Jurnaliștii ucraineni nu doar că scriu despre războiul pe scară largă al Rusiei în țara lor – ei se numără și printre victimele lui.
Victoria Roșcina, fost colaborator al Serviciului Ucrainean al RFE/RL, a murit în captivitate rusă. Moartea tinerei de 27 de ani a fost confirmată în octombrie 2024, dar trupul ei nu a fost încă trimis familiei.
Nu e singura.
În martie, ziaristul Vladislav Iesipenko va împlini patru ani după gratii în Peninsula Crimeea, ocupată de Rusia în 2014 și pe care Moscova a transformat-o între timp, în bază militară.
Vladislav, care scria pentru RFE/RL subiecte legate de societate și mediu, a fost condamnat pentru că ar fi avut la el explozibili, fapt pe care el l-a negat. A declarat la proces că în captivitate a fost torturat.
Jurnalistul RFE/RL, Dmitro Ievcin a fost rănit grav pe lina frontului, în sudul Ucrainei. S-a întors în redacția de la Kiev după luni de reabilitare medicală.
Evghenia Kitaiva relata, în 2023, din apropierea liniei frontului din estul Ucrainei, atunci când a fost surprinsă de o lovitură rusească de artilerie. Nu a fost rănită și s-a grăbit să acorde primul ajutor unui soldat ucrainean rănit.
Evghenia a avut nevoie de câteva luni să-și revină. Un an mai târziu, a născut o fetiță. Acum e înapoi pe front și relatează despre deținutele ucrainene care se pregătesc să se înroleze în armata Ucrainei, care duce lipsă de recruți.
Corespondentul Europei Libere, Marian Kușnir a filmat unele dintre cele mai devastatoare bătălii. Nu vorbește despre premii pentru jurnalim. În schimb, povestește despre un bătrânel pe care l-a evacuat în timp ce lucra pentru un reportaj.
Bărbatul era ultimul locuitor al unui sat de pe linia frontului.
Există amenințări chiar și la distanță de linia frontului.
În toamna lui 2024, redacția de la Kiev a RFE/RL a primit, la fel ca alte sute de școli, centre de afaceri și clădiri guvernamentale ucrainene, amenințări cu bombe.
Amenințările au venit după investigația RFE/RL referitoare la felul în care Rusia recrutează copii și adolescenți ucraineni care să se saboteze armata țării lor.
Articolele despre bilanțul uman al războiului sunt doar o parte a muncii noastre. Am dezvăluit corupția din armata ucraineană, am expus oficialii care și-au cumpărat proprietăți somptuoase în străinătate și am identificat judecători care își ascund cetățenia rusă.
Unele dintre materialele noastre au devenit parte a istoriei. Poșta Ucrainei a emis un timbru care comemorează eliberarea regiunii Kiev, în 2022.
Două din cele trei imagini care apar pe timbru au fost realizate de fotograful RFE/RL Serhi Nuzhnenko.
Una dintre imagini era din Bucea, orașul de lângă Kiev unde soldații ruși au lăsat pe străzi cadavrele a sute de civili pe care i-au ucis.
Bucea a devenit un simbol al atrocităților Rusiei în Ucraina. În ciuda dovezilor copleșitoare, Moscova susține în continuare că masacrul a fost înscenat.
Una dintre victime, Olexi Pobihai, un comerciant din oraș, a fost găsit într-o groapă comună din pădure. Cine l-a ucis și de ce?
Reporterul OSINT al RFE/RL Dmitro Djulai a investigat atrocitățile, identificând unitățile ruse responsabile. Descoperirile sale i-au făcut pe procurorii ucraineni să lanseze o anchetă oficială.
La numai 15 minute de mers cu mașina de Bucea e Nemișaieve, un alt oraș ocupat termporar de forțele rusești.
Într-un cimitir din oraș, aproape de casa părintească, odihnește Vera Girici. Jurnalista RFE/RL a fost ucisă în aprilie 2022, atunci când o rachetă rusească a căzut pe blocul din Kiev în care locuia.
Ultima poveste pe care a scris-o Vera a fost despre un supraviețuitor al Holocaustului care a supraviețuit și asediului asupra Mariupolului, orașul din sud estul Ucrainei, ocupat de Rusia în primăvara lui 2022.
RFE/RL a investigat moartea ei și a dezvăluit figurile -cheie din lanțul de comandă rusesc.
Asta se întâmplă atunci când războiul îți intră în casă.
Maryana Drach este directorul Serviciului Ucrainean al RFE/RL.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.