Linkuri accesibilitate

Cutremurul din Turcia aduce în atenție o problemă veche. 80% dintre români nu au asigurare obligatorie a locuinței


În România este obligatoriu ca fiecare locuință să aibă o asigurare pentru riscurile de cutremur, inundație și alunecări de teren. Polița costă 20 de euro. Totuși, 80% dintre imobile nu sunt asigurate.
În România este obligatoriu ca fiecare locuință să aibă o asigurare pentru riscurile de cutremur, inundație și alunecări de teren. Polița costă 20 de euro. Totuși, 80% dintre imobile nu sunt asigurate.

Unii români și-au amintit brusc de asigurarea obligatorie de locuință, după devastatorul cutremur din Turcia și Siria. Totuși, situația rămâne îngrijorătoare. 80% din imobile nu au asigurare și sunt vulnerabile în caz de dezastru, potrivit PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale).

Europa Liberă a stat de vorbă cu specialiști și comentatori, de la care a aflat care sunt cauzele acestei protecții insuficiente a locuințelor românilor în fața dezastrelor naturale.

Informații utile despre asigurarea obligatorie a locuinței

Asigurările obligatorii costă:

  • 20 de euro pe an, pentru locuințele din materiale moderne. Această asigurare oferă o despăgubire de maxim 20.000 de euro;
  • 10 euro pe an pentru locuințele din materiale mai puțin rezistente. Această asigurare oferă o despăgubire de maxim 10.000 de euro;

Asigurarea acoperă doar 3 riscuri: inundație, cutremur, alunecări de teren.

Mecanismul instituit de lege nu e eficient, crede analistul economic Adrian Negrescu:

„Legea e făcută prost din momentul în care a fost dată. Dacă asigurarea obligatorie era legată de plata impozitului pe proprietate, cu siguranță aveam un 90% procent de locuințe asigurate obligatoriu.”

Potrivit Legii 260 din 2008, primarii au responsabilitatea de colabora cu PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), de la care primesc lunar lista locuințelor care nu au asigurare, aflate pe raza localității.

Mai departe, primăria trebuie să trimită înștiințări proprietarilor de pe listă privind obligația de a avea o asigurare. Tot primăria îi poate amenda pe cei care nu au asigurare obligatorie cu sume între 100 si 500 de lei.

Rezultatul acestui mecanism este că, la mai bine de 10 ani de la intrarea în vigoare a legii, patru din cinci locuințe nu au nicio formă de asigurare, potrivit datelor PAID pentru 31 ianuarie 2023.

Și nici statul nu dă un exemplu bun, spune directorul de Dezvoltare PAID, Cosmin Tudor, care atenționează că 60% din fondul locativ din proprietatea statului nu are asigurare obligatorie.

Directorul de Dezvoltare PAID, Cosmin Tudor, spune că mecanismul de aplicare al legii solicită resurse semnificative din partea primăriilor. Acestea trebuie să înființeze compartimente speciale, să aloce bugete și echipe.

De altfel, la lansarea legii, mulți primari au avertizat că nu vor da amenzi celor care nu au asigurări de locuință, motivând că nu intenționează să își amendeze cetățenii, care și așa au o situație financiară precară.

În caz de dezastru, nu vor fi bani niciodată pentru proprietăți private. Singura soluție este asigurarea
Cosmin Tudor

Dar Cosmin Tudor crede că mecanismul legii e doar una dintre probleme. O alta este lipsa de informare și educație financiară a oamenilor:

„Ar trebui să vorbim despre sancțiuni abia după ce ne asigurăm că cetățenii știu că există această asigurare, știu că este obligatorie, îi înțeleg beneficiile și pentru asta trebuie educație financiară. În lipsa informării și a educației financiare apare această lipsă de încredere în sistemul de asigurări ”.

Potrivit legii, în caz de dezastru, proprietarii care nu își asigură locuinţa nu primesc niciun fel de despăgubiri de la buget pentru prejudicii. În caz de dezastre „nu vor fi bani niciodată pentru proprietăți private și singura soluție este asigurarea”, avertizează Cosmin Tudor.

Specialiștii atrag atenția că dintre cei 20% care au asigurare de locuință, mulți nu au făcut-o de bună voie, ci pentru că și-au luat credite imobiliare. Asigurările obligatorii de locuințe sunt o condiție pusă pentru ca banca să acorde aceste credite.

„Românilor li s-a spus întotdeauna că statul ne va ajuta, că statul va avea grijă de noi de fiecare dată când au fost inundații, alunecări de teren”, susține analistul Adrian Negrescu.

„Soluția solidă pentru creșterea rapidă a numărului de locuințe asigurate rămâne modificarea legii, astfel încât primăriile să poată încasa primele de asigurare odată cu impozitul pe proprietate”, este de părere acesta din urmă.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG