Un fost vicepreședinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente din România a fost arestat pentru 30 de zile într-un dosar privind producerea unor mari cantităţi de metamfetamină.
Laurențiu Huică a primit mandat din partea Tribunalului București și este acuzat, alături de alt român, de constituirea unui grup infracţional organizat, pentru punerea pe piaţă a substanţelor clasificate, în formă continuată şi complicitate la trafic intern de droguri de mare risc, transmite Agerpres care citează surse judiciare.
Procurorii DIICOT spun că, în perioada ianuarie 2021 - februarie 2023, cei doi împreună cu cetățeni cehi, slovaci, polonezi și lituanieni au constituit un grup infracțional organizat transfrontalier care a acționat pe teritoriul mai multor state din spațiul Uniunii Europene: Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Lituania și România.
Ei au scos din circuitul legal a precursorilor, efedrina și pseudoefedrina, pentru produce metamfetamină în laboratoare clandestine din Polonia și Cehia.
Acţiunile ilicite erau disimulate sub paravanul derulării unor operaţiuni comerciale cu aparenţă de legalitate.
Comprimatele ar fi fost preluate pe teritoriul Poloniei de un localnic, care ar fi fracţionat transporturile în cantităţi mai mici şi ar fi organizat livrarea acestora către Cehia şi Slovacia, pentru distribuţia către persoanele care ar fi folosit comprimatele în producţia de metamfetamină.
Membrii grupării au organizat transportul şi livrarea către societăţile achizitoare a 168.788.870 de comprimate, în care ar fi fost înglobaţi, prin fabricare, precursorii efedrină şi pseudoefedrină - aproximativ 6,7 tone clorhidrat de efedrină, din care se puteau produce aproximativ 4,7 tone de metamfetamină.
Comprimatele fabricate în România ar fi fost folosite pentru producerea drogului în laboratoare clandestine, descoperite în Cehia şi Polonia.
Preţul unui kilogram de metamfetamină este de aproximativ 40.000 de euro la vânzarea en gros, iar pentru un gram de metamfetamină preţul de vânzare este cuprins între 70 şi 100 de euro, spun procurorii DIICOT.
Societatea producătoare din România ar fi realizat 97 de livrări către societăţi din Cehia, Bulgaria, Lituania şi Spania.
În urma percheziţiilor efectuate în România, la data de 1 martie, au fost indisponibilizate aproximativ 3 tone de precursori din categoria I, 4.944.000 de pastile cu efedrină şi pseudoefedrină, 200 de kilograme de materie primă cu precursori pregătită pentru prepararea pastilelor, aproximativ 600.000 de euro, precum şi mai multe înscrisuri de interes în cauză.
O autoutilitară cu număr de înmatriculare polonez, care ar fi plecat încărcată cu paleţi cu medicamente din oraşul Voluntari, de la fabrică, a fost identificată la data de 26 februarie pe teritoriul Poloniei, fiind prinse în flagrant delict persoanele bănuite implicate, inclusiv liderul acestui grup, la momentul la care se descărcau marfa în alt loc decât cel înscris pe actele de transport.
Într-un depozit care aparţinea grupului au fost identificate aproximativ 100 de flacoane cu efedrină şi diferite comprimate, provenind de la fabrica din România.
În urma activităţilor desfăşurate pe teritoriul Slovaciei, tot pe 26 februarie, au fost dispuse măsuri preventive pentru patru persoane. În urma percheziţiilor domiciliare, au fost ridicaţi un milion de euro.
La data de 27 februarie, reprezentanţii Poliţiei şi Parchetului din Cehia au dispus măsuri preventive cu privire la două persoane şi au ridicat documente privind vânzarea unei societăţi.