Linkuri accesibilitate

Diplomat american, la Erevan: Acordul de demarcație dintre Armenia și Azerbaidjan e un pas important înainte


James O'Brien, adjunctul secretarului de stat american pentru afaceri europene și eurasiatice, a declarat, în timpul unei vizite la Erevan, că acordul de demarcație dintre Armenia și Azerbaidjan este „un pas înainte foarte bun”.
James O'Brien, adjunctul secretarului de stat american pentru afaceri europene și eurasiatice, a declarat, în timpul unei vizite la Erevan, că acordul de demarcație dintre Armenia și Azerbaidjan este „un pas înainte foarte bun”.

Liderii Armeniei și Azerbaidjanului spun că susțin un acord de demarcație important, care a fost semnat luna trecută.

Acest acord este menit să pună capăt unor decenii de relații ostile în această regiune volatilă, a declarat un diplomat american de rang înalt în timpul unei vizite la Erevan.

De la căderea Uniunii Sovietice, Armenia și Azerbaidjanul au purtat războaie pentru regiunea disputată Nagorno-Karabah – soldate cu peste 30.000 de morți – în timp ce se transformau în țări independente.

Anul trecut, Azerbaidjanul a recâștigat controlul asupra Nagorno-Karabah printr-o ofensivă militară fulgerătoare, însă o mare parte din granița dintre cele două țări a rămas în dispută, ambele părți ocupând sate care aparțineau anterior celeilalte părți.

„Cred că ambele părți spun că sunt angajate în favoarea păcii. Este un acord important. Va fi un angajament de generație din partea celor două țări”, a declarat James O'Brien, secretar de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, într-un interviu acordat RFE/RL pe 11 iunie, în timpul unei vizite la Erevan.

O'Brien se referă la un acord între Erevan și Baku, încheiat pe 15 mai, care a delimitat granița dintre cei doi rivali, care au purtat mai multe războaie și conflicte mortale.

Unii critici au citat lipsa de progres în urma acordului, partea armeană sugerând adesea că Baku a fost lent în eforturile de a obține un acord de pace general pentru a rezolva problemele de lungă durată.

„Este indicat să fim atenți și să nu ne grăbim, astfel încât cele două țări au avut o serie de discuții la nivelul liderilor, viceprim-miniștri, miniștri de externe, consilieri de securitate națională, echipe tehnice, doar pentru a fi siguri că sunt conștienți de toate implicațiile unui acord”, a spus el.

„Cred că recentul acord de demarcație a fost un pas înainte foarte bun”, a mai spus O'Brien.

Prim-ministrul armean Nikol Pașinian (dreapta) îl salută pe James O'Brien la Erevan, pe 11 iunie 2024.
Prim-ministrul armean Nikol Pașinian (dreapta) îl salută pe James O'Brien la Erevan, pe 11 iunie 2024.

O'Brien a declarat că acordul „a recunoscut că o parte a teritoriului aparținând Azerbaidjanului trebuie transferat, dar și că baza pentru o demarcare ulterioară va fi acordul de la Alma-Ata, iar aceasta, cred, este o bază foarte constructivă pentru următorii pași”.

Acordul, care a implicat ca Erevanul să returneze la Baku patru sate abandonate care au făcut parte din Azerbaidjan în perioada sovietică, dar care au fost ocupate de forțele armene, a provocat proteste în Armenia și apeluri la demisia conducerii țării.

Grupurile de opoziție armene au denunțat „concesiile teritoriale unilaterale” făcute Azerbaidjanului.

Acestea susțin că demarcarea graniței, care afectează infrastructura comunităților de frontieră, îi face pe localnicii din zonă mai vulnerabili în fața unei posibile agresiuni ulterioare din partea Azerbaidjanului.

Prim-ministrul armean Nikol Pașinian a respins criticile, afirmând că acordul de demarcare a fost necesar pentru a asigura securitatea Armeniei și pentru a pune capăt unor decenii de dușmănie cu Azerbaidjanul.

Statele Unite și Uniunea Europeană au salutat acordul de demarcație, subliniind că acesta conține o trimitere la Declarația de la Alma-Ata din 1991, un document prin care mai multe țări foste sovietice, inclusiv Armenia și Azerbaidjan, s-au angajat să își recunoască reciproc integritatea teritorială în cadrul granițelor administrative existente.

Numele declarației a fost inspirat de orașul Almatî din Kazahstan, unde a fost semnată.

„Din punctul nostru de vedere [al SUA], există o oportunitate unică într-o generație – poate mai multe generații – de a construi o rută comercială din Asia Centrală până la Marea Mediterană. Acest lucru se poate întâmpla doar dacă există pace între Armenia și Azerbaidjan”, a subliniat O'Brien.

Întrebat dacă Statele Unite ar fi dispuse să acționeze ca garant al unui acord între cele două părți, oficialul american a spus că „niciuna dintre părți nu ne-a cerut să jucăm acest rol”.

„Suntem foarte fericiți să sprijinim acordul de pace la care părțile ajung. Iar rolul exact pe care l-am putea juca, sau niciun rol, este într-adevăr la latitudinea celor două părți să îl încheie. Nu căutăm să servim să intervenim în proces sau să avem rol de superputere în regiune”, a completat el.

Localnicii se tem că vor fi izolați pe fondul discuțiilor de pace dintre armeni și azeri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00
James O'Brien a vorbit de la Erevan. Interviul a fost realizat de la Praga de Heghine Buniatian de la Serviciul armean al RFE/RL.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG