Linkuri accesibilitate

Patronatele Concordia: România nu se poate îndatora la nesfârșit


Reprezentanții patronatelor „Concordia”

Confederația Patronală Concordia cere parlamentului, președintelui României și guvernului să facă uz de „puținii pași instituționali rămași pentru a purta o dezbatere înainte ca decizia majorării pensiilor cu 40%, votată marți de parlamentul controlat de PSD, „să producă efecte iremediabile”.

Patronii reuniți în confederația „Concordia” sunt dispuși să participe alături de alți parteneri sociali la o discuție cu partidele politice în care să facă apel „la prudență și la o construcție bugetară în următorii ani care să nu pună în pericol finanțele publice ale României”, transmit aceștia într-un comunicat remis redacției marți.

Creșterea pensiilor cu 40%, votată marți de parlament, „într-un context în care criza COVID-19 amenință să ducă singură deficitul României la 8% din PIB este foarte riscantă”, avertizează patronatele Concordia.

Cele nouă federații patronale care alcătuiesc confederația „Concordia” spun că România are deja cea mai mare proporție a cheltuielilor cu salariile, pensiile și asistența socială ca procentaj din buget din toată Uniunea Europeană iar Banca Națională a României a avertizat că deficitul poate ajunge la 11% din PIB în urma deciziei care tocmai ce a fost votată marți de parlament, cea mai mare valoare de la Revoluție încoace.

„Ne întrebăm ce se întâmplă dacă pandemia nu se oprește sau se agravează și vor fi necesare resurse publice suplimentare la anul?”, spune confederația patronală Concordia.

Creșterile masive votate de parlament „în condițiile unui deficit deja peste limitele de avarie pun o presiune mult prea mare pe finanțele publice, pe capacitatea țării de a se împrumuta și pe cursul de schimb, toate importante pentru mediul de afaceri”, atrag atenția patronii români.

„Volatilitatea sporită pe care astfel de decizii o aduce în perioade electorale este contraproductivă pentru mediului economic. Deși din punct de vedere social creșterea pensiilor este într-adevăr necesară, (pensia medie anuală a fost în 2019 în valoare de 1380 RON), adoptarea acestei legi astăzi de către Parlament, la acest nivel nesustenabil economic, vine într-un moment foarte dificil pentru România, pandemia începând să “lase urme” precum creșterea șomajului și reducerea veniturilor bugetare .”

Confederaţia „Concordia” reunește cele mai mari organizaţii patronale din România și cuprinde nouă federații patronale:

  • Confederația Patronală Petrol şi Gaze,
  • Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie ,
  • Asociaţia Investitorilor Privaţi din România,
  • Federația Patronală a Rețelelor de Comerţ,
  • Federația Patronală din Industria Auto ,
  • Federația Patronală a Transportatorilor din România ,
  • Federația Patronală a Serviciilor Financiare ,
  • Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii ,
  • Federația Industriei Hoteliere din România - FIHR.

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat marți rectificarea bugetară cu mai multe amendamente ale PSD printre care se prevede creșterea cu 40% a pensiilor.

Proiectul pentru aprobarea OUG privind rectificarea bugetară a fost aprobat marți de mașina de vot mobilizată de PSD, cu 242 de voturi pentru, 147 împotrivă și 11 abțineri.

Amendamentul anulează prevederea guvernului care mărea punctul de pensie doar cu 14% din 1 septembrie.

De asemenea, a intrat în vigoare un alt amendament al PSD care mărește salariile profesorilor din acest an și anulează amânarea guvernului pentru 2021.

Și sumele repartizate unităților teritorial administrative vor crește prin legea rectificării bugetare adoptate în Parlament.

Amendamentele adaugă la forma rectificării bugetare trimise pentru aprobare în Parlament de către guvernul Orban.

Premierul Ludovic Orban a anunțat marți că va ataca la Curtea Constituțională legea adoptată marți de „majoritatea toxică” a PSD din parlament, care prevede creșterea pensiilor cu 40% . El i-a acuzat pe „criminalii economici de la PSD” că nu fac altceva decât să îndrepte România spre incapacitate de plată și a spus că prin decizia sa de marți, PSD vrea să blocheze bugetul, pentru a nu mai fi, bani de pensii, salarii și cheltuieli sociale.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG