Atena Boca mărturisește că primul său copil a venit cu „foarte mult greu”, nopți nedormite și o uriașă greșeală: a vrea, ca mamă, să le faci bine pe toate.
„Inima ta e pe afară și nu știi cum să ieși din ceea ce simți și nu știi când se va termina. Am fost pe fundul oceanului, sub fundul oceanului. Lipsa somnului a fost ca o tortură. Ca să ies, probabil, a fost nevoie să trăiesc ceea ce am trăit, ca să pun la treabă această cauză, La Primul Bebe”, spune Atena Boca.
Nu știa ce înseamnă depresie postnatală și crede că, și dacă ar fi înțeles atunci, nu ar fi vorbit despre asta, pentru că i-ar fi fost rușine de judecata celorlalți.
„Eram și slabă și incompetentă și vai de capul meu, singură acasă. Dar, nu voiam să știe ceilalți, pentru că asta îmi lua din aura de putere pe care eu mi-o creasem”.
Ascultă aici varianta audio a acestui podcast
Ce doare cel mai tare în depresie postnatală? „Incompetența mea, ca mamă. Nu simțeam că sunt o mamă bună în niciun fel. Nimic din ceea ce încercam să fac nu-mi ieșea. Nici să doarmă copilul bine, nici să se spele pe dinți ca lumea, nici să mănânce cum trebuie, nici să-și împartă jucăriile în parc, nimic”.
Era obișnuită să fie un om foarte competent în tot ceea ce făcea, în anii de studiu, la job, peste tot.
„Eu am crezut că am născut, gata, deci practic trebuie să știu tot, că doar femeile au născut de când lumea, nu? Cuvintele astea sunt cea mai mare povară pe umerii proaspetelor mame”.
Iar incompetența a adus multă vinovăție și frica de a eșua ca mamă. Mamele sunt copleșite de vinovăție de dimineața până seara, spune Atena, și asta pentru că se compară cu un standard de perfecțiune al acestui rol.
„Pentru mine, eșecul de a fi mamă sau a fi o mamă rea înseamnă că nu merit să fiu iubită și nu merit să trăiesc. De câte ori este activat acest sentiment, că nu sunt o mamă bună, eu simt că nu merit să trăiesc, ceea ce înseamnă că intru într-o stare de frică, de furie, de disperare foarte mare”, mărturisește Atena.
Din Real Estate, expertă imobiliare, în proiectul „La Primul Bebe”
Atena Boca povestește că, de mică, învățase că a avea succes înseamnă să ai o carieră bună, să ai o poziție socială bună, să ai putere în jobul tău și bani, dar și-a redefinit succesul odată cu venirea primului copilul.
A plecat din Real Estate, deși îi mergea foarte bine și toți cunoscuții ei se mirau că vrea să facă asta: „Pentru mine, succesul în viață astăzi este să fiu bine cu mine și să fiu pe calea mea, în profesie și acasă. De aceea am și plecat din business-ul meu. Nu-mi oferea sens. Aveam tot. Pe cartea succesul de până atunci le bifasem pe toate și eu nu eram fericită. Eram mereu obosită, supărată, încărcată, stresată. Mă golea”, spune Atena.
A demarat proiectul La Primul Bebe, ajuns astăzi un business social, cu peste 230.000 de mame și zece comunități în toată țara, plus o comunitate în diaspora.
„La Primul Bebe este acest sat virtual în care mamele primesc ajutor emoțional, în primul rând. Organizăm foarte multe evenimente de educație parentală, iar cu banii pe care îi strângem de două ori pe an, prin campanii umanitare, am renovat sau am dotat peste 20 de secții de pediatrie din țară, ATI-uri, neonatologii, maternități”.
Despre greșelile făcute cu copiii
Pentru Atena Boca, un copil este calea spre vindecare și crede că el vine ca să ne ajute să evoluăm spiritual.
Înainte să aibă copii, credea că viața trebuie să fie rațională, organizată, „totul la linie, în deplin controlul meu, exclusiv rațional”.
„Copiii mei mi-au pus oglinzi în față și m-am văzut pe mine, copilul care am fost odată, dar pe care l-am îmbrăcat cu un milion de haine ca să fiu pe placul celorlalți, să pot supraviețui, să pot să am succesul pe care mi s-a zis că ar trebui să îl am. Și astăzi nu mai cred asta”.
Consideră că una dintre cele mai mari greșeli pentru care are nevoie să se ierte este că a încercat să le facă pe toate, simțind apoi că și-a neglijat copilul.
În primii doi ani, era atât de disperată că pierde ceea ce construise până atunci, că nu mai este vizibilă, că nu mai poate să-și continue parcursul profesional, încât i se părea că toată lumea a uitat-o.
„Am încercat să le fac pe toate. Și job, am încercat să fiu și mamă, să fie și mâncarea făcută, să fiu perfectă și asta știi ce rezultat a avut? Că nu am mai fost acolo, lângă copil. Eu am fost fizic lângă copil, dar eu nu am fost emoțional lângă copil. Adică, nu am fost prezentă”.
Singura noastră treabă, în rol de mamă, crede Atena Boca, este aceea de a lucra cu noi, pentru că un om vindecat poate să facă bine și celor de lângă.
„Atât. Nu la copil avem de lucrat. Ei preiau oricum totul de la noi și, dacă noi suntem stricați, vor prelua același lucru. Dacă noi ne reparăm, vor prelua același lucru, și nu e niciodată târziu să ne apucăm de lucru”.
Spune că viitorul stă în brațele mamelor și e nevoie ca ele să fie sprijinite pentru a reuși să formeze apoi adulți sănătoși emoțional, în echilibru cu ei înșiși și cu cei din jur.