Linkuri accesibilitate

Atacurile aeriene israeliene au ucis 492 de persoane în Liban


Atacurile aeriene israeliene au ucis 492 de persoane în Liban.
Atacurile aeriene israeliene au ucis 492 de persoane în Liban.

Cel puțin 492 de persoane au fost ucise în atacurile aeriene intense și de amploare israeliene care vizează Hezbollah, a spus ministerul sănătății din Liban, în cea mai sângeroasă zi de conflict din ultimii 20 de ani.

În sudul Libanului, familiile şi-au strâns bunurile şi s-au îndreptat spre nord cu maşini, camioane şi motociclete, în timp ce armata israeliană a lovit ţinte despre care a spus că au legătură cu grupul armat şiit libanez Hezbollah, transmite BBC.

Atacurile aeriene israeliene au ucis 492 de oameni în Liban.

Unii locuitori au raportat că au primit avertismente sub formă de mesaje text şi înregistrări vocale din partea armatei israeliene de a părăsi zonele din apropierea poziţiilor grupării susţinute de Iran.

Zahra Sawli, o studentă din oraşul Nabatieh din sud, a declarat pentru BBC că bombardamentele au fost intense. „M-am trezit la 6 dimineaţa în sunetul bombardamentelor. Până la prânz a început să devină foarte puternic şi am văzut o mulţime de lovituri în zona în care locuiesc.”

Spre deosebire de mulţi alţii, ea şi cei cu care era nu au ieşit din casă - nu au îndrăznit, a spus ea.

„Unde să mergem? O mulţime de oameni sunt încă blocaţi pe străzi. Mulţi dintre prietenii mei sunt încă blocaţi în trafic pentru că o mulţime de oameni încearcă să fugă”, a spus ea.

Până luni seară, Ministerul Sănătăţii libanez a raportat că 492 de persoane au fost ucise şi peste 1.600 au fost rănite în bombardamente.

Reprezentanții acestuia au precizat că cel puţin 35 de copii s-au numărat printre cei ucişi. Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că au efectuat 1.100 de lovituri în ultimele 24 de ore.

Printre acestea se numără o lovitură aeriană în sudul Beirutului care, potrivit IDF, a vizat un comandant de rang înalt al Hezbollah.

Şi la Beirut a existat o nelinişte generalizată. În timp ce oamenii din sud ajungeau în capitală în maşini cu valize legate pe capotă, unii dintre locuitorii oraşului plecau ei înşişi.

Reacții internaționale la reuniunea ONU de la New York

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este „foarte îngrijorat" de numărul de victime civile în atacurile israeliene lansate în sudul şi estul Libanului, se arată într-un comunicat difuzat luni la Naţiunile Unite, relatează AFP.

Josep Borrell, şeful politicii externe a Uniunii Europene, a declarat și el luni că Libanul şi Israelul sunt în pragul unui „război în toată regula”, după ce loviturile israeliene au ucis luni aproape 500 de persoane.

„Dacă aceasta nu este o situaţie de război, nu ştiu cum aţi putea să o numiţi”, a spus Josep Borrell, vorbind despre numărul tot mai mare de victime civile şi intensitatea loviturilor militare.

Borrell a declarat că eforturile de reducere a tensiunilor sunt în curs de desfăşurare, dar cele mai mari temeri ale Europei cu privire la o escaladare devin realitate.

El a spus că civilii plătesc un preţ ridicat şi că sunt necesare toate eforturile diplomatice pentru a preveni un război în toată regula.

„Aici, la New York, este momentul să facem acest lucru. Toată lumea trebuie să îşi pună la dispoziţie toate capacităţile pentru a opri această cale către război”, a declarat el.

Gadgeturile explozive, Gaza și Ucraina sunt pe agenda liderilor mondiali la ONU
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00

Franţa a solicitat luni o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre Liban, după ce Israelul a lansat un atac transfrontalier major după aproape un an de confruntări cu Hezbollah, oragnizație susţinută de Iran și desemnată teroristă de către Statele Unite.

Ministrul francez de Externe, Jean-Noel Barrot, a făcut apel la toate părţile să „evite o conflagraţie regională care ar fi devastatoare pentru toată lumea”, în special pentru civili.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG