Linkuri accesibilitate

Germania, Franța și Polonia vor cumpăra și fabrica mai multe arme pentru Ucraina


Președintele francez, Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, și premierul polonez, Donald Tusk, își unesc mâinile la o conferință de presă la Cancelaria din Berlin, pe 15 martie 2024.
Președintele francez, Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, și premierul polonez, Donald Tusk, își unesc mâinile la o conferință de presă la Cancelaria din Berlin, pe 15 martie 2024.

Germania, Franța și Polonia au promis, vineri, că vor cumpăra mai multe arme pentru Kiev și vor intensifica producția de echipamente militare împreună cu partenerii din Ucraina. Declarațiile au fost făcute la un summit al liderilor celor trei țări.

Cancelarul german, Olaf Scholz, i-a întâmpinat pe președintele francez, Emmanuel Macron, și pe premierul polonez, Donald Tusk, pentru un summit aranjat în grabă al așa-numitului „Triunghi Weimar”, format din cele trei țări.

Întâlnirea de vineri, 15 martie, a avut loc în timp ce Rusia votează într-un scrutin care este aproape sigur că va extinde domnia președintelui Vladimir Putin, relatează AFP.

Olaf Scholz a declarat că a discutat înaintea summitului cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, despre sprijinul necesar Ucrainei.

„Știe că se poate baza pe noi și astăzi reînnoim acest semnal de sprijin pentru Kiev, de aici”, a spus el după întâlnire.

„Dar un semnal limpede ajunge și la Moscova – președintele rus ar trebui să știe că nu vom renunța la sprijinul nostru pentru Ucraina”, a declarat Olaf Scholz.

Forțele de la Kiev solicită mai mult armament de la partenerii occidentali ai Ucrainei, între timp ce se luptă împotriva unei armate ruse mai mari și mai bine aprovizionate, care presează din greu în unele puncte din prima linie.

Planurile Uniunii Europene de a produce 1 milion de cartușe de artilerie pentru Ucraina nu s-au concretizat. Iar în Statele Unite ajutorul pentru Ucraina este blocat de diferențele politice.

Liderul german a spus că „începând de acum, vom procura și mai multe arme pentru Ucraina, de pe piața mondială în ansamblu”.

„Producția de echipamente militare va fi extinsă, inclusiv prin cooperarea cu partenerii din Ucraina”, a adăugat Scholz.

Și Emmanuel Macron a reafirmat sprijinul Franței pentru un plan inițiat de Cehia de a cumpăra muniție și obuze din afara Uniunii Europene, fără a oferi, însă, detalii.

„Vrem să ajutăm în toate felurile posibile... aici și acum, astfel încât situația Ucrainei în următoarele săptămâni și luni să se îmbunătățească, nu să se înrăutățească”, a spus și Donald Tusk.

Germania, Franța și Polonia sunt printre aliații cheie ai Ucrainei. Germania a devenit al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar al Ucrainei după Statele Unite și își intensifică sprijinul în acest an, deși Scholz a fost criticat pentru că a refuzat să trimită rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Taurus.

„Acesta este un moment serios”, a declarat Emmanuel Macron. „Se deschide o nouă eră și vom fi acolo. Iar faptul că noi trei suntem uniți în această zi, hotărâți, cu aceeași luciditate cu privire la situația din Ucraina și hotărâți să nu lăsăm niciodată Rusia să câștige și să sprijinim poporul ucrainean până la capăt, este o putere pentru noi, popoarele noastre, securitatea noastră și Europa noastră.”

În declarațiile lor, cei trei lideri nu au abordat diferențele de opinie dintre Scholz și Macron, după ce liderul francez a declarat luna trecută că trimiterea de trupe terestre occidentale în Ucraina nu ar trebui exclusă în viitor. Scholz a spus atunci că participanții au convenit că „nu vor exista trupe terestre” pe pământul ucrainean trimise de țările europene.

Uniunea Europeană a alocat, vineri, 500 de milioane de euro pentru un proiect de reducere a blocajelor care încetinesc producția de explozibili și alte materiale utilizate pentru fabricarea obuzelor de artilerie pentru uniune și aliații săi.

Comisia Europeană estimează că planul va permite industriei să producă 1,7 milioane de obuze anual până la sfârșitul anului și 2 milioane până la sfârșitul anului 2025.

Olaf Scholz și Donald Tusk au vizitat recent Washingtonul și au făcut presiuni ca SUA să elibereze ajutor pentru Ucraina.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG