Linkuri accesibilitate

Autoritățile ruse spun că Moldova discriminează împotriva vorbitorilor de rusă. Aceeași justificare a fost folosită în invazia Ucrainei


Rusia acuză autoritățile moldovene că discriminează împotriva vorbitorilor de rusă din țară. Este aceeași explicație cu care rușii au justificat invazia Ucrainei - să „protejeze” minoritatea rusă și să „de-nazifice” țara. Imagine de arhivă, februarie 2023, Chișinău.
Rusia acuză autoritățile moldovene că discriminează împotriva vorbitorilor de rusă din țară. Este aceeași explicație cu care rușii au justificat invazia Ucrainei - să „protejeze” minoritatea rusă și să „de-nazifice” țara. Imagine de arhivă, februarie 2023, Chișinău.

Ministerul de Externe al Rusiei spune că autoritățile din Republica Moldova discriminează împotriva vorbitorilor de rusă. Este un discurs similar cu cel împotriva Ucrainei, în lunile dinaintea invaziei din februarie 2024.

Autoritățile ruse acuză Moldova că devine neonazistă - o justificare folosită pentru invazia Ucrainei - și că discriminează împotriva minorităților naționale.

Ministerul de Externe rus acuză că de la începutul „operațiunii speciale” din Ucraina, termen încă folosit de autoritățile ruse care refuză să numească războiul din Ucraina un război, în Moldova „au fost constatate schimbări în rău pentru cetățenii ruși și locuitorii vorbitori de limbă rusă”.

„La indicația curatorilor occidentali, Chișinăul oficial copiază în politica sa acțiunile regimurilor naționaliste din Ucraina și țările baltice, bazate pe rusofobie. Ceea ce se întâmplă astăzi în Moldova coincide aproape complet cu procesele observate în Ucraina. Regimul Sandu, „pe drumul spre integrarea europeană”, încearcă prin metode totalitare să „anuleze” (…) orice manifestare a culturii minorităților naționale”, se afirmă în raportul Ministerului rus de Externe.

Ei acuză autoritățile moldovene că ar controla „minuțios” documentele rezidenților ruși și că aceștia ar fi discriminați pe piața muncii, în timp ce folosirea limbii ruse ar fi redusă „artificial”.

În martie 2023, parlamentul de la Chișinău a aprobat o lege prin care înlocuiește „limba moldovenească” cu limba română în toate legile, inclusiv în Constituție.

În ultimii ani, limba vorbită de moldovenii de peste Prut se apropie din ce în ce mai mult de româna din România, pe măsură ce moldovenii renunță la multe cuvinte rusești, la regionalisme și își apropie accentul de cel românesc.

În mai 2024, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat-o pe președinta de peste Prut, Maia Sandu, de genocid împotriva rușilor pentru că a aprobat trecerea la limba română și pentru că apropie Moldova de UE.

„În ceea ce o privește pe [Maia] Sandu, știi, cred că acest lucru este comparabil cu experimentele celui de-al Treilea Reich Numai atunci și acolo au experimentat cu naționalitatea oamenilor, cu limba lor”, a spus Zaharova.

Marci Shore, profesoară de istorie la Universitatea Yale, spune pentru Kyiv Independent că obsesia rusească pentru așa-numita de-nazificare este o „proiecție freudiană”, o acuzație în oglindă.

„Este proiecția făptașului a propriei situații asupra victimei”, explică Shore.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG