Linkuri accesibilitate

„Ați vrut agitație? Iat-o!” Cum au complotat ofițeri FSB - Popov, Suhodolov & alții - ca să semene discordie în Statele Unite


Aleksandr Ionov, agentul rus care a fondat ONG-ul moscovit numit Mișcarea Anti Globalizare, a fost tot timpul în contact cu supervizorii de la din serviciul federal de informații al Rusiei, FSB, după cum arată log-urile chat-urilor din dosarul din instanța americană.
Aleksandr Ionov, agentul rus care a fondat ONG-ul moscovit numit Mișcarea Anti Globalizare, a fost tot timpul în contact cu supervizorii de la din serviciul federal de informații al Rusiei, FSB, după cum arată log-urile chat-urilor din dosarul din instanța americană.

SUA au anunțat recent sancțiuni extinse contra unor entități din Rusia pe care le acuză că vor să influențeze alegerile din noiembrie. Tot în această săptămână, începe în Tampa/ Florida un proces de răsunet în care acuzați sunt ofițeri FSB și activiști americani care ar fi răspuns la ordinele lor, ca să stârnească dezbinare în societatea americană.

Pe 12 martie 2018, puțin înainte de ora 6 seara, la Moscova, Aleksandr Ionov, un rus pasionat de călătorii și costume scumpe de haine, trimitea câteva sms-uri către un telefon local. În ele era vorba despre încercarea iluzorie de a obține separarea statului California de Statele Unite.

Cu doi ani în urmă, Ionov, lider al unei organizații non-guvernamentale numite Mișcarea Anti-Globalizare, ajutase niște activiști mărunți pro-secesiune din California să-și înființeze un birou în capitala rusă. Ulterior, i-a găzduit pe aceștia și pe alți activiști din întreaga lume la o conferință de la Moscova numită „Dialogul Națiunilor”.

Primele două mesaje trimise de Ionov erau linkuri către articole din presa americană despre secesiunea Californiei.

„Ați vrut agitație?”, a scris apoi Ionov. „Iat-o!”.

Destinatarul mesajului, spun oficiali americani, era Igor Popov, ofițer în cea mai importantă agenție de spionaj rusească, Serviciul Federal de Securitate - FSB. Superiorul lui Popov era Alexei Suhodolov, șef de unitate într-o divizie numită Serviciul pentru Protecția Sistemului Constituțional și Lupta împotriva Terorismului, cunoscută sub numele neoficial de Direcția a II-a.

Mesajele sunt incluse în zeci de pagini de chat obținute de autoritățile americane și publicate ca parte a procedurilor judiciare din SUA. Ele dezvăluie discuțiile interne ale ofițerilor FSB privind coordonarea cu activiștii americani. Unii au fost judecați săptămâna aceasta de un tribunal federal american din Florida.

Unele pasaje din discuții au fost incluse anterior în acuzațiile SUA. Dar transcrierile detaliate – aproape 50 de pagini - nu au fost făcute publice.

În afară de detaliile referitoare la activitatea ofițerilor FSB în domeniul politicii americane, mesajele dezvăluie, de asemenea, discuțiile acestora cu privire la criticii guvernului, birocrația din FSB, mass-media independentă pe care Kremlinul o consideră ostilă intereselor sale și invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina.

Ionov, Popov și Suhodolov - împreună cu alți doi ofițeri FSB, Evgheni Vistorpovski și Alexei Mitiagin - s-ar fi angajat într-un efort multianual de a lucra cu mai multe grupuri de activiști americani „care au furnizat FSB informații... pentru a semăna dezbinare în SUA”.

Ionov și ofițerii FSB au fost cu toții identificați public.

Popov și Sukhodolov au fost inculpați de Departamentul de Justiție alături de Ionov, anul trecut. Dar este foarte puțin probabil ca vreunul dintre ei să ajungă vreodată într-o sală de judecată din Staele Unite.

Pe 29 iulie 2022, în ziua în care procurorii americani anunțau primele puneri sub acuzare, Ionov i-a transmis lui Popov un mesaj care s-ar putea traduce printr-o înjurătură.

„Aruncă telefoanele”, a adăugat el.

Back Up în Cloud

Liniile generale ale ideii orchestrate de Ionov și colaboratorii săi din FSB au fost descrise inițial în rechizitoriul de 24 de pagini scris în iulie 2022. A urmat doilea, zece luni mai târziu.

Transcrierile detaliate ale discuțiilor au fost înregistrate în dosarul federal din Florida pe 21 august 2024, cu puțin timp înainte de deschiderea procesului activiștilor americani acuzați de coordonare cu ofițerii FSB.

Stenogramele fac parte dintr-un dosar al avocatului care îl apără pe unul dintre activiști, Penny Hess, cu mențiunea că ele nu ar trebui folosite în timpul procesului pentru că ar fi probe „din auzite”, indirecte.

Procurorii americani au susținut contrariul și au spus că „activitatea lui Ionov cu aceste grupuri americane a fost făcută în numele FSB, o ramură a guvernului rus, care este un element esențial al infracțiunilor incriminate”.

Mesajele „au făcut parte integrantă din această conspirație, furnizând FSB informațiile necesare pentru a-i «utiliza» pe inculpați pentru a «semăna dezbinare în interiorul SUA», conform propriilor lor cuvinte”, afirmă procurorii.

Biroul procurorului general din Tampa, Florida, unde se desfășoară procesul, a confirmat că fișierele de chat au fost predate de Departamentul de Justiție ca parte a demersului de aflare a adevărului, cu cerința ca orice probă introdusă ca parte a unui proces penal să fie împărtășită avocatului părții adverse înainte de proces.

O purtătoare de cuvânt a biroului procurorului general al SUA a refuzat să spună cum au fost obținute chat-urile/ stenogramele; de exemplu, dacă agențiile de informații americane au piratat telefoanele ofițerilor FSB.

Cu toate acestea, listele de probe programate pentru a fi utilizate în timpul procesului - și metadatele care însoțesc mesajul de chat - indică faptul că autoritățile americane au obținut cea mai mare parte a comunicațiilor prin intermediul unei copii de rezervă pe iCloud, serviciul de cloud computing al Apple.

Ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, Ionov și Popov foloseau iPhone-uri, care își fac back-up de chat, inclusiv de mesaje WhatsApp, pe serverele Apple. Faptul le-a oferit procurorilor americani posibilitatea de a obține chat-urile cu un mandat de percheziție autorizat de instanță.

RFE/RL a încercat să obțină punctele de vedere ale lui ONG-istului Ionov și de la celelalte persoane identificate, telefonând la numerele din înregistrările tribunalului.

Numerele de telefon ale lui Ionov și Suhodolov nu mai erau în funcțiune. Un apel la numărul lui Popov a fost direcționat către ceea ce părea a fi o înregistrare a unui centru de apel – vocea care a răspuns i-a cerut reporterului RFE/RL să sune mai târziu.

La telefonul identificat ca fiind al lui Vistoropski s-a auzit un bărbat, care a părut să răspundă afirmativ atunci când i s-a spus pe nume, dar apoi a refuzat să răspundă la întrebări, iar la scurt timp a închis.

Și la telefonul identificat ca fiind al lui Mitiagin a răspuns un bărbat. Acesta l-a întrebat pe reporter, care s-a legitimat, dacă este vorba despre o farsă telefonică, apoi a închis.

„De ce au fost azvârliți într-un masacru?”

Strădania lui Aleksandr Ionov de a cultiva activiști din California care susțineau secesiunea statului a fost bine documentată, în proces.

Cu aproximativ o lună înainte ca Ionov să se bucure de rezultatele muncii sale cu activiștii din California, ofițerul FSB Popov i-a scris pentru a-i cere fotografii de la un marș care era planificat în fața sediului statului California din Sacramento. Popov s-a arătat, de asemenea, dezamăgit de puțina acoperire pe care agențiile de presă americane au acordat-o evenimentului.

„Acesta este singurul articol pe care l-am văzut”, a scris Popov dezamăgit.

Două luni mai târziu, la începutul lui martie, Popov i-a propus lui Ionov să se întâlnească la o cafenea de la Moscova, nu departe de sediul Directoratului II.

Popov l-a informat pe Ionov că superirorul lui, Suhodolov, vrea să se vadă cu el – lucru care l-a deranjat pe Ionov.

„Sunt supărat pe AB”, a scris el, folosind inițiala prenumelui și a numelui mijlociu al lui Suhodolov. „Am motivele mele. Provoacă probleme. Nu-mi place. S-ar putea să mă enervez. Și să fac scandal”.

„Ne-au tăiat fondurile, e clar”, a încercat Popov să-l calmeze pe Ionov. „Agende diferite, oameni diferiți și o grămadă de alte chestii. Nu-i nevoie, e om bun, doar că nu poate să ne spună chiar tot. Superiorii îi pun limite”.

În prezent, mai mulți activiști americani sunt judecați de instanța federală din Florida: patru persoane, bărbați și femei, actuali sau foști membri ai unei organizații politice relativ obscure numită Partidul Socialist al Poporului African. Alții sunt membri ai unui grup conex numit Mișcarea Uhuru.

Activiștii, spun procurorii, ar fi lucrat cu bună știință cu Ionov și, prin extensie, cu ofițerii FSB; Ionov a plătit pentru ca cel puțin unul dintre ei să meargă în 2015 la Moscova, la o conferință planificată de organizația lui Ionov, Mișcarea Anti-Globalizare din Rusia. Toți au negat acuzațiile.

Ionov ar fi sfătuit grupul și cu privire la formulările sloganurilor de pe panourile folosite la protest. Conform actului de acuzare, el a plătit, de asemenea, 3.000 de dolari mai multor activiști pentru ca ei să meargă la San Francisco, unde să protesteze la sediul Meta, compania mamă a Facebook, după ce aceasta a restricționat postările pro-ruse despre invazia Moscovei în Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Log-urile chaturilor, adică listele de transcrieri, arată că Ionov făcea deseori schimb de mesaje cu Popov și mai rar cu Suhodolov - trimitea fotografii, linkuri către știri și către albume foto online.

La o zi după startul invaziei în Ucraina, Ionov părea să comenteze rapoartele privind diviziunile interne în rândul clasei conducătoare a Rusiei cu privire la război. Printre ele, inclusiv o postare pe Instagram a fiicei purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pe care scria „Nu războiului!”

„Peskov și-a pierdut mințile”, i-ar scris lui Suhololov, după care a completat, într-un alt mesaj „Toată lumea e razna de tot”.

Cei doi au discutat, de asemenea, despre o bătălie din primele zile ale invaziei, în februarie 2024, când parașutiștii ruși au încercat să aterizeze pe un aeroport la nord de Kiev. Soldații ucraineni au organizat apărarea în grabă și le-au provocat parașutiștilor pierderi serioase.

„De ce au fost azvârliți într-un masacru?” l-a întrebat Suhodolov pe Popov. „Unde erau întăririle? A fost o greșeală tactică?”

„Va trebui să suni la [Ministerul Apărării] ca să afli”, a răspuns Popov.

„Ești foarte tare!”

La sfârșitul lui aprilie 2018, o rusoaică pe nume Maria Butina a fost condamnată la 19 luni de închisoare în Statele Unite pentru că nu s-a înregistrat la Departamentul de Justiție ca agent străin. Butina petrecuse mai mulți ani în America, unde s-a împrietenit și a intrat în grațiile mai multor politicieni, în special republicani.

La o săptămână de la condamnarea ei, Ionov, care strânsese bani pentru apărarea Mariei Butina, și Popov au discutat despre verdict și despre un eveniment de presă organizat de Ionov la Moscova pentru a susține eliberarea rusoaicei. Ionov a inclus și un link la un album foto online care arată conferința de presă moscovită, la care au luat parte peste 12 repoteri.

„Super material despre Butina! Ești foarte tare”!, i-a scris Popov lui Ionov.

Maria Butina (centru) a fost închisă mai mulți ani în Statele Unite după ce a pledat vinovată la acuzațiile care decurg dintr-un efort de ani de zile de a se împrieteni cu consultanți politici americani. Ionov a contribuit la plata avocaților ei.
Maria Butina (centru) a fost închisă mai mulți ani în Statele Unite după ce a pledat vinovată la acuzațiile care decurg dintr-un efort de ani de zile de a se împrieteni cu consultanți politici americani. Ionov a contribuit la plata avocaților ei.

Tonul acestui mesaj era foarte diferit de al celui trimis de Popov cu șase săptămâni înainte, după ce un articol despre legăturile financiare ale lui Ionov cu Butina a fost publicat de revista americană The Atlantic. Ionov a trimis un link către responsabilul său din FSB.

„Nu voi raporta acest lucru! Ești numit patronul lui Butina, care a recunoscut că a intervenit în alegerile din 2016”, i-a scris Popov lui Ionov. „Ei menționează, de asemenea, conferințele separatiste [o referire la evenimentele Dialogului Națiunilor de la Moscova]. Acum vor impune sancțiuni împotriva ta”.

Trei ani mai târziu, Ionov va fi într-adevăr lovit de sancțiunile Departamentului american al Trezoreriei.

Pe 29 iulie 2022, când discutau despre vestea inculpării inițiale, Ionov l-a sfătuit pe Popov să scape de telefon – suspecta, probabil, că a fost hack-uit sau accesat.

„Și ți-am spus: arabii ți-au dat un telefon ciudat”, a replicat Popov.

E neclar din mesaj la cine anume se referă Popov ca sursă a „telefonului ciudat”, deși Ivanov a avut interese de afaceri în Liban și în Siria.

„Nu-l mai am de o veșnicie”, a răspuns Popov. „Era telefonul de rezervă”.

„Dezbinarea politică este o slăbiciune”

Acum mai multe decenii, agențiile de informații sovietice și ruse au încercat să răspândească dezinformarea și să alimenteze disidența pentru a submina guvernele străine, occidentale sau nu.

În anii 1980, KGB a contribuit la răspândirea ideii că Statele Unite au inventat virusul care cauzează SIDA ca parte a unui proiect de cercetare în domeniul armelor biologice.

În timpul campaniei electorale prezidențiale din 2016 din SUA, „trolii” având legături cu guvernul rus au creat zeci de persoane/ conturi online false pentru a încerca să semene discordie pe rețelele sociale.

„Această campanie a încercat să polarizeze americanii pe baza diferențelor societale, ideologice și rasiale, a provocat evenimente în lumea reală și a făcut parte din sprijinul secret al unui guvern străin pentru candidatul favorit al Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA”, se arată într-un raport bipartizan întocmit de Comisia pentru Informații a Senatului SUA.

Pe 4 septembrie 2024, la o zi după începerea procesului din Florida, autoritățile americane au anunțat sancțiuni extinse și alte măsuri împotriva unor entități din Rusia, pe care le-au acuzat că vor să influențeze opinia publică americană în campania prezidențială în curs.

Departamentul de Stat a anunțat noi restricții pentru cinci instituții de presă finanțate de stat, inclusiv RT - rețeaua de televiziune rusă finanțată de stat, cunoscută anterior sub numele de Russia Today.

Departamentul de Justiție a anunțat, de asemenea, o nouă acuzație penală împotriva a doi angajați ai RT, pe care i-a acuzat de conspirație pentru răspândirea dezinformării și propagandei, parțial prin utilizarea unei companii media din Tennessee.

„Rusia face tot ce poate pentru a accentua dezbinarea în societățile adversarilor săi, în special în Statele Unite, aplicând filozofia conform căreia dezbinarea și disensiunile politice sunt semn de slăbiciune”, a explicat Kevin Riehle, cercetător la Universitatea Brunei din Londra și autor al unei noi istorii a FSB.

„Dacă guvernul rus poate pune în lumină grupurile de opoziție marginale din Statele Unite (sau din alte părți) dându-le o importanță mai mare decât au, atunci diminuează puterile occidentale în ochii lumii”, a declarat el pentru RFE/RL. „De asemenea, le face mai puțin atractive pentru ruși. Rusia poate afirma că Statele Unite sunt slabe pentru că sunt haotice și măcinate de dezbinare, bazându-se inclusiv pe ceea ce fac cele câteva grupuri pe care FSB însuși le sprijină.”

Activiștii politici de stânga nu au fost singurele persoane vizate de Direcția a II-a FSB.

Doi dintre ofițerii FSB identificați de Departamentul de Justiție în documentele judiciare și în alte documente au fost, de asemenea, conectați public de un caz paralel care implică o rusoaică pe nume Natalia Burlinova.

Poster FBI din 2023 referitor la persoana căutată Natalia Burlinova.
Poster FBI din 2023 referitor la persoana căutată Natalia Burlinova.

În 2023, procurorii americani au acuzat-o pe Burlinova în legătură cu ceea ce au afirmat că a fost un efort multianual de recrutare și cultivare a tinerilor profesioniști occidentali care ar putea fi simpatizanți ai politicilor externe ale Rusiei.

Burlinova a organizat întâlniri la marile universități americane cu profesori universitari și studenți și a supervizat o conferință care a plătit tinerii absolvenți de universități să călătorească la Moscova, să participe la ateliere și prelegeri. La una dintre prelegeri a participat un cetățean rus care s-a numărat printre cei expulzați din Statele Unite în 2010 pentru că era „un ilegal” sub acoperire.

Potrivit Departamentului Trezoreriei SUA, proiectul a fost supravegheat și coordonat de ofițerii Popov și Sukhodolov.

Articol publicat inițial pe rferl.org

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG