Linkuri accesibilitate

Ministrul austriac de Interne, împotriva aderării României la Schengen. Ce state UE se mai opun


Anunțul făcut de Gerhard Karner vine în contextul în care, în urmă cu doar două zile, Comisia Europeană a dat undă verde intrării României, Bulgariei și Croației în spațiul Schengen.
Anunțul făcut de Gerhard Karner vine în contextul în care, în urmă cu doar două zile, Comisia Europeană a dat undă verde intrării României, Bulgariei și Croației în spațiul Schengen.

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat vineri că țara sa se va opune aderării României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen, la două zile după unda verde dată de Comisia Europeană.

Potrivit Agerpres, țara sa se confruntă la momentul de față cu un număr sporit de refugiați care au tranzitat alte state ale Uniunii Europene prin ruta Balcanilor pentru a intra pe teritoriul austriac.

„Este un moment inoportun să votăm asupra extinderii acum, când sistemul frontierelor externe nu funcţionează”, a declarat Karner pentru publicația austriacă Kurier.

Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene se va reuni pe 8 decembrie la Praga pentru a da un vot final asupra intrării celor trei țări în spațiul Schengen. Miniștrii statelor UE pentru Afaceri Interne și Justiție trebuie să voteze în mod unanim pentru aderarea celorlalte state membre la Schengen.

Anunțul ministrului austriac de Interne vine la doar două zile după ce Comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat că România, Bulgaria și Croația sunt pregătite să intre în spațiul Schengen în urma verificărilor experților europeni.

„E momentul să spunem 'Bine ați venit!'”, a transmis în conferința de miercuri Ylva Johansson, după reuniunea Comisarilor în care au discutat extinderea spațiului Schengen de liberă circulație. Johansson a adăugat că România, Bulgaria și Croația sunt capabile de gestionarea granițelor externe ale Uniunii.

În ciuda anunțului făcut de Johansson, mai mulți politicieni UE se opun în continuare intrării statelor în Schengen.

Ambasadorul Olandei la București, Roelof van Ees, a declarat miercuri pentru Europa Liberă că țara sa se va alătura unei inspecții finale pentru a decide dacă România poate intra în Schengen începând cu ianuarie anul viitor.

„În prezent există o a doua misiune Schengen a UE în România. Această misiune de constatare a faptelor este organizată și de Comisia UE și, desigur, este condusă de Comisia UE. Sunt încântat să confirm că include și un expert din partea Țărilor de Jos”, ne-a transmis Roelof van Ees.

O echipă mixtă din experți ai Comisiei Europene și din alte state UE vor vizita România pentru a clarifica ultimele probleme cu privire la implementarea regulamentelor și condițiilor impuse de țările spațiului Schengen.

În cazul în care România, Bulgaria și Croația ar intra în Schengen, acestea ar trebui să garanteze securitatea externă a granițelor Uniunii Europene. România are graniță externă cu trei state non-UE: Ucraina, Moldova și Serbia.

Vizita din România are loc la inițiativa de deschidere arătată de autoritățile române pentru a clarifica orice fel de problemă legată de îndeplinirea acquis-ul Schengen.

România și Bulgaria îndeplinesc condițiile tehnice de aderare încă din anul 2011. Însă, în ultimii 11 ani, mai multe state din UE s-au opus intrării acestora în Schengen pe motivul crimei organizate și a corupției de la București și Sofia.

În ultimii ani, opoziția de la nivelul Uniunii Europene față de aderare a scăzut treptat. Singurul stat care a anunțat că se va opune intrării României în Schengen a fost Olanda. Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat în timpul vizitei sale din octombrie de la București că guvernul de la Haga va primi România în Schengen odată ce problemele legate de statul de drept vor fi rezolvate.

La finalul lunii octombrie, Parlamentul Olandei a votat o rezoluție prin care îi cere Guvernului condus de Rutte să se opună intrării României și Bulgariei în Schengen. În urma votului din Parlament, eurodeputata olandeză Sophia in ’T Veld, și-a cerut scuze în fața românilor pentru decizia luată de colegii ei olandezi.

„Spre marele meu regret, tocmai am aflat în urmă cu câteva minute că parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care afirmă că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen. Regret profund acest lucru. Partidul meu (Democraţii 66, n.red.) a votat împotriva acestei rezoluţii, noi vrem ca România şi Bulgaria să adere imediat la spaţiul Schengen, aţi îndeplinit criteriile necesare”, a declarat Sophia in ’T Veld pentru Agerpres.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG