio declarație imediată din partea PKK cu privire la atac sau la atacurile aeriene turcești.

TUSAS proiectează, produce și asamblează aeronave civile și militare, vehicule aeriene fără pilot și alte sisteme din industria de apărare și spațiale. Sistemele sale de apărare sunt considerate esențiale în lupta Turciei cu militanții kurzi.

Actualizare ora 07:35, 24 octombrie

„Modul în care a fost desfăşurată această acţiune (arată că) este foarte probabil legată de PKK”, a afirmat ministrul turc de Interne Ali Yerlikaya, după atacul de la sediul companiei de aviație turcă TUSAS din Ankara, potrivit AFP.

La rândul lui, ministrul Apărării Yasar Güler a spus că „aşa cum fac mereu, ei au încercat să tulbure pacea naţiunii noastre comiţând un atac josnic şi dezonorant”.

„Nu vom renunţa să-i urmărim până când ultimul terorist va fi eliminat şi-i vom face să sufere pentru ceea ce au făcut”, a promis ministrul.

Atacul desfăşurat miercuri după-amiaza, la aproximativ 40 de kilometri de Ankara, a vizat sediul industriilor apărării şi nu a fost revendicată până miercuri seara.

Explozia, scrie presa turcă, a fost urmată de schimburi de focuri de armă timp de peste o oră.

Atacul a avut loc într-o perioadă în care clasa politică din Turica încearcă să găsească o soluție soluţie negociată la conflictul cu combatanţi kurzi.

Actualizare 19:38

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, a anunțat, de la Kazan, unde participă la summitul BRICS, că bilanțul morților a crescut la patru, pe lângă cei doi atactori neutralizați.

„Avem 4 martiri și 14 răniți. Condamn acest atac terorist odios și mă rog lui Dumnezeu să aibă milă de martirii noștri”, a spus președintele turc.

Actualizare ora 18:40

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit miercuri cu omologul turc Recep Tayyip Erdogan la summitul BRICS de la Kazan, căruia i-a transmis condoleanțe pentru atacul mortal asupra unei firme de apărare din apropiere de Ankara.

Știrea inițială

Serviciile de urgență au fost trimise la fața locului, scrie agenția turcă de presă Anadolu.

„Un «atac terorist» la compania aerospațială turcă TUSAS din Ankara a dus la mai mulți morți sau răniți”, a declarat inițial ministrul turc de interne Ali Yerlikaya, fără a oferi mai multe detalii.

Ulterior, ministrul de Interne a revenit cu noi informații pe contul său de X și a scris că doi atacatori au fost prinși. Numărul răniților a ajuns la 14. Inițial, se vorbise despre existența a trei atacatori - presa turcă scria că ar fi fost trei atacatori care au detonat o bombă la intrarea în uzina de avioane și drone și că unul dintre ei ar fi reușit să intre în incintă.

Informații neconfirmate oficial vorbesc și despre o luare de ostatici.

„Condamn acest atac atroce. Lupta noastră va continua până la neutralizarea ultimului terorist”, a declarat ministrul turc de Interne.

La fața locului s-au auzit o explozie și împușcături, potrivit imaginilor distribuite de către postul privat NTV.

Imagine de la fabrica de avioane de luptă și drone în urma exploziei
Imagine de la fabrica de avioane de luptă și drone în urma exploziei

La locul atacului au ajuns ambulanțe și au fost trimiși soldați, se arată în presa locală.

Agenția turcă de știri Anadolu și angajații companiei au fost aduși în siguranță în buncăre, iar zona a fost izolată.

Ministrul Justiției de la Ankara a declarat că procurorii au deschis o anchetă și că și un procuror șef adjunct și opt procurori au fost desemnați pentru a se ocupa de caz.

Trei morți și cinci răniți într-un atat terorist la Ankara
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:15 0:00

Hurriyet.com a publicat o imagine de pe camerele de supraveghere în care apare un bărbat înarmat, despre care sursa citată spune că este unul dintre atacatori.

Compania TUSAS este un dezvoltator și producător de sisteme aerospațiale, precum avioanele de luptă și dronele. E considerată una dintre cele mai importante companii de apărare și aviație din Turcia. Produce, printre alte proiecte, KAAN, primul avion de luptă național din țară. Are peste 10.000 de angajați.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG