Linkuri accesibilitate

Atac puternic cu drone ucrainene asupra Moscovei. Ucraina lovește o baza rusă de rachete S-300. Atacuri puternice în estul Ucrainei


Clădire de birouri din centrul Moscovei. Fotografie generică.
Clădire de birouri din centrul Moscovei. Fotografie generică.

Ucraina a lansat miercuri dimineață unul dintre cele mai mari atacuri cu drone asupra Moscovei, a declarat primarul orașului. În total, apărarea aeriană a Rusiei a distrus 45 de drone pe care Ucraina le-a lansat în timpul nopții. Ucraina lovește o bază rusă de rachete S-300.

Armata ucraineană a transmis miercuri că a lovit peste noapte un sistem de rachete antiaeriene S-300 din regiunea sudică Rostov (Rusia), transmite Reuters.

Statul Major General de la Kiev a declarat că atacul a avut loc în apropierea așezării Novoșahtinsk (în apropierea graniței cu Ucraina) și că sistemele S-300 au fost folosite pentru a ataca infrastructura civilă din Ucraina.

„Explozii au fost observate în anumite puncte de țintire”, a declarat Statul Major General într-un comunicat. „Precizia loviturii este în curs de evaluare”, a adăugat el.

„Invadatorii ruși folosesc, de asemenea, rachete S-300 pentru a ataca orașele ucrainene pașnice, distrugând clădiri rezidențiale și terorizând populația civilă”, a transmis Statul Major.

Guvernatorul Rostovului, Vasili Golubev, a declarat că forțele de apărare aeriană au distrus o rachetă lansată de Ucraina deasupra regiunii sale.

În schimb, ministerul rus al Apărării nu a făcut nicio mențiune despre incident în declarația sa zilnică privind luptele.

Atac masiv asupra Moscovei

De asemenea, Ucraina a lansat miercuri dimineață unul dintre cele mai mari atacuri cu drone asupra Moscovei, potrivit primarului orașului. În total, apărarea aeriană a Rusiei a distrus 45 de drone pe care Ucraina le-a lansat în timpul nopții.

Unele dintre drone au fost distruse deasupra orașului Podolsk (sud de Moscova), a declarat primarul capitalei Federației Ruse, Serghei Sobianin, potrivit Reuters. Alte drone au fost doborâte în timp ce se îndreptau spre Moscova.

„Sistemele de apărare aeriană ale Ministerului Apărării continuă să respingă atacurile UAV (vehicule aeriene fără pilot)”, a scris Sobianin pe rețeaua Telegram în dimineața zilei de miercuri.

„Aceasta este una dintre cele mai mari încercări de a ataca Moscova folosind drone vreodată. Continuăm să monitorizăm situația”, a adăugat el.

El a spus că, potrivit informațiilor preliminare, nu au existat răniți sau pagube în urma atacurilor.

În ultimele luni, Ucraina a lansat adesea una sau două drone spre Moscova, fără a provoca pagube substanțiale.

Atacul de miercuri pare însă mai mare decât cele din mai 2023, când cel puțin opt drone au fost distruse deasupra capitalei într-un atac despre care președintele Vladimir Putin a spus că a fost o încercare a Kievului de a speria și provoca Rusia.

În total, apărarea aeriană ale Rusiei a distrus 45 de drone pe care Ucraina le-a lansat în timpul nopții, vizând Moscova și alte câteva regiuni, a declarat miercuri ministerul rus al Apărării.

Unsprezece dintre drone au fost distruse deasupra regiunii Moscova, 23 deasupra regiunii de graniță Briansk, șase deasupra regiunii Belgorod, trei deasupra regiunii Kaluga și două deasupra regiunii Kursk.

Nu au fost raportate victime sau pagube în urma atacului asupra regiunii de graniță Briansk din sud-vestul Rusiei, a scris Alexander Bogomaz, guvernatorul regiunii, pe Telegram.

Agenția de știri de stat rusă RIA a relatat, de asemenea, că două drone au fost distruse deasupra regiunii Tula, care se învecinează la nord cu regiunea Moscovei.

Separat, Vasili Golubev, guvernatorul regiunii Rostov din sud-vestul Rusiei, a declarat că forțele de apărare aeriană au distrus o rachetă lansată de Ucraina deasupra regiunii, fără a fi raportați răniți.

Trei poduri distruse de ucraineni în Kursk

Forțele ucrainene au distrus sau deteriorat toate cele trei poduri peste râul Seim din vestul Rusiei, transmite AP, în timp ce incursiunea Kievului în vestul Rusiei a intrat în a treia săptămână.

În weekend, comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene a postat două videoclipuri cu poduri lovitecare traversau râul Seim, iar fotografiile din satelit ale Planet Labs PBC, analizate marți de The Associated Press, au confirmat că un pod din orașul Glușkovo a fost distrus.

Un investigator militar rus a confirmat luni că Ucraina a „distrus total” un pod și a avariat alte două din zonă. Amploarea completă a pagubelor este deocamdată neclară.

„Ca urmare a bombardamentelor țintite cu rachete și arme de artilerie împotriva clădirilor rezidențiale și a infrastructurii civile din satul Karij... un al treilea pod peste râul Seim a fost avariat”, a declarat reprezentantul anonim al Comitetului de Investigații al Rusiei într-un videoclip publicat pe canalul Telegram al prezentatorului televiziunii de stat ruse Vladimir Soloviov.

De când a început incursiunea în regiunea Kursk, armata ucraineană a capturat 1.263 de kilometri pătrați și 93 de așezări, a declarat marți comandantul militar al Ucrainei, în creștere de la 1.000 de kilometri pătrați în urmă cu o săptămână. Generalul Oleksandr Sîski a făcut aceste remarci în timpul întâlnirii cu oficialii locali.

În urma unei întâlniri cu Sîrski de marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că armata ucraineană își atinge „obiectivele stabilite” în Kursk.

Zelenski a mai spus că operațiunea are ca scop crearea unei zone tampon care să prevină viitoare atacuri asupra țării realizate din apropierea frontierei și că Ucraina capturează un număr mare de prizonieri de război ruși pe care speră să-i schimbe cu ucrainenii capturați.

Agenția rusească de stat TASS, preluată de AP, a relatat că 17 persoane au murit și 140 au fost rănite în incursiunea Ucrainei, citând o sursă anonimă din serviciul medical rus. Dintre cele 75 de persoane spitalizate, patru ar fi copii.

Atacuri rusești puternice la Pokrovsk, în estul Ucrainei

Armata ucraineană a declarat că forțele sale au fost supuse mai multor atacuri rusești pe fronturile din estul Ucrainei.

Armata a transmis că forțele ruse au atacat pozițiile ucrainene din jurul Torețk, inclusiv așezarea Niu-York, dar nu a spus care a fost rezultatul acelei lupte.

Anterior, autoritățile militare rusești anunțaseră că forțele sale au preluat controlul asupra Niu-York.

Însă locul în care Rusia își concentrează principalul atac este orașul Pokrovsk. Armata ucraineană a transmis miercuri dimineața că forțele sale au respins 49 de atacuri rusești marți și că alte 13 ciocniri sunt încă în desfășurare.

Orașul Pokrovsk este un punct important în sistemul defensiv al Ucrainei și nod logistic în regiunea Donețk.

Autoritățile de la Kiev au ordonat evacuarea civililor din oraș, pe măsură ce armata rusă avansează rapid. Capturarea Pokrovskului ar compromite capacitățile defensive și rutele de aprovizionare ale Ucrainei și ar aduce Rusia mai aproape de obiectivul său declarat de a captura întreaga regiune Donețk.

Tot marți, patru adolescenți au fost răniți după ce forțele ruse au lovit un parc din regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, a declarat guvernatorul local Ivan Fedorov pe Telegram.

Un tânăr de 15 ani a murit ulterior la spital, potrivit biroului procurorului general al Ucrainei. Nu a fost imediat clar ce armă a fost folosită, dar Fedorov a spus că locul impactului era la doar câțiva metri distanță de un loc pentru copii loc de joacă și de o cafenea.

În regiunea vecină Herson, atacurile rusești au rănit patru bărbați și un băiat de 14 ani, au relatat autoritățile locale. Între timp, în regiunea Belgorod din sudul Rusiei, un atac cu drone ucrainene a rănit un civil, potrivit guvernatorului local Viaceslav Gladkov.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG