Linkuri accesibilitate

 
Propuneri de arestare preventivă pentru 21 de persoane după perchezițiile la apropiații lui Călin Georgescu

Propuneri de arestare preventivă pentru 21 de persoane după perchezițiile la apropiații lui Călin Georgescu


Mercenarul Horațiu Potra.
Mercenarul Horațiu Potra.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat joi noaptea că cere arestarea preventivă a 21 de persoane pentru tentativă la infracţiunea de acţiuni contra ordinii constituționale, în același dosar în care au fost zeci de percheziții la apropiați ai lui Călin Georgescu.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), cererile de arestare preventivă privesc mai multe infracțiuni.

  • tentativă la infracțiunea de acțiuni contra ordinii constituțional
  • nerespectarea regimului armelor și munițiilor
  • operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept
  • instigare publică.

„Procurorul a formulat propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru cei 18 inculpați reținuți, precum și pentru un număr de 3 inculpați în lipsă”, a transmis PÎCCJ, care precizează că propunerea de luare a măsurii arestării preventive va fi înaintată judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Propunerile de arestare preventivă vin după ce miercuri, anchetatorii au realizat aproape 50 de percheziţii în judeţele Sibiu, Mureş, Timiş, Ilfov şi Cluj, la persoane apropiate de Călin Georgescu. Potrivit procurorilor, perchezițiile au vizat locuinţele a 27 de persoane şi patru sedii de firmă.

Una dintre persoanele la care s-au făcut percheziţii este mercenarul Horaţiu Potra, din Mediaş și considerat un apropiat al lui Călin Georgescu. Vizați de percheziții au fost și fiul lui Potra, Dorian Potra, şi un alt membru al familiei – Alexandru Potra, fratele lui Horațiu.

G4Media.ro, cât și Agerpres notează, citând surse juridice, că cele trei persoane pentru care procurorii cer arestarea preventivă în lipsă ar fi Horațiu Potra, fratele și fiul lui. De asemenea, G4Media relatează că Horațiu Potra s-ar afla în Dubai.

La perchezițiile de miercuri, într-o locuință a lui Horațiu Potra au fost găsit un arsenal arme și muniție, inclusiv arme de asalt și aruncătoare de grenade.

De asemenea, într-un seif ascuns sub podeaua casei, anchetatorii spun că au găsit teancuri cu bani și lingouri de aur: peste 25 de kilograme de aur, peste 3,3 milioane de dolari, peste 700.000 de lei, 43.000 de euro, 13.000 dirham și 21.000 de dinari sârbești.

Cererile de arestare preventivă emise de procurori vin după ce fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu a fost pus miercuri sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

El are interdicția de a părăsi țara fără încuviințarea autorităților judiciare și nu are voie să posteze pe rețelele de socializare conținut cu caracter legionar, fascist, antisemit, rasist sau xenofob.

Procurorii i-au transmis lui Călin Georgescu că este urmărit penal pentru săvârșirea a șase infracțiuni:

  • instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, în formă tentată;
  • comunicarea de informații false;
  • fals în declarații în formă continuată;
  • inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup;
  • promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe;
  • inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter antisemit, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizații.

Parchetul General a precizat că în dosarul lui Călin Georgescu este vizat și un magistrat, care „a sprijinit activitățile infracționale”.

Printre cei audiaţi în dosar se numără şi fostul mercenar din Legiunea Străină Eugen Sechila, care a fost ridicat cu mandat de pe Aeroportul Henri Coandă din Capitală, de unde urma să se îmbarce într-o cursă internă spre Oradea. El a fost adus la audieri miercuri, la Parchetul General, dar apoi a fost lăsat să plece.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG