Linkuri accesibilitate

Hong Kong | Ziarul pro-democrație Apple Daily și-a publicat ultima ediție. China reprimă libertatea presei


22 iunie - Apple Daily la choișcurile de ziare din Hong Kong. Pe 24 iunie a apărut ultima ediție a ziarului pro-democrație.
22 iunie - Apple Daily la choișcurile de ziare din Hong Kong. Pe 24 iunie a apărut ultima ediție a ziarului pro-democrație.

Ziarul pro-democrație Apple Daily din Hong Kong s-a închis, după ce autoritățile controlate de Beijing au arestat liderii publicației și au înghețat fondurile și bunurile grupului media.

În dimineața de joi, mulțimile s-au strâns în cozi imense în tot Hong Kong-ul pentru a cumpăra ultima ediție a ziarului. Jurnaliștii și susținătorii și-au aprins luminile telefoanelor pentru a-și arăta de la distanță simpatia. Fără acces la fonduri și cu pericolul altor arestări, cei de la Apple Daily au decis să își închidă ușile.

Autoritățile nu au ezitat să amenințe personalul Apple Daily cu alte arestări. Jurnalistul de opinie Yeung Ching-kei, care scria sub pseudonimul Li Ping, a fost arestat pe 23 iunie.

Cozi în dimineața de 24 iunie. Locuitorii din Hong Kong s-au strâns pentru a cumpăra ultima ediție a ziarului Apple Daily.
Cozi în dimineața de 24 iunie. Locuitorii din Hong Kong s-au strâns pentru a cumpăra ultima ediție a ziarului Apple Daily.

Sute de persoane s-au strâns în fața sediului Apple Daily în timpul serii. Ultima ediție a ziarului a fost tipărită cu titlul „Locuitorii din Hong Kong își iau adio cu tristețe în ploaie: Susținem Apple Daily”.

Ultima ediție a ziarului a fost tipărită într-un milion de exemplare - câte una pentru fiecare 7,5 persoane din țară. Tirajul normal al ziarului era 80 de mii pe zi. Încă de dimineața, susțin cei de la The Guardian, cetățenii din Hong Kong distribuiau o bază de date cu chioșcurile în care mai era disponibil ziarul. Aproape toate copiile au fost vândute până la 08:30 dimineața.

Cozile s-au format la chioșcuri încă din noaptea dinaintea publicării ultimei ediții a ziarului.

Editorul-șef și directorul ziarului au fost printre persoanele arestate într-un raid masiv al poliției săptămâna trecută. Autoritățile au spus că mai mulți jurnaliști de la Apple Daily și redactorii care au aprobat publicarea articolelor au încălcat noua lege a securității naționale în mai multe articole publicate de-a lungul ultimilor trei ani. În acele articole, jurnaliștii cereau alor țări să impună sancțiuni asupra Chinei și Hong Kongului. Legea, teoretic, nu se aplică retroactiv.

La începuturile sale, Apple Daily era un tabloid de scandal, dar s-a transformat încet-încet într-o publicație respectată și cel mai vocal susținător al democrației din presa națională, care se opunea fără ezitare mișcărilor guvernului chinez de preluare a controlului în Hong Kong. Apple Daily a fost ultimul ziar pro-democrație din Hong Kong - alte publicații cu convingeri similare funcționează doar online.

În sediul Apple Daily, în ultima seară, s-au strâns mai mulți oameni ca de obicei. „A fost o șansă să ne strângem cu toți colegii, să fie un moment istoric”, a declarat un fotograf de la ziar. Jurnaliștii au coborât apoi în fața clădirii pentru a distribui copii ale ultimei ediții.

Beijing preia controlul în Hong Kong

Autoritățile din Beijing întăresc controlul asupra Hong Kongului în ultimii ani, de când acordul cu Marea Britanie le permite chinezilor din ce în ce mai mult control asupra fostei colonii britanice. Libertatea de exprimare a fost atacată intens, iar activiștii și oamenii de rând din Hong Kong protestează pentru democrație din 2019. Peste 10.000 de oameni au fost arestați până acum în urma protestelor. Deși autoritățile au reușit să pună capăt adunărilor în stradă, o parte din populația orașului încă încearcă să reziste.

Arestarea redactorului-șef Ryan Law, 17 iunie 2021.
Arestarea redactorului-șef Ryan Law, 17 iunie 2021.

În 2014 și 2017, cetățenii din Hong Kong au protestat împotriva schimbării legii electorale și a activiștilor pro-democrație. Pe 30 iunie 2020, China a introdus noua lege de securitate națională în Hong Kong, care extinde controlul guvernului de la Beijing asupra teritoriului care era până de curând un simbol al libertății în regiune. Noua lege a redus autonomia juridică și politică a Hong Kong-ului.

Pe 23 iunie a început și primul proces pe tema noii legi a securității naționale. Procurorii îl acuză pe activistul Tong Ying-kit, în vârstă de 24 de ani, că a instigat la secesiunea Hong Kong-ului și activități teroriste. Ying-kit a fost arestat în iulie anul trecut, pentru că flutura un steag cu mesajul „Eliberarea Hong Kong-ului, revoluția timpurilor noastre”.

Fondatorul Apple Daily, Jimmy Lai, a fost arestat în august 2020, la începutul aplicării legii impuse de China, pe motiv că a luat parte la proteste ilegale în 2019 și că a încercat să îl ajute pe activistul Andy Li să fugă în Taiwan. Lai fugise din China ca refugiat politic, a făcut o avere din textile, și a fondat în 1995 ziarul Apple Daily ca parte din eforturile sale de activism pro-democrație.

Conturile lui Jimmy Lai au fost înghețate când a fost arestat, împiedicându-l să mai susțină financiar ziarul Apple Daily, dar cititorii au cumpărat abonamente și au reușit să țină ziarul pe linia de plutire.

Arestarea lui Jimmy Lai, 18 aprilie 2020.
Arestarea lui Jimmy Lai, 18 aprilie 2020.

Conform organizației Reporteri fără Frontiere, libertatea presei a dispărut din Hong Kong în ultimii 20 de ani. Dacă în 2002 se afla pe locul 18 în lume în indexul presei libere, în 2020 Hong Kong se afla pe locul 80.

Reacții

Aceasta este cea mai întunecată zi pentru presa liberă din istoria recentă a Hong Kong-ului”, a declarat Yamini Mishra, directoarea regională a ONG-ului Amensty International.

Guvernul din Taiwan a condamnat închiderea ziarului Apple Daily, numind-o un act de „opresiune politică” al noii politici de securitate națională. „Urmărirea atât de umană a libertății, democrației și altor valori universale nu va fi sfârșită de istorie, ci istoria va imortaliza mereu fața urâtă a puterii care oprimă libertatea”, a declarat consiliul taiwanez pentru politica cu China.

Secretarul de externe al Marii Britanii, Dominic Raab, a descris închiderea ziarului ca o „lovitură terifiantă asupra libertății de exprimare din Hong Kong”.

Un purtător de cuvânt al Uniunii Europene a declarat că închiderea Apple Daily „arată clar modul în care legea securității naționale impusă de Beijing este folosită pentru a îngrădi libertatea presei și libera exprimare. Închiderea ziarului subminează libertatea presei și pluralismul, calități esențiale ale unei societăți libere și deschise.

Conform Barbarei Trionfi, directoarea executivă a Institutului Internațional al Presei, închiderea Apple Daily „încalcă dreptul cetățenilor din Hong Kong la accesarea știrilor independente și este încă un pas către eradicarea libertății presei.”

XS
SM
MD
LG