Linkuri accesibilitate

Anul școlar nu îngheță, dar examenele naționale sunt în aer. Scenariul ”optimist” e tot pesimist


Momentul în care elevii vor căuta rezultatele de la Evaluarea Națională sau Bacalaureat este neclar.
Momentul în care elevii vor căuta rezultatele de la Evaluarea Națională sau Bacalaureat este neclar.

Discuția despre soarta anului școlar, în care autorități ale statului au ajuns să se contrazică public, nu poate avea o finalitate pe termen scurt pentru că nu se știe durata pandemiei de coronavirus. Se lucrează deocamdată pe trei scenarii, cel ”oprimist”, reluarea școlii în luna mai, este puțin probabil. Marți, președintele Iohannis a anunțat intrarea totală a României în carantină obligatorie.

Sorin Câmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor și fost ministru al educației, spune că în momentul acesta Ministerul lucrează pe trei scenarii, din care lipsește însă cel al înghețării sau repetării anului școlar. Motivul ar fi acela că 70% din materie a fost deja predată.

Niciunul dintre scenarii nu ia în calcul înghețarea sau repetarea anului școlar. Nici nu ar avea cum să se întâmple asta în condițiile în care 70% din materie fost ocupată predate”, a declarat Sorin Câmpeanu.

Discuția despre înghețarea anului școlar a plecat de la o declarație a vice-premierului Raluca Turcan, care a spus că se ia în calcul inclusiv această variantă, care este una ”realistă. Turcan a fost însă contrazisă de colega sa de guvern, ministrul Monica Anisie, deși, teoretic, guvernul ar trebui să vorbească pe o singură voce.

Scenariile de care a vorbit Sorin Câmpeanu pleacă de la cel mai optimist- reluarea școlii la începutul lui mai- și se termină cu scenariul cel mai pesimist- examenele de final de ciclu se vor da în august-septembrie.

Se lucrează la trei scenarii, unul este optimist, ia în considerare reluarea școlii la începutul lunii mai, iar cel mai puțin optimist ia în calcul amânarea examenului pentru finalul clasei a VIII-a, Evaluarea Națională, care ar putea fi organizat la sfârșitul lunii august. În acest al treilea scenariu, Bacalaureatul ar putea fi la jumătatea lunii septembrie. Deci asta este plaja de la cel mai optimist scenariu, la cel mai pesimist”.

Mai există și un scenariu intermediar, cel al reluării cursurilor în prima jumătate a lunii iulie, care presupune și el decalarea examenelor naționale – Capacitate și Bacalaureat, dar pe perioade mai scurte.

Ministrul Monica Anisie a dat asigurări că anul școlar nu va fi înghețat și nici repetat, dar nici nu a putut avansa care sunt scenariile și nici în cât timp vor fi acestea anunțate.

Nu pot face public niciunul dintre scenarii până când nu există din partea specialiștilor o decizie. Trebuie să ne uităm și la celelate sisteme de educație din UE. Orizontul de timp ( în care vor fi anunțate n.r.) va fi în funcție de informațiile de la Comitetul Național pentru Situații Speciale de urgență. Așteptăm o perioadă în care avem în mod clar ce se întâmplă cu evoluția pandemiei. Înțeleg această presiune, dar trebuie să ne gândim că la acest moment ar trebui să ne preocupe în mod special să stăm în casă și să continuăm învățarea”, a declarat ministrul educației la HotNews.ro.

Dincolo de calendar, ceea mai complicată problemă este legată de pregătirea pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat, în condițiile în care ea se desfășoară online în măsura posibilităților, pentru că nu toți elevii de clasa a VIII-a și a XII-a, în special în mediul rural, au acces la internet sau dețin o tabletă. Ministrul Monica Anisie spune însă că se vor elabora noi modele de subiecte care vor fi puse pe site-ul ministerului și trimise școlilor.

”Ministerul Educației, prin Centrul Național de Examinare și Evaluare pregătește deja un set de variante de lucru pentru elevi tocmai pentru a se pregăti în această perioadă cât stau acasă, lși e vom pune pe site-ul ministerului și le vom solicita inspectoratelor școlare să le ofere școlilor din fiecare județ pentru că este important ca în această perioadă elevii de clasa a VIII-a și clasa a XII-a să se pregătească pentru examenele naționale, să nu oprească pregătirea. De aceea, am solicitatat Centrului Național de Evaluare și Examinare să elaboreze variante pe care să le punem la dispoziția elevilor”, a spus Monica Anisie, ministrul Educației.

Ministerul Educației și Cercetării a lansat platforma Digital pe educred.ro (digital.educred.ro, creat[ pentru toate cadrele didactice, unde pot găsi centralizate mai multe tipuri de resurse digitale și informații utile, în activitățile educaționale desfășurate.

Mircea Micela susține într-un interviu pentru Europa liberă ca în legea educației din 2011 era prevăzută crearea unei platforme e-learning, care însă nu a fost pusă în practică.

Dacă se luau în seamă toate lucrurile acestea, acum toate conținuturile curriculare din clasa întâi până în clasa a XII-a ar fi fost puse acolo, cu resurse aferente și cu lecțiile celor mai buni profesori”.

În tot sistemul preuniversitar cursurile au fost suspendate pe 11 martie. Mai întâi durata supendării era până pe 22 martie, iar odată cu declararea stării de urgență cursurile au fost suspendate până pe 16 aprilie. Ministrul Educației a anunțat apoi că școlile vor fi închise până după Paște,cel puțin.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG