Linkuri accesibilitate

Autostrada spre Occident dată de un ministru demis unui consorțiu chino-turc


Instantaneu de la lucrările unui tronson al Autostrăzii A1, care face legătura între Constanța și Viena, via Budapesta.
Instantaneu de la lucrările unui tronson al Autostrăzii A1, care face legătura între Constanța și Viena, via Budapesta.

Ministrul demis al Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că săptămâna viitoare va trimite contractul autostrăzii Ploiești-Brașov către Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) pentru a fi semnat. Autostrada ar urma să fie construită de asocierea China Communications Construction Company - Makyol Insaat Sanayi Turizm, în parteneriat public-privat.

Potrivit Agerpres, ministrul Cuc a explicat că bugetul de stat nu va fi grevat de cheltuieli, pentru că o parte de 75% din suma acestui obiectiv va fi adusă de partenerul privat, iar cele două firme au experienţă şi "au construit astfel de obiective respectându-şi termenii". Răzvan Cuc a spus încă de sâmbătă pentru Europa Liberă că ar fi putut să facă încă 100 de km de autostradă, dar că nu mai are timp.

Vorbind despre termenele depășite pentru construcția acestei bucăți din culoarul Pan-European IV, pe care România s-a angajat să-l termine demult, Cuc a precizat că inițial contractul cu cei doi parteneri urma să fie semnat pe 26 septembrie, dar că "s-a prelungit la rugămintea celor două firme până pe 16 octombrie, ele dându-ne asigurări că vor transmite contractul final pentru autostrada Ploieşti-Braşov. Aşa s-a şi întâmplat. Săptămâna viitoare va fi livrat contractul şi eu sper să fie semnat cât mai curând. Este un proiect de care toată lumea are nevoie şi este un proiect tangibil, în condiţiile în care experienţa celor două firme, atât a celei din China, cât şi a celei din Turcia este foarte mare",

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG