Linkuri accesibilitate

Cea mai mare operațiune terestră a Rusiei la Harkov. Doi morți și cinci răniți


Urmările unui atac rusesc cu rachete asupra Harkovului.
Urmările unui atac rusesc cu rachete asupra Harkovului.

Rusia a lansat vineri o ofensivă terestră surpriză în Harkov, regiune din nord-estul Ucrainei, punându-și forțele în atac într-o zonă de frontieră unde trupele Moscovei au fost respinse în urmă cu doi ani.

Ucraina a raportat că respinge incursiunea Rusiei, dar că „lupte de diferite intensități” sunt în desfășurare și că Rusia a lansat lovituri aeriene într-o zonă din apropierea graniței.

Atacul a fost lansat în jurul orei 5:00 dimineața, Rusia încercând să străpungă liniile Ucrainei sub acoperirea vehiculelor blindate, a declarat ministerul ucrainean al apărării.

Ministerul rus al Apărării nu a oferit niciun comentariu, dar bloggerii militari ruși au raportat lupte active în zonă.

„Rusia a lansat un nou val de acțiuni contraofensive în această zonă. Ucraina i-a întâmpinat acolo cu trupele noastre, brigăzile și artileria. Acum este în desfășurare o luptă aprigă în această zonă", a declarat președintele Volodimir Zelenski, într-o conferință de presă, citat de AFP.

Dacă progresele Rusiei vor fi confirmate, aceasta ar reprezenta cea mai mare operațiune terestră a Kremlinului din regiune de când a trimis mii de militari peste graniță în februarie 2022.

Bombardamentele ruseşti asupra oraşului Volceansk, în zona Harkov, au ucis un civil şi au rănit alţi cinci, potrivit guvernatorului regiunii. Un alt civil a fost ucis într-un sat din apropiere.

Un oficial local a declarat că s-au produs „bombardamente masive” în Volceansk și că evacuări sunt în curs de desfășurare acolo și în zonele din apropiere.

Cel puțin două persoane au fost ucise vineri în urma bombardamentelor rusești ale regiunii, a declarat guvernatorul local Oleg Sînegubov. „În ultima zi, bombardamentele inamice cu diferite tipuri de arme s-au intensificat în regiunea Harkov din zona de nord”, a scris el pe Telegram.

O sursă militară ucraineană de rang înalt a declarat că Rusia a înaintat în Ucraina cu un kilometru și încearcă să „creeze o zonă tampon” la Volceansk, oraș de frontieră, aflat la 5 kilometri de granița Ucrainei cu Rusia, pentru a preveni atacurile pe teritoriul rusesc.

Civililor li s-a spus să fugă din zonele de frontieră, unde au loc lupte grele între forțele rusești și ucrainene, care se confruntă cu deficitul de muniții și forță de muncă.

Volceansk, cu o populaţie de 17.000 de locuitori înainte de război, a ajuns la doar 3.000 după invazia rusească din 24 februarie 2022.

„În regiunea Harkov, rutele de evacuare au fost dezvoltate din 2022 și un sistem de distribuire a ajutorului umanitar, relocat temporar”, a spus el.

Vitalîi Gancev, un oficial instalat de Rusia în regiunea Harkov, a confirmat că au existat lupte în apropierea graniței și a îndemnat civilii să se adăpostească. „Există lupte pe mai multe părți ale liniei de contact, inclusiv în zonele de frontieră ale regiunii Harkov”, a spus el pe Telegram.

„În acest sens, îi rog pe locuitorii din aceste zone să fie atenți și să nu părăsească adăposturile fără o nevoie urgentă”, a adăugat el.

Rusia a susținut că a capturat cel puțin două sate din regiune săptămâna aceasta, folosindu-și avantajul asupra trupelor ucrainene depășite numeric și militar.

Președintele Vladimir Putin a spus în martie că ia în considerare crearea unei „zone sanitare” pe teritoriul ucrainean învecinat cu Belgorod, o regiune rusă frecvent vizată de bombardamentele ucrainene.

Obuzele ucrainene asupra satelor de graniță cu Rusia au ucis cel puțin două persoane joi, au declarat guvernatorii regiunilor de graniță ruse Belgorod și Kursk.

Milițiile pro-ucrainene au susținut, de asemenea, la începutul acestui an, că au luat cu asalt granița Rusiei într-o serie de raiduri nemaipomenite.

Știrea inițială

Ucraina a distrus toate cele 10 drone lansate peste noapte de Rusia asupra regiunii ucrainene Harkov. Două persoane au fost însă rănite, iar clădiri rezidențiale au fost distruse de incendii provocate de atac, au transmis vineri oficialii ucraineni.

Oleg Sinehubov, guvernatorul regiunii Harkov, a declarat că trei case rezidențiale au fost incendiate și aproximativ zeci au fost avariate ca urmare a atacului rusesc, despre care a spus că a vizat atât infrastructura, cât și zonele rezidențiale.

În fotografiile pe care Sinehubov le-a postat pe aplicația de mesagerie Telegram, flăcări mari pot fi văzute cum au cuprins ceea ce par a fi clădiri rezidențiale.

Două persoane, inclusiv un copil de 11 ani, primesc ajutor medical, a mai scris Sinehubov pe aplicația de mesagerie Telegram.

Moscova neagă că vizează civilii în atacurile sale asupra Ucrainei, dar susține că atacurile sale asupra infrastructurii militare, energetice și de transport din Ucraina sunt legitime.

De cealaltă parte, un atac ucrainean cu drone a incendiat o rafinărie de petrol din regiunea rusă Kaluga, a transmis vineri agenția de știri de stat RIA, potrivit Reuters.

Vladislav Șapșa, guvernatorul regiunii Kaluga, care se învecinează cu regiunea Moscovei, a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram că incendiul a fost stins imediat. El nu a precizat ce rafinărie a fost vizată, dar a spus că nu au existat victime.

RIA a relatat, potrivit Reuters, că trei containere cu motorină și unul cu păcură au fost mistuite de incendiul de la rafinăria Pervîi Zavod din Kaluga.

Atacurile cu drone asupra instalațiilor energetice de pe teritoriul Rusiei au devenit mai frecvente în ultimele luni.

Autoritățile ucrainene spun că distrugerea infrastructurii militare, de transport și energetice a Rusiei subminează eforturile generale de război ale Moscovei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG