Linkuri accesibilitate

3 minute | Butaforie cu miniștri în Parlamentul României


Dacian Ciolos vrea să guverneze România într-o perioadă de criză. Șansele sale sunt infime.
Dacian Ciolos vrea să guverneze România într-o perioadă de criză. Șansele sale sunt infime.

Avertismentul OMS privind vaccinarea din România, audierile din Parlament ale miniștrilor propuși de USR PLUS și anunțul Rusiei de a-și suspenda misiunea la NATO sunt cele mai importante subiecte ale agendei naționale și internaționale de azi.

Bun găsit,

Iată principalele știri ale zilei, pe scurt:

  • România își propune să vaccineze 70% din populație, până în primăvara anului viitor, însă OMS avertizează că, dacă se menține ritmul actual, procentul ar putea fi atins abia peste 2 ani și jumătate.
  • Miniștrii propuși de prim-ministrul desemnat Dacian Cioloș vor fi audiați astăzi în Parlament. Votul de învestitură a fost programat pentru mâine.
  • Coreea de Nord a lansat cel puțin o rachetă balistică în apele de pe coasta Japoniei, au declarat Coreea de Sud și Japonia.

Care e vaccinul pentru antivaccinism?

Nouă din zece români care au murit de Covid erau nevaccinați iar imunizarea cât mai rapidă a populației, în plină criză sanitară, pare singura soluție pentru a limita proporțiile pierderilor de vieți omenești.

România pierde săptămânal, în fața Covid, mai mulți cetățeni decât au murit la Revoluție, însă știrile și imaginile dramatice din spitale nu sunt suficient de persuasive pentru a-i convinge pe cei reticenți să se vaccineze.

O bună parte a populației consideră, în continuare, că totul e o conspirație: vaccinul ucide, virusul nu există, medicii mint, presa dezinformează.

Vaccinarea a cel puțin 70% din populația României ar urma să se realizeze abia până în 2024, estimează OMS.
Vaccinarea a cel puțin 70% din populația României ar urma să se realizeze abia până în 2024, estimează OMS.

Organizația Mondială a Sănătății este îngrijorată de situația din România și avertizează că, în ritmul actual de vaccinare, procentul de 70% de persoane imunizate ar putea fi atins abia peste 31 de luni. Adică în 2024.

Între timp, valul IV face în continuare ravagii. Autoritățile au raportat ieri peste 10.000 de cazuri noi. Alți 200 de români au murit.

Audieri de formă în Parlament

Până în 2024, când – teoretic – am putea atinge pragul de imunizare, țara trebuie guvernată. Criza sanitară s-a suprapus unei crize politice alimentată de iresponsabilitate și cinism, iar întrerupătorul luminiței de la capătului tunelului este la Cotroceni.

Toată lumea așteaptă următoarea mișcare a președintelui Klaus Iohannis, în condițiile în care cabinetul propus de premierul desemnat Dacian Cioloș este sortit pierzaniei în Parlament.

Miniștrii propuși de acesta vor fi audiați astăzi în comisiile parlamentare, iar votul de învestitură este programat pentru mâine. Cioloș are asigurate 80 de voturi, ale propriului partid, și nu va fi susținut de niciunul dintre marile partide.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dâncu, susține nu doar că social-democrații nu vor vota guvernul Cioloș, dar niciun alt guvern minoritar propus „de un penelist sau userist”.

Rusia, divorț oficial de NATO

Rusia a anunţat că-și suspendă, începând cu 1 noiembrie, misiunea la NATO și pe cea a Alianței în capitala rusă, după ce Alianţa Nord-Atlantică a retras acreditarea a opt membri ai misiunii ruse, acuzaţi de spionaj.

Relațiile dintre NATO și Rusia s-au depreciat constant după anexarea ilegală a provinciei Crimeea, iar experții internaționali consideră că se află la cel mai jos nivel de la Războiul Rece încoace.

Vladimir Putin, în timpul unui discurs în Crimeea din 2019. Anexarea ilegală a regiunii a răcit relațiile Rusiei cu NATO.
Vladimir Putin, în timpul unui discurs în Crimeea din 2019. Anexarea ilegală a regiunii a răcit relațiile Rusiei cu NATO.

O altă țară care îngrijorează Vestul este Coreea de Nord, care, în această dimineață, a lansat cel puțin o rachetă balistică în apele de pe coasta Japoniei. Acțiunea a avut loc în condițiile în care șefii de informații din Coreea de Sud, Japonia și SUA se întâlnesc la Seul pentru a discuta despre țara comunistă și despre acțiunile sale militare recente.

În ultimele săptămâni, Phenianul a sfidat interdicția ONU de a nu mai testa rachete balistice și a început o serie de teste asupra a ceea ce pretinde a fi rachete de croazieră hipersonice și cu rază lungă de acțiune.

Alte știri internaționale:

  • Ambasadorul Franței în Belarus a fost expulzat după ce a refuzat să îl recunoască pe președintele autocrat Alekandr Lukașenko.
  • Letonia, care a vaccinat 50% din populație, a anunţat un lockdown în perioada 21 octombrie - 15 noiembrie pentru a încerca să încetinească creşterea ritmului infectării.
  • Fostul secretar de stat american Colin Powell a murit din cauza unor complicații provocate de de Covid.

Dacă aveți comentarii, sugestii sau propuneri de subiecte pe care ați vrea să le citiți în Europa Liberă, ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Rămâneți sănătoși.

Pe mâine,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG