Linkuri accesibilitate

Atacul armat asupra consilierului președintelui Ucrainei, posibilă consecință a reformelor anticorupție


Între 10 și 18 gloanțe au lovit mașina consilierului președintelui Ucrainei.
Între 10 și 18 gloanțe au lovit mașina consilierului președintelui Ucrainei.

Un atac armat a avut ca țintă mașina lui Serghii Şefir, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Autoritățile din Ucraina au spus că atacul a fost o încercare de a intimida liderii țării, care sunt în mijlocul unei campanii anti-corupție.

Atacul a avut loc în jurul orei 10 dimineața la data de 22 septembrie în comuna Lesniki din apropierea Kievului. Aflat la New York, președintele Ucrainei a transmis că va avea „un răspuns puternic” la adresa celor care au pus la cale atacul.

Ambasada SUA din Ucraina a condamnat atacul pe Twitter. „Ne alăturăm celor care condamnă atacul asupra lui Serghii Şefir, prim consilier al președintelui ucrainean.”

Potrivit polițiștilor, șoferul mașinii a fost rănit, însă aceștia nu au dat mai multe detalii. Mașina ar fi fost lovită de 10 gloanțe, au arătat primele informații oficiale, în timp ce presa locală a transmis că urmele vizibile de gloanțe era aproape dublă.

Consilierul președintelui Zelenski era singurul pasager iar mașina nu era una blindată. Şefir conduce un grup format din mai mulți consilieri în campania anti-corupție a președintelui. Cei doi sunt apropriați, ei au colaborat la serialul de comedie „Slujitorul poporului” în care a jucat Zelenski înainte de a deveni președinte.

În prezent există trei scenarii, după spusele lui Ihor Klimenko, șeful poliției. Atacul a fost fie o încercare de a pune presiune asupra liderilor țării, fie o încercare de destabilizare politică sau un atac orchestrat de agenții de securitate străine.

Serghii Şefir (stânga) este unul dintre consilierii președintelui Volodimir Zelenski (dreapta). Cei doi sunt buni prieteni iar atacul asupra vieții consilierului a avut loc în timpul elaborării reformelor anticorupție din țară.
Serghii Şefir (stânga) este unul dintre consilierii președintelui Volodimir Zelenski (dreapta). Cei doi sunt buni prieteni iar atacul asupra vieții consilierului a avut loc în timpul elaborării reformelor anticorupție din țară.

Președintele se afla la momentul atacului la cea de-a 76-a întâlnire a Adunării Generale a Națiunilor Unite, la New York.

El a spus că nu poate spune cu certitudine cine se află în spatele acestui atac, însă nu vede atacul drept o amenințare, ci mai mult drept lașitate.

Ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Denis Monastirski, a spus că dacă șoferul mașinii nu ar fi continuat să conducă după atac, consecințele ar fi putut fi tragice. Șoferul se află în prezent în spital iar Serghii Şefir a spus că acesta le-a salvat amândurora viețile, print-un „gest eroic”.

Un alt consilier al președintelui, Mikhailo Podoliak, vede atacul drept o încercare de a împiedica programul anticorupție al lui Zelenski. El spune că agenda președintelui are ca scop să reducă din influența oligarhilor în țară.

Atât Serhii Shefir cât și șoferul auto vehiculului au fost răniți, însă au supraviețuit.
Atât Serhii Shefir cât și șoferul auto vehiculului au fost răniți, însă au supraviețuit.

Oleksandr Kornienko, liderul partidului lui Zelenski a spus că nu exclude implicarea Rusie. Însă reprezentantul Kremlinului, Dimitri Peskov, a negat acuzațiile spunând că acestea „nu au nimic de-a face cu realitatea.”

În mai, oligarhul pro-Kremlin, Victor Medvedciuk, a fost pus sub arest la domiciliu în baza unor acuzații de trădare.

La New York, Zelenski a spus în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite că dorește „reînvierea” organizației și a condamnat inegalitatea între țările bogate și cele sărace în privința accesului la vaccinul anti-Covid.

Președintele ucrainean a mai atras atenția și asupra ocupării Peninsulei Crimeea de către Rusia, cerându-le participanților să se alăture Platformei Crimeea, un mecanism internațional de consultare pe această temă.

Zelenski și-a câștigat mandatul cu promisiuni că va pune capăt războiului din estul țării. Separatiștii sprijiniți de Rusia se confruntă aici cu militarii ucraineni din 2014. Circa 13.000 de oameni și-au pierdut viața.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG