Linkuri accesibilitate

Atac rusesc cu drone asupra unor instalații energetice ucrainene. Întreruperi de curent în mai multe regiuni


Electricienii Companiei de Energie DTEK refac rețeaua electrică deteriorată de atacurile rusești asupra unui sat din apropierea liniei de front din regiunea Donețk, pe 23 iulie 2024.
Electricienii Companiei de Energie DTEK refac rețeaua electrică deteriorată de atacurile rusești asupra unui sat din apropierea liniei de front din regiunea Donețk, pe 23 iulie 2024.

Rusia a atacat peste noapte cu drone instalațiile energetice ucrainene din două regiuni, perturbând aprovizionarea cu energie electrică, a transmis vineri Ukrenergo, operatorul rețelei electrice naționale a Ucrainei.

Sursele de alimentare au fost deja restabilite pentru majoritatea consumatorilor din regiunile Cernihiv și Jîtomîr, a transmis vineri Ukrenergo.

Apărarea aeriană ucraineană a anunțat că a distrus 20 din cele 22 de drone de atac rusești lansate peste noapte. Majoritatea dronelor au fost doborâte în regiunile Herson, Sumî, Jîtomîr și Cernigău, informează Reuters.

Guvernatorul regiunii Cernigău a declarat că unele infrastructuri și un cămin au fost avariate în timpul atacului asupra orașului Nijîn, fără a oferi detalii suplimentare.

Atacurile asupra instalațiilor energetice de joi noapte sunt cele mai recente dintr-o serie de atacuri rusești asupra zonelor centrale și de est ale Ucrainei din ultimele zile.

Ultimele două raiduri au vizat, printre altele, și portul ucrainean Ismail de la Dunăre, în apropierea granițelor României.

În comuna Plauru din județul Tulcea au fost descoperite resturi de drone rusești, a transmis joi Ministerul Apărării Naționale, care a adăugat că echipe de specialiști militari, ai SRI și ai Ministerului de Interne continuă căutările în zonă pentru a descoperi și alte posibile resturi.

Joi, apărarea antiaeriană ucraineană a transmis că trei drone rusești care ar fi urmat să atace portul Ismail ar fi trecut în spațiul aerian românesc și nu au mai fost doborâte de forțele ucrainene.

Atacurile rusești cu rachete și drone asupra infrastructurii și sectorului energetic al Ucrainei s-au intensificat din primăvară.

Acestea au provocat pene de curent în multe regiuni și au obligat Kievul să înceapă importurile de energie electrică pe scară largă din Uniunea Europeană.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG