Linkuri accesibilitate

Președintele ANPC, demis de Cîțu după controalele la marile magazine. „Mă simt ca și când am luat un upercut”


Claudiu Dolot a fost demis de pe o zi pe alta printr-o decizie a lui Florin Cîțu, publicată joi seară în Monitorul Oficial
Claudiu Dolot a fost demis de pe o zi pe alta printr-o decizie a lui Florin Cîțu, publicată joi seară în Monitorul Oficial

După controlul marilor magazine precum Carrefour, Mega Image, Lidl, Ikea, pe care le-a sancționat cu zeci de mii de lei amenzi și a propus închiderea lor pentru 6 luni, șeful de la ANPC, Claudiu Daniel Dolot, a fost demis joi seară din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Decizia a fost luată de premierul interimar, Florin Cîţu, și publicată în Monitorul Oficial.

În ultima vreme, ANPC a făcut zeci de controale în București și în țară și a propus închiderea mai multor hipermarketuri și supermarketuri din lanțul Auchan, Carrefour, Lidl, Mega Image, Ikea în urma numeroaselor nereguli găsite și a mizeriei de nedescris din zona cu mâncare. Ultimul control făcut de ANPC sub coordonarea lui Claudiu Dolot a fost la complexul Dragonul Roșu din București, unde inspectorii au găsit produse posibil periculoase sau contrafăcute, precum şi jucării periculoase. Aici au dat amenzi de aproape 200.000 de lei comercianților controlați.

După șeful de la Garda de Mediu, Octavian Berceanu, Claudiu Dolot este a doua persoană destituită fără niciun motiv și de pe o zi pe alta.

Contactat de Europa Liberă, Claudiu Dolot spune că a aflat joi seara de la consiliera lui că a apărut o decizie în Monitorul Oficial prin care el nu mai era șeful ANPC.

Dolot a fost numit în funcție în urmă cu 9 luni, timp în care nu a ieșit în presă, a dat rar interviuri. Însă, acțiunile de control de la ANPC au avut impact la public.

„Mă simt foarte rău, am o stare pe care nu am avut-o în viața mea, o stare foarte rea. Cumva nu mă așteptam la asta. Dacă mă anunțau că nu mă mai vor, eu îmi depuneam demisia. Știam că funcția nu e pe viață, sunt om normal. Am fost în funcții de management de la 25 de ani și acum am 50 de ani, am trecut prin toate etapele și știu ce înseamnă tot. Dar așa m-am simțit ca și când am luat un upercut și acum stau să mă pansez. Eu sunt mulțumit de ceea ce am făcut. Nu am nicio informație că aș fi supărat pe cineva”, a spus Claudiu Dolot.

Înainte să fie șef la ANPC, Claudiu Dolot a ocupat o funcție de conducere la BCR, poziție pe care se va întoarce acum. Nu este membru de partid. În tinerețe a simpatizat cu fostul PD, dar nu s-a implicat politic. A venit la ANPC în urma discuțiilor și rugăminților celor de la PNL Caraș-Severin, pentru că îi cunoaște fiind de loc din Banat.

„Eu nu eram membru de partid, veneam din sistemul bancar. Îi știu pe cei de la Caraș Severin care m-au rugat atunci să vin eu la ANPC, că au nevoie de un profesionist. N-am însă treabă cu politica, nu am candidat la nimic. Însă, nici ei nu știau că m-au demis acum”, a mai spus fostul președinte ANPC.

Claudiu Dolot nu are explicație pentru faptul că a fost demis. Despre numeroasele controale pe care le-a făcut la marile magazine și despre sancțiunile aplicate, el spune că nu a făcut decât să aplice legea.

„Dacă să aplici legea înseamnă curaj, ce să zic, am avut curaj. Eu vin din sistemul bancar și acolo sunt obișnuit cu fermitatea, cu disciplina, rigurozitatea. După 8 ani de management de top în sistemul bancar așa m-am format. Eu am un sistem de valori la care nu renunț, am făcut ceea ce trebuie, nu am făcut nimic deosebit. Nu am primit niciun mesaj de „las-o moale”, „dă-i mai tare”, n-a fost nimic”, a mai spus Cluadiu Dolot.

Claudiu Dolot a fost numit în funcție în februarie 2021
Claudiu Dolot a fost numit în funcție în februarie 2021

La ANPC, a venit să facă treabă, dar acum va face treabă în sistemul bancar, unde a lucrat o viață și pe care îl cunoaște cel mai bine.

„Nu m-ați văzut pe mine în față, n-am vrut să fac politică. Eu am crezut că trebuie să fac treabă, așa sunt eu. Și din păcate, să primești seara o copie că ai fost demis.... Nu am fost în nicio tabără politică, n-am primit nicio explicație de la nimeni. Eu așa am crezut că trebuie să fac - ca lumea să nu fie păcălită. Poate că am fost un idealist”, conchide Claudiu Dolot.

Acesta a fost fost numit în funcţia de preşedinte al ANPC la finele lunii februarie 2021.

Începând cu data de 18 noiembrie, atribuţiile de preşedinte al ANPC au fost preluate de Mihai Culeafă, vicepreşedinte al Autorităţii, până la numirea unui nou preşedinte, în condiţiile legii.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG