Linkuri accesibilitate

Sute de localități nu au apă sau o primesc cu porția. Primar: E grav! Suntem obligați să ducem oamenilor apă contaminată


În comuna Frumușica din județul Botoșani, locuitorii folosesc astfel de puțuri pentru apă. Prin țevile din fața porților lor nu curge apă.
În comuna Frumușica din județul Botoșani, locuitorii folosesc astfel de puțuri pentru apă. Prin țevile din fața porților lor nu curge apă.

România traversează o perioadă cu temperaturi severe, care vor crește în zilele următoare. În București și marile orașe, vor fi peste 40 de grade Celsius. Dincolo de disconfortul termic, în multe județe a mai apărut o problemă: oamenii nu mai au apă.

De mai bine de o lună, în aproximativ 100 gospodării din comuna ieșeană Scobinți nu a mai curs strop de apă de la robinet.

Din cauza secetei, apa a fost raționalizată – curge doar trei ore pe zi – însă primarul spune că cei care au ghinionul să locuiască mai la marginea celor cinci sate din comună sau în zonele de deal nu mai au apă deloc de șase săptămâni.

„Problema gravă e că și au secat și fântânile. Celor cărora nu le mai vine apă deloc pe conductă le mai aduce compania apă și suplimentăm și noi, primăria”, spune pentru Europa Liberă primarul din Scobinți, Gheorghe Hrițcu.

Norocul locuitorilor din Scobinți e un puț făcut acum 20 de ani de primărie - de aici, angajații instituției umplu cisterne și butoaie pe care le duc la locuitorii care au nevoie.

Ghinionul? „[Apa] are nitriți și nitrați în concentrație mai mare decât normele admise”, recunoaște primarul, care spune că nu are alternative.

„De acolo luăm apa, însă le spunem oamenilor să nu o consume, mai ales dacă au copilași – să nu le dea să bea. Să o folosească doar pentru spălat, adăpat animale.”

Comuna Scobinți este la 35 de kilometri de municipiul Iași și toate satele din subordinea ei sunt racordate la apă curentă.

„Infrastructura de apă potabilă este bună în toată comuna. Conducte de apă sunt duse la poarta cetățenilor și cei mai mulți dintre ei s-au racordat”, spune primarul.

Potrivit edilului, problema este lipsa apei din Acumularea Pârcovaci, arie naturală de interes național de unde se alimentează conducta care merge la Scobinți.

În prezent, nivelul apei în acea acumulare este la doar 28%, spune Răzvan Manolache, purtătorul de cuvânt al operatorului de apă Apavital.

„Apele Române au introdus un regim de restricții de gradul trei, cel mai sever. Pur și simplu nu putem [furniza] către clienți decât atât cât se poate colecta din lac”, afirmă Manolache, pentru Europa Liberă.

Acumularea Pârcovaci.
Acumularea Pârcovaci.

Comuna Scobinți nu este singura în această situație. Localitățile din împrejurimi, inclusiv orașul Hârlău, se confruntă cu probleme similare.

În tot județul, sunt 15 comune în care apa a fost raționalizată. „Apa se furnizează câteva ore dimineața și câteva seara, pentru a avea de menaj”, spune Răzvan Manolache.

Situația din județul Iași nu a fost încadrată ca fiind de urgență, spune acesta. Dacă s-ar întâmpla asta, operatorul de apă ar putea – mai rapid decât îi permit procedurile în mod normal – să extindă conductele către localitățile afectate în așa fel încât acestea să fie alimentate și din alte surse de apă.

Multe localități din România sunt afectate de întreruperea apei în aceste zile.
Multe localități din România sunt afectate de întreruperea apei în aceste zile.

Cât ar dura asta? „Două-trei luni. Nicio investiție nu se face de pe o zi pe alta”, spune reprezentantul Apavital. Adică, în cel mai fericit caz, la toamnă, anotimp când, de regulă, nu mai e secetă.

Problema localităților care se alimentează din Acumularea Pârcovaci nu e nouă, dar situația de anul acesta este văzută de reprezentanții operatorului de apă ca fiind mai bună decât anul trecut. „Anul trecut am avut 22 de comune care au avut program, anul acesta - 15. Cifrele duc la o concluzie”, spune Răzvan Manolache.

Acesta spune că principalul motiv pentru care satele rămân fără apă ar fi că „apa se folosește incorect, pentru alte destinații decât cea de menaj”.

În mediul rural, e vorba mai ales de folosirea apei pentru udarea grădinilor.

Care sunt apele cu probleme în această perioadă

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Apele Române transmite că, de la începutul lunii iunie, monitorizează 120 de secțiuni ale apelor din toată țara. Dintre acestea, în 39 de secțiuni debitele sunt la nivel minim sau sub cel minim necesar și s-au impus restricții pentru folosințe piscicole și avertizări pentru irigații.

În județul Covasna, două pârâuri au secat: Berlinul Mic (pe 150 de metri) și Sacioava (integral).

Probleme mai sunt pe: două secțiuni ale râului Jiu, o secțiune a râului Olt, opt pe Ialomița, dar și șase secțiuni din acumulările Pârcovaci, Hălceni și Măjești din județul Iași.

La nivel național, coeficientul de umplere în prinicipalele 40 de lacuri este 80% iar rezerva de apă este 3,49 mld de mc.

Țeava de apă uscată din fața porții

Tot din surse de apă contaminate se alimentează în această perioadă și locuitorii din comuna Frumușica, din județul Botoșani.

La fel ca la Scobinți, și la Frumușica infrastructura de apă a fost făcută de câțiva ani. Doar că, spre deosebire de comuna ieșeană, în Frumușica sunt probleme cu apa nu doar în perioade precum cea de acum, ci și primăvara sau toamna.

Primarul Constantin Bălășanu ne explică: „Conducta de apă care vine de la Botoșani spre Flămânzi (o localitate din apropiere, n.r.) este subdimensionată. Cândva, ea alimenta doar câteva blocuri din Flămânzi, acum, la ea s-au înțepat și celelelate comune din zonă. La noi apa nu mai ajunge, că se termină în celelalte sate”.

Problema apei din Frumușica a fost dezvăluită de Europa Liberă încă din septembrie 2022, atunci când arătam cum rețeaua de apă prin care nu curge apă ajunsese deja la porțile a trei sferturi din gospodării.

Cu țeava în fața porții, locuitorii din comuna Frumușica erau nevoiți atunci să bea apă din puținele fântâni sau cișmele care nu secaseră, chiar dacă Direcția de Sănătate Publică stabilise că apa nu este bună de băut.

În 2022, primarul Constantin Bălășanu ne arăta un șipot de unde Primăria lua apă și o ducea cetățenilor. La fel se întâmplă și acum.
În 2022, primarul Constantin Bălășanu ne arăta un șipot de unde Primăria lua apă și o ducea cetățenilor. La fel se întâmplă și acum.

S-a schimbat ceva de atunci și până acum?

„Nu”, răspunde primarul.

Credeți că se va rezolva problema cu apa anul acesta?, l-am întrebat pe primar. „Anul acesta nu, dar la anul ar trebui să se rezolve”.

Din cauza secetei, în județul Botoșani sunt probleme și cu Exploatarea Stânca Costești – ce se alimentează din Prut, care nu mai are debitul necesar furnizării de apă în toate comunele.

Nova Apaserv, operatorul de apă din Botoșani, transmite că, până pe 22 iulie, șase comune primesc apă în zilele cu număr impar, șase în zilele cu număr par și alte patru câte trei ore, dimineața și seara.

„Compania face apel la toți utilizatorii, alimentați din sursa de apă Prut, să raționalizeze consumurile de apă, pentru a da posibilitatea tuturor abonaților noștri să beneficieze de serviciile de alimentare cu apă”, transmite Nova Apaserv.

Probleme în toată țara

Problema e la nivel național. În județul Cluj, Compania de Apă Someș a anunțat că alimentarea va avea întreruperi sau apa va avea presiune scăzută. În 15 localități, s-ar putea opri complet.

Firma a transmis același mesaj: „Reluăm apelul către clienți și utilizatori de a nu folosi apa din rețea decât pentru consumul casnic, nu și pentru grădinărit, sere, zootehnie, udatul curților, umplerea piscinelor etc.”

În județul Sălaj, au fost probleme cu distribuirea apei inclusiv în municipiul Zalău, transmite Radio România Actualități.

Iar la etajele superioare ale unor blocuri sociale din Târgu-Jiu, din județul Gorj, apa nu mai ajunge de câteva zile. „Dacă la începutul acestei perioade [de caniculă], nu se poate asigura apa potabilă, cu atât mai puțin în perioada următoare”, spune primarul orașului, Marcel Romanescu, potrivit Radio Infinit.

Probleme sunt și la Alba, a spus vineri (12 iulie) operatorul SC APA CTTA, care a anunțat raționalizarea apei în zeci de localități. „Resursele din rezervoarele de înmagazinare se epuizează cu rapiditate, fiind necesară refacerea periodică a acestora”, a justificat compania.

Mesaje similare au mai venit vineri și de la companiile de apă din Neamț și Covasna.

Urmează o perioadă cu temperaturi extreme

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de caniculă pentru zilele de weekend.

Cea mai mare parte a țării – Moldova, Muntenia, Banat și Crișana – va fi sub cod roșu pe 13 și 14 iulie, sâmbătă și duminică, după alte câteva zile de avertizări de caniculă.

„Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale”, a transmis ANM.

Harta zonele din România pentru care s-a emis cod roșu de caniculă pe 13 și 14 iulie.
Harta zonele din România pentru care s-a emis cod roșu de caniculă pe 13 și 14 iulie.

Din cauza căldurii, nici trenurile nu vor mai circula la vitezele cu care călătorii erau obișnuiți – și așa reduse. Viteza lor va fi redusă cu 20-30 de km/h, a transmis CFR. Măsura va fi menținută cât timp „temperatura la nivelul şinei va atinge pragul de 50 de grade Celsius”, mai spune compania.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG