1. Du-te vino pe poarta centrelor rezidențiale de copii sau vârstnici
Pe 9 aprilie, Ordonanța Militară 8 - atunci România era în stare de urgență - prevedea că angajații centrelor rezidențiale vor fi izolați preventiv la muncă.
Mai simplu, personalul lucra timp de 14 zile permanent în centre și nu se ducea acasă deloc. După tura de 14 zile, angajații mergeau acasă, în izolare, timp de alte 14 zile. Și tot așa.
Pe 9 aprilie, numărul cazurilor din România era de 441/zi
Pe 13 octombrie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență hotăra că numărul cazurilor din focare, inclusiv din centre rezidențiale, nu mai e luat în calculul incidenței la 14 zile.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, anunța că personalul din centre rezidențiale va fi testat săptămânal pentru că „(…) la acest moment programul nu mai este de 14 zile şi oamenii pleacă, vin înapoi, fac ture şi atunci este normal ca testarea să fie frecventă”.
Pe 13 octombrie, numărul cazurilor în România era de 3.109/zi.
Cu alte cuvinte, la 400 de cazuri, Guvernul forța personalul centrelor să se izoleze la locul de muncă și acasă, iar la 4000 de cazuri angajații se duc la muncă și acasă zilnic, dar vor fi testați săptămânal.
2. Închide / Deschide restaurante, baruri, cafenele
Pe 17 martie, ministrul de Interne, Marcel Vela, anunța că barurile și restaurantele se închid. Mai era permisă doar activitatea de livrare la domiciliu sau la locul de muncă al clienților.
Pe 17 martie, România înregistra 49 de cazuri/zi de COVID-19.
Pe 1 iunie, Guvernul decidea că barurile și restaurantele, care au terase, se deschid pentru public cu restricții de păstrare a distanței, rezervare și altele.
Pe 1 iunie erau confirmate 141 de cazuri pozitive pe zi.
Apoi, pe 1 septembrie, Guvernul anunța că se deschid restaurantele și cafenelele la interior, dar nu barurile. La fel se deschideau și sălile de spectacole.
Cu o condiție: noul indicator de incidență a cazurilor la 14 zile / 1.000 de locuitori să nu depășească 1.5.
Pe 1 septembrie, România avea 1.053 de cazuri zilnice de COVID-19 confirmate.
Pe 7 octombrie, în București, incidența de 1,5/1.000 a fost depășită. Restaurantele și cafenelele s-au închis la interior, dar au rămas cu terasele.
Pe 7 octombrie erau 2.958 de noi cazuri pe zi de infectare.
Iar pe 13 octombrie, aceeași Hotărâre a CNSU - confirmată prin Hotărâre de Guvern - a redeschis restaurantele și cafenelele la interior, cu capacitate redusă și anunțul închiderii automate dacă incidența ajunge la 3/1.000.
Pe 13 octombrie erau 3.109 cazuri noi de COVID-19 pe zi. Incidența în București era de 2,69/1.000.
Cu alte cuvinte, autoritățile din România au considerat necesar să închidă restaurante și cafenele la interior când erau circa 50, respectiv circa 3.000 de cazuri, dar să le redeschidă când aveau circa 1.000, respectiv circa (din nou) 3.000 de cazuri.
Facebook Forum