Statele Unite acuză Rusia că încearcă să influențeze alegerile prezidențiale din SUA din 2024 prin intermediul mass-mediei controlate de Kremlin și al platformelor online de propagandă, se arată într-un comunicat de presă al Departamentului de Justiție.
Kremlinul a folosit instituții media precum RT, fostul Russia Today, și platformele online pe care le susține pentru a dezinforma alegătorii americani, susține departamentul. RT este văzut ca o parte esențială a eforturilor de propagandă ale Kremlinului, scrie RFE/RL.
Departamentul de Justiție a anunțat confiscarea a 32 de domenii de internet despre care a spus că au fost folosite în „campanii de influență străină malignă dirijate de guvernul rus”. Directorul FBI, Christopher Wray, spune că acestea conțin siteuri web „pline de propagandă guvernamentală rusă” menite să înșele utilizatorii americani.
Pe lângă încercarea de a influența alegerile din SUA, aceste situri ar urmări să reducă sprijinul internațional pentru Ukraina și să câștige susținere pentru politicile și interesele pro-ruse, mai arată comunicatul Departamentului de Justiție.
„Cercul apropiat al președintelui Vladimir Putin, inclusiv [primul adjunct al șefului de personal] Serghei Kiriienko, a ordonat companiilor rusești de relații publice să promoveze dezinformarea și narațiunile sponsorizate de stat ca parte a unei campanii de influențare a alegerilor prezidențiale din SUA din 2024”, a declarat procurorul general Merrick Garland în comunicatul de presă.
Garland nu a specificat care ar fi rezultatul alegerilor preferat de Kremlin. Vladimir Putin a spus la începutul acestui an, înainte de decizia președintelui Joe Biden de a se retrage din cursă, că acesta este mai „previzibil” decât fostul președinte Donald Trump. Putin a mai spus că Kremlinul este pregătit să lucreze cu oricine va câștiga alegerile.
Departamentul de Justiție a anunțat, de asemenea, un rechizitoriu care îi acuză pe cetățenii ruși Kostiantin Kalașnikov, în vârstă de 31 de ani, și Elena Afanasieva, în vârstă de 27 de ani, de conspirație pentru încălcarea Legii privind înregistrarea agenților străini și conspirație pentru a comite spălare de bani.
Merrick Garland a spus că cei doi angajați ai RT au fost acuzați ca sunt implicați într-un mecanism ilegal de 10 milioane de dolari „pentru a crea și distribui conținut publicului american cu mesajele ascunse ale guvernului rus”.
Statele Unite „nu vor tolera încercările unui regim autoritar de a exploata schimbul liber de idei al țării noastre pentru a-și continua în secret propriile eforturi de propagandă”, a spus Garland.
Procurorul general adjunct Matthew G. Olsen de la Divizia de Securitate Națională a Departamentului de Justiție a declarat că guvernul rus caută de mult timp să „semene discordie și haos în Statele Unite prin propagandă și campanii de influență malignă străină”.
Tacticile includ utilizarea RT pentru a prezenta mesaje și conținut anti-SUA care sunt ulterior promovate pe rețele de site-uri web false și conturi de social media care amplifică afirmațiile. De obicei, aceste rețele profită de subiecte politice polarizante, cum ar fi imigrația și criminalitatea.
Pe lângă confiscarea domeniilor web, Departamentul Trezoreriei SUA a anunțat desemnarea a 10 persoane și două entități pentru sancțiuni. Printre cei sancționați sunt Margarita Simonian, redactor-șef al RT, și Elizaveta Brodskaia, redactor-șef adjunct al RT.
Sancțiunile anunțate de Departamentul Trezoreriei completează desemnarea de către Departamentul de Stat a grupului media Rossia Segodnia și a cinci dintre filialele sale - RIA Novosti, RT, TV-Novosti, Ruptli și Sputnik - ca misiuni străine.
În această calitate, aceste entități sunt obligate să notifice departamentul cu privire la toți angajații care lucrează în Statele Unite și trebuie să dezvăluie toate proprietățile imobiliare pe care le dețin în SUA.
Departamentul de Stat a anunțat, de asemenea, măsuri pentru a impune restricții de viză persoanelor care acționează în numele organizațiilor media susținute de Kremlin, folosesc aceste organizații ca acoperire pentru activități sub acoperire și sunt complici la implicarea în influențe ascunse.
Mai mult, Departamentul de Stat a anunțat o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru o organizație cunoscută sub numele de RaHDit (Russian Angry Hackers Did It).
Grupul ar fi implicat în influența electorală în alte țări și reprezintă o amenințare la adresa alegerilor din SUA din 2024, în special prin operațiuni de influență cibernetică, a transmis Departamentul de Stat.
„Membrii RaHDit diseminează și amplifică propaganda și dezinformarea de la organizația finanțată și condusă de Kremlin, RT, iar RaHDit este asociat cu serviciile de informații rusești. RaHDit este condus de ofițerul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) Aleksei Garașcenko”, a transmis Departamentul de Stat.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.