Linkuri accesibilitate

UPDATE: Reacția BOR. Arhiepiscopia Tomisului, după decizia Parchetului: Lingurița de împărtășanie nu e penală


UPDATE -Decizia Parchetului este incontestabila, argumentată și coincide cu punctul de vedere al Bisericii.
Controversele apărute in jurul linguritei de împărtășanie sunt sterile și nu uzează în acest moment de argumente reale și valide. Detestarea linguriței de către cei care de fapt nu se împărtășesc niciodată și care nu pot face distincția elementară între sacru și profan, militând jenant pentru aseptizarea lumii, este la fel de aberantă ca dogmatizarea și idolatrizarea ei.
Stilul in care comentam orice, inclusiv aceasta controversă, ne descrie și ne definește pe fiecare în parte
”, a declarat preotul Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române pentru Europa liberă, după decizia Parchetului.

***

Arhiepiscopia Tomisului a dat publicității un răspuns în cheie ironică criticilor săi după decizia Parchetului Curții de Apel Constanța care a clasat plângerea făcută împotriva ÎPS Teodosie și a altor doi preoți care au împărtășit cu lingurița unică atât în starea de urgență cât și sâmbătă, la doar o zi de la ridicarea stării de urgență, în plină pandemie de coronavirus, în ciuda chiar a deciziei BOR care a suspendat împărtășania pe perioada pandemiei până la consultarea altor biserici.

Parchetul Curții de Apel Constanța a invocat, în decizia de clasare, faptul că infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor nu există fără proba că boala a fost transmisă de cel acuzat. Și procurorul general al României Gabriela Scutea a atras atenția, încă de la începutul pandemiei, odată cu înregistrarea primelor plângeri penale pe subiect, că simpla expunere la virus a cuiva nu se poate constitui într-o culpă decât dacă, printre consecințe, are răspândirea bolii, așa cum prevede legea.

Și parchetul constănțean spune același lucru, prevalându-se de faptul că în evidențele DSP Constanța nu au fost identificate cazuri de infectare cu noul coronavirus care să aibă legătură cu oficierea slujbelor religioase și nici nu au existat suspiciuni de infectare în rândul preoților din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului.

Comunicatul Arhiepiscopiei Tomisului

„Lingurița de împărtășire nu este penală

Pe 14 mai 2020, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a dispus clasarea cauzei plângerii penale formulate de către „Asociația pentru Libertatea de Conștiință”, prin reprezentant legal Emil Moise. Aceasta acuza pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și alți doi preoți de infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor (art. 352, alin. 1 Cod Penal).
În urma cercetărilor, Parchetul a constatat că în evidența DSP Constanța nu au fost identificate cazuri de infectare cu noul coronavirus care „să fi fost legate de oficierea slujbelor religioase” și nici nu au existat suspiciuni de infectare în rândul preoților din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului. Totodată, Parchetul a mai constatat că infracțiunea prevăzută de Codul Penal nu a fost săvârșită de către reprezentanții Bisericii, întrucât aceștia nu au încălcat măsuri stabilite expres prin lege.
În astfel de situații, analiza juridică prevede necesitatea existenței unor măsuri de prevenire sau combatere a bolii cu caracter imperativ și nu caracter de recomandare. Prin urmare, recomandările diverselor instituții nu pot constitui bază legală pentru încălcarea unui articol din Codul penal.
Parchetul a mai constatat și faptul că aspectele religioase și medicale, invocate în plângerea penală de domnul Emil Moise, nu sunt de natură penală.
În consecință, Parchetul a dispus „clasarea cauzei privind denunțul formulat de către Asociația „Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință”, prin reprezentant legal Emil Moise, pentru comiterea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor (art. 352, alin. 1 Cod Penal), întrucât fapta nu este de natură penală.”

După ce Patriarhul Daniel a venit cu o soluție de compromis la propunerea pe care autoritățile au făcut-o, de împărtășire cu pahare și lingurițe de unică folosință, iar BOR a solicitat suspendarea împărtășirii enoriașilor pe perioada pandemiei și până la pronunțarea altor biserici ortodoxe, arhiepiscopul Teodosie a fost filmat în timp ce împărtășea copii aduși în brațe de părinți la ritualul împărtășaniei, cu lingurița unică, din același potir, încălcând astfel atât deciziile autorităților cât și pe cele ale conducerii BOR.

Gestul său a fost sancționat de conducerea Bisericii, prin vocea purtătorului de cuvânt Vasile Bănescu, care a criticat ostentația comportamentului lui Teodosie și a amintit care sunt îndrumările Patriarhiei Române.

La scurt timp, Arhiepiscopia Tomisului a răspuns cu ironie criticilor Patriarhiei spunând că Biserica nu este instituție de alimentație, ci de cult, făcând astfel trimiere indirectă la caracterul sacru alocat ritualului euharistiei (cuminecare sau împărtășanie), care nu ar putea transmite boli, fiind vorba de împărtășirea trupului și sângelui Domnului.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG