Linkuri accesibilitate

Decizia lui Raed Arafat pentru Congresul PNL. Condițiile impuse delegaților pentru a intra la Romexpo


Liberalii caută soluții de urgență pentru a putea desfășura Congresul la Romexpo cu 5.000 de delegați. Imagine cu cei doi candidați pentru șefia partidului: Florin Cîțu și Ludovic Orban, Palatul Parlamentului, 18 septembrie 2021.
Liberalii caută soluții de urgență pentru a putea desfășura Congresul la Romexpo cu 5.000 de delegați. Imagine cu cei doi candidați pentru șefia partidului: Florin Cîțu și Ludovic Orban, Palatul Parlamentului, 18 septembrie 2021.

Organizarea Congresului PNL de la Romexpo poate să fie pusă în pericol de creșterea infectărilor și depășirea ratei de incidență de 3 la mia de locuitori. Liberalii mizează însă pe un articol din ultima Hotărâre de Guvern și pe aprobarea lui Raed Arafat.

Surse din conducerea PNL au declarat pentru Europa Liberă că ministrul de Interne, Lucian Bode, le-a dat asigurări colegilor că organizarea Congresului cu 5.000 de oameni la Romexpo nu se află în pericol. Discuția a avut loc sâmbătă, în cadrul Biroului Politic Național, la Palatul Parlamentului. Capitală va depăși, cel mai probabil, până la data Congresului, rata de incidență de 3 la mia de locuitori.

Executivul a modificat la sfârșitul săptămânii trecute Hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei.

Potrivit noilor prevederi, organizarea și desfășurarea activităților în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mare 3 la mia de locuitori. Paradoxal, un eveniment similar în exterior nu s-ar putea organiza cu mai mult de 1.000 de persoane, prevederea fiind cuprinsă tot în Hotărârea de Guvern publicată vineri în Monitorul Oficial.

PNL a invitat deja 5.000 de delegați la Congresul de la Romexpo din 25 septembrie. Din informațiile oficiale de pe site-ul Romexpo, aflăm că pavilionul central are o suprafață utilă de peste 15.000 mp și o capacitate de 5.000 – 10.000 de persoane în picioare și 3.000 – 6.000 de persoane cu amenajare de locuri.

Sala de la Romexpo a mai găzduit în trecut și ale evenimente politice. Imagine din 2019, de la un eveniment organizat de PSD:
Sala de la Romexpo a mai găzduit în trecut și ale evenimente politice. Imagine din 2019, de la un eveniment organizat de PSD:

Surse din conducerea PNL au declarat pentru Europa Liberă că există o primă solicitare către Departamentul pentru Situații de Urgență în legătură cu Congresul. Răspunsul a fost că se poate organiza Congresul, doar că solicitarea a fost adresată până ca Bucureștiul să depășească rata de 3 la mia de locuitori.

„Conform documentelor cerute în filiale, din totalul delegaților 90% sunt vaccinați. Pentru ceilalți 10% se face test PCR înainte de plecarea din localitate și test rapid la Romexpo. Toți cei care intră stau cu mască”, au spus sursele citate.

Secretariatul general al PNL a cerut și un al doilea punct de vedere, luni, de la Departamentului pentru Situații de Urgență pentru a afla ce se întâmplă dacă explodează numărul de cazuri de Covid.

Responsabili cu organizarea Congresului din partea PNL sunt: Robert Sighiartău și Dan Vîlceanu, care va fi propunerea lui Florin Cîțu pentru funcția de secretar general al PNL. Ei colaborează cu Raed Arafat și Bogdan Despescu.

Răspunsul primit de PNL de la Raed Arafat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a răspuns tot luni solicitării venite din partea PNL.

Raed Arafat informează PNL că persoanele care urmează să participe la Congres să fie vaccinate, să prezinte un test PCR sau antigen sau să demonstreze că se află în perioada cuprinsă între 15 - 180 de zile de la confirmarea infectării cu virusul.

În cazul în care incidența cumulată la 14 zile, la nivelul municipiului București, va fi mai mare de 3/1.000 și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, accesul la Congres se va face doar prin prezentarea și scanarea Codului QR de pe certificatul digital al UE privind COVID-19, se arată în răspunsul oferit de DSU către PNL.

Subprectul Capitalei:Nu este treaba noastră să stabilim unde va avea loc Congresul PNL”

Europa Liberă a cerut un punct de vedere și de la subprefectul Capitalei, Antonela Ghiță, care a preluat atribuțiile de la fostul titular, Alin Stoica. Poziția a fost exprimată în cursul zilei de luni, în jurul orei 12:00.

„Noi nu am primit nici o informare privind data și ora la care se va organiza Congresul. Potrivit actualului cadru normativ, dacă ar fi asimilat unui eveniment cultural, ar putea să se desfășoare cu 2.500 de persoane în exterior, cu condiția să prezinte dovada vaccinării, un test PCR sau a testului antigen sau în spații deschise cu peste 2.500 de participanți, dacă toate persoanele sunt vaccinate. Acesta este cadrul legal și nu suntem în măsură să dăm noi derogări de la nivelul municipiului București”, a precizat subprefectul Capitalei.

Ea a spus că se va informa să vadă câte persoane pot intra la Romexpo, dar că sala nu se poate încadra la instituții de cultură sau spectacole.

„Nu e treaba noastră să stabilim unde va avea loc Congresul sau cu câte locuri pe scaune sau afară. Nu există vreo informație la instituția prefectului despre Congresul PNL. Dacă va veni ceva, vom solicita un punct de vedere Departamentului pentru Situații de Urgență, domnului secretar de stat. Nivelul de reglementare trebuie să fie superior unei hotărâri sau unei decizii luate la nivelul instituției prefectului. E o hotărâre a Comitetului municipiului București pentru situații de urgență a cărei președinție o deține prefectul, nu sunt deciziile prefectului. Comitetul ia deciziile”, a subliniat Antonela Ghiță.

Congresul PNL din 25 septembrie va tranșa bătălia internă pentru șefia partidului dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG