Linkuri accesibilitate

Dominic Fritz: Membrii AUR au intrat ilegal în Primăria Timișoara fără ca jandarmii să intervină


Liderul AUR, George Simion se află printre cei acuzați de primarul Timișoarei că au intrat ilegal în sediul Primăriei.
Liderul AUR, George Simion se află printre cei acuzați de primarul Timișoarei că au intrat ilegal în sediul Primăriei.

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, scrie pe pagina sa de Facebook că Jandarmeria și Poliția locală „au asistat impotente” la forțarea accesului în Primăria Timișoara de membrii și simpatizanții AUR.

Într-o postare de pe Facebook, Dominic Fritz spune, printre altele, că grupul, pe care îl descrie drept „o bandă” „a pătruns în mod ilegal în sediul Primăriei, prin forță fizică. Scopul acestor bande a fost să creeze haos și panică în instituție și printre timișorenii care aveau treburi legitime de rezolvat la Primărie”.

Într-o replică transmisă jurnaliștilor, liderul AUR, George Simion contrazice postarea lui Dominic Fritz - oamenii „nu au fost aduși cu autocarul și nu aveau legătură cu Noua Dreaptă, care aveau un protest la jumătate de oră după. /.../ Nu s-a comis niciun act de violență. Noi am intrat în Primăria Timișoarei fără să vină vreun polițist local sau altă autoritate să ne întrebe ceva”, a declarat Simion.

George Simion mai spune că intrarea în Primăria Timișoara ar avea legătură cu o solicitare de audiență.

De altfel, Dominic Fritz anunță că a declanșat o anchetă la Poliția Locală. „Cer instituțiilor abilitate să îi identifice pe cei care au încălcat legea și să îi sancționeze pentru a preveni repetarea acestui act, în altă parte. Am declanșat o anchetă la Poliția Locală, pentru a afla de ce forțele de ordine au permis acțiunea de azi, și mă aștept ca și la Jandarmerie să-și verifice procedurile”, a adăugat Dominic Fritz în postarea de pe Facebook.

Organizația Timiș a Alianței pentru Unirea românilor a transmis live pe Facebook, momentul intrării în Primăria Timișoara.

În înregistrare se vede că aceștia nu întâmpină nicio rezistență din partea autorităților menite să protejeze instituția. La minutul 21:08, reprezentanții AUR trec de punctul în care persoanele fără certificat Covid ar trebui să se oprească.

Nu este prima dată când liderii și reprezentanții AUR iau cu asalt o instituție publică fără a întâmpina nicio rezistență.

În 21 decembrie, aceștia au intrat în curtea Parlamentului, unde au vandalizat mai multe mașini.

Ministrul de Interne Lucian Bode promitea la acea dată o investigație pentru a afla cum au reușit protestatarii să intre în curtea Palatului Parlamentului fără ca forțele de ordine să intervină.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG