„Nu a fost o decizie ușoară”, a spus Van der Bellen, un politician din tabăra Verzilor, după ce l-a invitat pe șeful FPO (Partidul Libertății din Austria), Herbert Kickl, să încerce formarea executivului de la Viena. Dacă reușește, va fi prima oară când extrema dreaptă guvernează în Austria de la al Doilea Război Mondial, în ajunul căruia țara a fost anexată de Germania hitleristă.
Partidul lui Kickl a câștigat alegerile parlamentare din Austria în septembrie, obținând 28,8% din voturi și devansând Partidul Popular Austriac al cancelarului demisionar Karl Nehammer (clasat pe locul al doilea).
Cu toate acestea, în octombrie, președintele Alexander Van der Bellen i-a oferit lui Nehammer prima șansă de a forma un nou guvern, după ce partidul acestuia a declarat că nu va intra la guvernare cu Partidul Libertății sub conducerea lui Kickl, iar alte forțe politice au spus și ele că nu vor să lucreze cu FPO.
Eforturile de a forma o alianță guvernamentală fără extrema dreaptă au eșuat însă în primele zile din 2025, iar Nehammer a declarat sâmbătă că va demisiona.
Partidul Popular a semnalat apoi că ar putea lua, totuși, în considerare să lucreze sub conducerea lui Kickl.
Van der Bellen a declarat luni, după ce s-a întâlnit cu Kickl la palatul prezidențial de la Viena, că l-a însărcinat pe liderul Partidului Libertății să poarte discuții cu Partidul Popular pentru a forma un nou guvern.
Nu există vreo garanție că discuțiile de coaliție între extrema dreaptă și conservatori vor fi încununate de succes, dar nu mai există alte opțiuni realiste de coaliții în actualul parlament, iar sondajele sugerează că un nou scrutin în viitorul apropiat ar putea consolida și mai mult Partidul Libertății.
Ca și alte țări din Uniunea Europeană, Austria se confruntă cu ascensiunea extremei drepte pe fondul temerilor de imigrație, al scumpetei și al tensiunilor provocate de războiul prelungit provocat de invadarea Ucrainei de către Rusia.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.