Linkuri accesibilitate

Bătălia politică pe spitale. Arsene (PSD) dă vina pe Guvern pentru tragedia din subordine


Președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, la spitalul modular din Lețcani, care a costat peste 13 milioane de euro, dar nu avea avizele necesare funcționării.
Președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, la spitalul modular din Lețcani, care a costat peste 13 milioane de euro, dar nu avea avizele necesare funcționării.

Președintele Consiliului Județean Neamț, liderul PSD Ionel Arsene, consideră că guvernul PNL este vinovat de tragedia de la spitalul Județean din Piatra Neamț, deși acesta este administrat chiar de CJ Neamț.

Deși Arsene declarase anterior că „nu este momentul să vă cățărați pe cadavre” și făcea un apel „către întreaga clasă politică să nu folosească acest eveniment tragic în interes politic sau electoral”, duminică pare să-și fi reconsiderat strategia.

Ionel Arsene susține că incendiul de la secția ATI a spitalului, suprasolicitată din cauza cazurilor grave de Covid-19, putea fi evitat dacă spitalul modular de la Lețcani, Iași, ar fi fost deschis mai repede. Spitalul a fost achiziționat de consiliile județene Neamț și Iași și a costat peste 13 milioane de euro, însă nu a fost pus în funcțiune, pentru că nu avea avizele necesare de la ISU și Mediu. Existau de asemenea deficiențe în organizarea circuitelor pentru bolnavii de Covid-19, spunea în septembrie ministrul Nelu Tătaru.

„Tragedia de la Neamț ar fi putut fi evitată. Guvernul Orban s-a ocupat mai mult de alegeri decât de sănătatea oamenilor și iată, acesta este rezultatul suprapunerii politizării și incompetenței. Orban și Tătaru știau că situația e gravă și știau că existau soluții. Amândoi știau, dar s-au opus soluțiilor primite doar pentru că veneau din partea aleșilor PSD. Au primit nenumărate solicitări pentru punerea spitalului de la Lețcani în funcțiune, dar s-au opus”, susține Arsene, într-un comunicat de presă.

Șase pacienți de la Piatra Neamț, care au scăpat cu viață din incendiu, au fost transferați sâmbătă noapte la spitalul modular de lângă Iași, iar ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a susținut că acesta este funcțional.

Spitalul a primit avizul DSP Iași, însă ministrul Sănătății l-a acuzat pe șeful instituției, Vasile Cepoi, că a greșit când a dat avizul, pentru că spitalul nu avea toate funcționalitățile.

„Este inacceptabil ce se întâmplă cu un spital care avea termen de predare 18 mai. Ieşenii trebuie să fie informaţi corect despre ceea ce s-a întâmplat la Leţcani cu acest spital mobil şi să nu cadă victime într-un război politic în care fostul preşedinte al CJ Maricel Popa şi-a dorit să folosească spitalul. Cei de la Direcţia de Sănătate Publică au făcut o analiză privind ceea ce înseamnă spitalul şi au găsit opt deficienţe majore în ceea ce priveşte funcţionarea acestui spital. Azi (duminică – n.r.) în timp ce noi eram la Leţcani în vizită, curentul electric a căzut într-unul dintre compartimente. Alimentarea cu apă potabilă şi conductele de canalizare externe nu sunt izolate complet, existând risc de îngheţ. Instalaţia de încălzire nu funcţionează în condiţii de temperatură de minus 15 grade, iar apele pluviale nu sunt colectate, inundând curtea”, a spus în urmă cu o săptămână noul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, liberalul Costel Alexe.

Astăzi, liderul PSD Neamț, Ionel Arsene, consideră că supraîncărcarea spitalului județean din subordine, de la Piatra Neamț, ar fi creat condițiile tragediei de sâmbătă.

„Sunt convins că această tragedie putea fi evitată, dacă Guvernul nu ar fi blocat spitalul de Lețcani, care ar fi preluat bolnavii de la ATI din Neamț și Iași. Când Iașiul nu mai avea locuri la ATI, Spitalul de la Lețcani, cu 103 de paturi ATI, stătea închis pe motiv că nu are autorizația de mediu. Acel spital, singurul de tip NATO din Sud-Estul Europei, cu dotări de ultimă generație, are paturi cu presiune negativă pentru prevenirea infecțiilor bacteriene. Da, cu 103 de paturi ATI, el a fost ținut închis de Guvern luni de zile pentru un singur motiv: era făcut de aleșii PSD. Tătaru a refuzat să accepte transferul unor cadre medicale care să lucreze la Lețcani. Ce vor spune acum domnii Tătaru și Orban, când ei știau că paturile ATI stăteau neutilizate la Lețcani, iar noi aveam supraîncărcare la Piatra Neamț?”, arată președintele CJ Neamț.

Lucrările de la secția ATI, în altă parte decât unde a izbucnit incendiul

Ionel Arsene, ca și managerul spitalului județean, Lucian Micu, numit în funcție tot de Arsene și fost primar PSD la Roman, susțin că lucrările efectuate la secția ATI a spitalului sâmbătă, chiar în ziua izbucnirii incendiului, nu ar avea legătură cu tragedia.

„Țin să precizez că în ultima perioadă nu s-au mutat echipamente și nu s-a intervenit în niciun fel pe instalațiile din ATI. Decizia mutării pacienților internați la ATI de la etajul 3 la etajul 2 a fost determinată de motive exclusiv medicale pentru a se asigura o mai bună supraveghere a bolnavilor. S-a urmărit extinderea secției de ATI, pentru a putea prelua un număr mai mare de pacienți pozitivi, dar în momentul produceri incendiului, spațiul în care s-au făcut lucrările nu era funcțional. El se află într-o zonă diferită față de cea în care s-a produs incendiul. Acest demers de extindere nu a afectat în niciun fel activitatea din salonul unde s-a produs incendiul. Cele două secții ATI, situate la etajele 2 și 3 ale SJU au aviz de la DSP cu privire la circuite. A existat însă o suprasolicitarea a secției ATI din cauza numărului mare de pacienți internați în contextul pandemiei de coronavirus“, a declarat Ionel Arsene.

Sâmbătă, pacienții care au murit în incendiu fuseseră mutați de la etajul trei la etajul doi al spitalului. În spital se executaseră lucrări pentru extinderea secției ATI pe două etaje, folosindu-se lucrători în regie proprie pentru instalarea echipamentelor, conform managerului Lucian Micu.

Aparatele din secția ATI distrusă de incendiu erau relativ noi.

Consiliul Județean Neamț mai explică faptul că spitalul de la Lețcani a fost realizat în colaborare între Consiliul Județean Iași și Consiliul Județean Neamț.

„Este singurul spital de tip ROL-3 NATO din Sud-Estul Europei (Unitate Medicală Modulară Multinațională). În Europa mai sunt doar 2 spitale de acest gen. Unitatea are în total 256 de paturi, dintre care 103 de tip ATI, 143 de tip HDU cu presiune negativă, 5 paturi în triaj și 5 în urgențe. De asemenea, are în dotare 60 de ventilatoare, sală de operații, radiologie, laborator, rezervor propriu de apă, stații de sterilizare și decontaminare, spații de cazare pentru personalul medical”, mai arată comunicatul de presă al CJ Neamț.

Procurorii Parchetului General, coordonați de procurorul Marius Iacob, cel care a instrumentat și dosarul incendiului de la Maternitatea Giulești, din București, precum și o echipă de anchetatori ai Poliției Române și a Institutului de Criminalistică, cercetează la fața locului care sunt cauzele incendiului.

Prima ipoteză luată în calcul de pompieri, sâmbătă noapte, a fost existența unui scurtcircuit care a aprins aparatele cu oxigen din secția ATI. De asemenea, tot ieri, chiar Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, a vorbit despre o posibilă „supraîncălzire” a aparatelor din secția spitalului.

Ionel Arsene este judecat în două dosare de corupție, fiind acuzat de trafic de influență și solicitarea de comisioane în cazul unor contracte de lucrări publice.

XS
SM
MD
LG