Linkuri accesibilitate

Arhiepiscopul Tomisului, achitat în dosarul de fraudă cu fonduri UE


Judecătorii au stabilit că faptele de care a fost acuzat arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, nu există și că banii europeni obținuți de la APIA nu trebuie returnați
Judecătorii au stabilit că faptele de care a fost acuzat arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, nu există și că banii europeni obținuți de la APIA nu trebuie returnați

Arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, a fost achitat, vineri, de Curtea Supremă în dosarul în care a fost judecat pentru că ar fi obţinut ilegal fonduri europene.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus vineri achitarea pe toată linia în dosarul „Nazarcea”, în care au fost inculpați arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, și cinci mandatari ai arhiepiscopiei, acuzați de Parchetul Anticorupție de obținerea ilegală de fonduri europene.

Instanța a stabilit că faptele de care Teodosie a fost acuzat nu există. Magistrații au respins și acțiunea civilă împotriva sa, transmite Agerpres.

Decizia instanței supreme vine să o confirme pe cea a instanței de fond, pentru că și Curtea de Apel Constanța a dat achitare pe toată linia.

Decizia magistraților este definitivă.

Înalt Prea Sfinția sa (ÎPS) arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a fost trimis în judecată pe 3 februarie 2017, alături de cinci mandatari ai arhiepiscopiei, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obținerea nejustificată de fonduri europene.

Teodosie Petrescu a fost acuzat de procurorii anticorupție că, în perioada 2010 – 2016, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu mandatarii arhiepiscopiei, a folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), ca să poată primi fonduri europene.

Procurorii i-au acuzat că, în documentele pe care le-au depus la agenție, aceștia ar fi declarat în fals că folosesc peste 300 de hectare de suprafață agricolă, situate în zona Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanța), pentru vii pe rod cu struguri pentru vin, deși pe acele terenuri agricole nu mai existau astfel de culturi.

Mai mult, arhiepiscopul și mandatarii săi ar fi spus în declarațiile pentru care au fost acuzați de fals că au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC), printre care și evitarea instalării vegetației nedorite. În realitate, spun procurorii, respectivele parcele erau de mult abandonate și invadate de buruieni pe toată perioada cât arhiepiscopul Teodosie și mandatarii săi au făcut cereri pentru obținerea fondurilor europene.

Astfel a obținut arhiepiscopia 1.392.964 lei din fonduri europene, pentru care Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) s-a constituit parte civilă, numai că, în urma deciziei de vineri a instanței, banii nu vor mai putea fi recuperați.

XS
SM
MD
LG