Linkuri accesibilitate

Despre mentalități în lumea românească


Profesorul Vintilă Mihăilescu (1951-2020)
Profesorul Vintilă Mihăilescu (1951-2020)

„Față-n față”, 17 octombrie 1997.

Despre mentalități în lumea românească
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:50:09 0:00

Nestor Ratesh: „Doamnelor și domnilor, bună seata, la microfon Nestor Ratesh în studioul Europei Libere din Praga. În această emisiunea noastră de astăzi vom vorbi despre mentalități. O noțiune definită de dicționare ca „mod de gândire”, „stare de spirit”, „comportament”, sau „conduită”. Se discută mult despre cauzele evoluției nesatisfăcătoare a societății românești în cei aproape 10 ani care au trecut din decembrie 1989 și până acum, și printre ele figurează proeminent blocajele doctrinare și politice, prezența unor foști comuniști în funcții de răspundere, calitatea proastă a clasei politice, corupția etc.

Rar se menționează ca un element esențial al modului în care se configurează lucrurile în țară mentalitățile individuale și colective ale românilor, modul în care s-au modelat ele în acești ani, măsura în care s-au adaptat noilor circumstanțe. Ne referim la lucruri cum ar fi atitudinea față de muncă, față de proprietate, față de colectivitate, în familie, simțul responsabilității colective, al solidarității și compasiunii umane, căutarea adevărului, disponibilitatea pentru manipulare, toleranța față de alții, fie că sînt vecinii, adversarii politici, minoritățile etnice, culturale sau sexuale, și multe altele. Acest subiect complex și delicat îl abordăm astăzi.

Invitații noștri sînt doamna Aurora Liiceanu, profesor universitar de psihologie și cercetător în acest domeniu, și domnul Vintilă Mihăilescu, profesor de sociologie la Universitatea București.”

[...]

  • 16x9 Image

    Nestor Ratesh

    Nestor Ratesh (n. 1933, Moinesti, jud. Bacău). Ziarist, corespondent al Europei Libere în Statele Unite (din 1973), ulterior director al Serviciului românesc la München și Praga (1989; 1994-2002).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG