Linkuri accesibilitate

Zelenski: Atacul din Kursk arată că amenințările Rusiei sunt o cacealma


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că incursiunea ucraineană din Kursk demonstrează că amenințările Rusiei sunt o cacealma.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că incursiunea ucraineană din Kursk demonstrează că amenințările Rusiei sunt o cacealma.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că asaltul forțelor Kievului asupra regiunii Kursk din Rusia arată că amenințările Kremlinului sunt o cacealma. Zelenski i-a îndemnat pe aliații occidentali ai Kievului să relaxeze restricțiile privind utilizarea armelor furnizate Ucrainei.

Volodimir Zelenski afirmă că forțele ucrainene controlează acum peste 1.250 de kilometri pătrați și 92 de așezări din regiunea Kursk, în timp ce Rusia a confirmat că Ucraina a lovit un al treilea pod în regiune, complicând eforturile Rusiei de a respinge atacul ucrainean.

Ucraina a lansat atacul surpriză asupra regiunii rusești pe 6 august, fiind vorba de cea mai mare invazie a Rusiei de după cel de-al Doilea Război Mondial. Este o operațiune despre care Kievul spune că are ca scop crearea unei zone tampon și epuizarea mașinăriei de război a Rusiei.

Vorbind în fața unei reuniuni de diplomați ucraineni, Zelenski a mulțumit aliaților care au furnizat arme cu rază lungă de acțiune, dar a spus forțele Kievului că nu le pot folosi în adâncul Rusiei, de teamă să nu treacă „liniile roșii” stabilite de Vladimir Putin.

Zelenski i-a îndemnat pe aliați să fie mai îndrăzneți în deciziile lor cu privire la modul în care să ajute Kievul în război.

„Lumea vede că totul în acest război depinde doar de curaj, curajul nostru, curajul partenerilor noștri. Despre deciziile curajoase pentru Ucraina, despre curajul de a sprijini Ucraina”, a spus Zelenski.

Al treilea pod distrus în Kursk

Rusia a declarat că un al treilea pod a fost lovit și avariat pe râul Seim, care traversează prin regiunea Kursk, la granița cu nord-estul Ucrainei.

Ucraina nu a comentat încă atacul, dar șeful forțelor aeriene de la Kiev a declarat că forțele sale au distrus două poduri pentru a slăbi logistica inamică.

Analiștii militari au declarat că podurile fac parte din liniile critice de aprovizionare pentru trupele ruse care apără zona.

Peste 121.000 de persoane au fost evacuate din nouă districte de frontieră din regiunea Kursk, conform ministerului rus pentru situații de urgență.

Consilierul prezidențial rus Iuri Ușakov a declarat că Moscova nu este dispusă să poarte discuții de pace cu Ucraina deocamdată, având în vedere atacul din Kursk.

Ucraina a cerut retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul său înainte de a se așeza la masă pentru orice discuții.

Lupta pentru Pokrovsk

În ciuda atacului său din Kursk, forțele Kievului luptă crâncen pentru a păstra controlul asupra orașului strategic Pokrovsk, către care Rusia a avansat constant în ultimele săptămâni.

Armata ucraineană a declarat luni seara că forțele sale au fost implicate în 63 de lupte pe parcursul zilei împotriva forțelor ruse de pe frontul Pokrovsk și se așteaptă ca acea zonă să rămână în centrul atacurilor rusești.

Trupele ruse se află acum la aproximativ 10 km de periferia orașului, a declarat Serghei Dobriak, șeful administrației militare locale.

El a spus că până la 600 de persoane pleacă zilnic și că serviciile municipale ar putea fi întrerupte într-o săptămână, pe măsură ce forțele ruse se apropie.

Autoritățile locale au declarat că forțele ruse avansează atât de repede încât familiile au primit ordin să părăsească orașul și alte orașe și sate din apropiere începând de marți.

Aproximativ 53.000 de oameni încă locuiesc în Pokrovsk iar unii dintre ei au decis să plece imediat ce au primit avertismentul autorităților.

Oamenii stau la coadă pentru un tren de evacuare din Pokrovsk, regiunea Donețk. 19 august 2024.
Oamenii stau la coadă pentru un tren de evacuare din Pokrovsk, regiunea Donețk. 19 august 2024.

Pokrovsk este unul dintre principalele puncte defensive ale Ucrainei și un centru logistic cheie în regiunea Donețk. Capturarea sa ar afecta capacitățile de apărare și rutele de aprovizionare ale Ucrainei și ar aduce Rusia mai aproape de obiectivul de a captura întreaga regiune Donețk.

Guvernatorul regional, Vadim Filașkin, a declarat că interdicția de circulație în așezările din apropierea Pokrovsk a fost înăsprită și că situația este „foarte dificilă”.

Oficialii militari ai Ucrainei au declarat că Kievul „face tot ce este necesar" pentru a apăra orașul estic Torețk, în timp ce Moscova încearcă să amenințe liniile de aprovizionare ucrainene. Rusia a declarat că forțele sale au capturat orașul Zalizne din apropiere.

Kievul se așteaptă ca Moscova să-și sporească forțele în Ucraina până la sfârșitul anului, la 800.000, în creștere de la aproximativ 600.000 în prezent, a declarat viceministrul ucrainean al Apărării, Ivan Havriliuk.

Articol redactat cu informații oferite de Reuters, AFP și AP.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG