Linkuri accesibilitate

România nu are încă borna de 1.000 km de autostrăzi. Mai sunt 5 km și multe promisiuni până la pragul psihologic


Odată cu finalizarea lotului de 13,5 km de pe autostrada Transilvania dintre Suplacu de Barcău (Bihor) și Nușfalău (Sălaj), România depășește borna de 1.000 de kilometri de drumuri rapide. Bucata de autostradă urma să fie gata în primăvară, dar noul termen e luna septembrie.

Cu o medie de 26,5 kilometri de autostradă construită pe an, România a amânat iar, pentru septembrie, deschiderea porțiunii de 13,5 kilometri prin care va depăși 1.000 de km de autostrăzi. Poticnelile definesc povestea drumurilor rapide: proiecte amânate, inaugurări minore și soluții întârziate.

Cei 13,5 kilometri de autostradă cu care România va depăși 1.000 de kilometri de drumuri rapide în 33 de ani și jumătate de post-comunism sunt situați între Suplacu de Barcău (Bihor) și Nușfalău (Sălaj), pe Autostrada Transilvania.

Este o autostradă începută în 2004 de americanii de la Bechtel și gata doar pe sfert, deși importanța ei e majoră: legătura României cu Ungaria și, deci, cu celelalte state occidentale.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a vizitat miercuri șantierul și s-a declarat mulțumit și optimist.

„Borna de 1.000 de km de drum de mare viteză va fi atinsă odată cu deschiderea secțiunii Nușfalău- Suplacu de Barcău (13,55 km).

Stadiul fizic al lucrărilor este de 95% și ne arată seriozitatea constructorului. Dacă și condițiile meterologice vor permite, există posibilitatea ca luna viitoare să puteam circula în regim de autostradă pe această secțiune”, este postarea de pe Facebook ce însoțește declarațiile video ale ministrului.
Aproximativ 800 de kilometri de autostradă sunt în lucru în prezent în țară. România nu a ajuns încă la 1.000 de km de drumuri rapide.
Aproximativ 800 de kilometri de autostradă sunt în lucru în prezent în țară. România nu a ajuns încă la 1.000 de km de drumuri rapide.
„Lucrările sunt în grafic, undeva în jur de 15 septembrie vor fi finalizate și va fi dat în circulație acest lot”, a promis Grindeanu.
Când a spus că lucrările sunt în grafic, a omis însă că primul termen avansat era finalul iernii 2023. Apoi, oficialii de la Transporturi au vorbit despre inaugurarea lotului în vară, pentru ca acum termenul să fie împins până pe 15 septembrie.

Epopeea lotului de autostradă care va trece România de pragul psihologic de 1000 de kilometri

România are în prezent 995 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres pe care se circulă. 113 sunt realizați însă în comunism: autostrada București - Pitești și 17 kilometri de pe autostrada Soarelui.

Conform contractului, porțiunea construită de compania turcă Nurol între județele Bihor și Sălaj avea termen de finalizare februarie 2023, dar condițiile meteo au împins estimările de inaugurare pentru începutul verii.

„Sfârșitul lunii iunie, cel mai târziu începutul lunii iulie, vor fi dați în trafic cei 13 kilometri pe care îi are în lucru acea companie”, spunea în luna aprilie secretarul de stat în Ministerul Transporturilor (MT) Ionel Scrioșteanu.

După inaugurare, bucata de 13,5 kilometri (încercuită cu roșu) între Suplacu de Barcău (Bihor) și Nușfalău (Sălaj) nu va avea continuitate pe autostradă la niciunul din capete, timp de câțiva ani.
După inaugurare, bucata de 13,5 kilometri (încercuită cu roșu) între Suplacu de Barcău (Bihor) și Nușfalău (Sălaj) nu va avea continuitate pe autostradă la niciunul din capete, timp de câțiva ani.

Contactat de Europa Liberă, Ionel Scrioșteanu a transmis că noul termen de finalizare pe care și l-a asumat constructorul este mijlocul lunii septembrie 2023.

„Declarația mea pentru iunie-iulie era pe baza a ceea ce ne-a transmis firma care construiește, ei ne tot spuneau că termină. Ne-au spus că în jurul datei de 15 septembrie este posibil să fie dată în trafic această porțiune.”

Și dacă ar fi fost gata mai repede, porțiunea de 13,5 km nu putea fi utilizată întrucât realizarea legăturii cu drumul național, în dreptul localității Marca, a început cu întârziere.

Autoritățile s-au mișcat în contratimp cu exproprierile și alte proceduri necesare realizării drumului de legătură, au avertizat încă de anul trecut reprezentanții Asociației Pro Infrastructura.

„Vom avea o nouă autostradă muzeu”, avertizau aceștia.

Lucrări la breteaua de legătură cu DN1B.
Lucrări la breteaua de legătură cu DN1B.

Purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Alin Șerbănescu, susține că autoritățile au început demersurile necesare încă de la semnarea contractului cu antreprenorul.

„Unele proceduri tehnice durează și de aceea s-a ajuns cu amânarea finalizării bretelei până în toamnă”, spune Șerbănescu.

„Noi am preluat traseul autostrăzii Transilvania de la Bechtel, gândită ca o autostradă continuă, nu cu finalizare pe tronsoane, astfel că nu au fost prevăzute pentru toate porțiunile legături cu rețeaua de drumuri”, explică purtîtoruld e cuvânt al CNAIR pentru Europa Liberă.

1.000 kilometri, în 33 de ani. „Era perfect realizabil să avem dublu!”

1000 de kilometri de autostradă e o cifră simbolică, dar pe jumătate din cât putea România să realizeze în cei 33 de ani și jumătate de după 1989 și în special după anul 2000, crede administratorul Pro Infrastructura, Ionuț Ciurea.

„Avem cam jumătate din kilometri de autostradă pe care puteam să îi avem în prezent. E nerealist să spunem că puteam avea 3.000 de kilometri, dar 2.000 de km, dublu decât în prezent se putea”, spune Ionuț Ciurea.

„Am construit în special în ultimii 23 de ani. Primii zece ani au fost de tranziție, un ritm de 40-50 de kilometri pe an, când puteau fi peste 80-90, km/an, practic dublu”, continuă el.

România și drumurile rapide

 • Kilometri de autostradă și drumuri expres în circulație - 995 km
 • Kilometri construiți în comunism: 113 km (București - Pitești - 96 km și Fetești - Cernavodă - 17 km)
 • Kilometri construiți după 1989 - 882 km

Cele mai lungi porțiuni continue de autostradă

 • Autostrada Soarelui București - Constanța 202 km
 • A1 București - Nădlac

București - Pitești 110 km

Boița - Holdea 188 km

Margina - Nădlac 143 km

 • A10 Sebeș - Turda 70 km
 • A 3 București-Brașov

București - Ploiești 65 km

 • Autostrada Transilvania Târgu-Mureș - Borș

Nădășelu - Câmpia-Turzii 61 km

Vinovat că românii ajung în curând să sărbătorească doar jumătate din kilometrii de autostradă pe care România îi putea avea e statul prin „incompetență și delăsare”, conchide reprezentantul Pro Infrastructura.

Compania de Autostrăzi: Am început să construim planificat abia din 2016

Purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, îl contrazice pe Ionuț Ciurea. România nu putea avea 2.000 de kilometri de autostrăzi, întrucât a construit „cu adevărat, planificat” abia din 2016, când guvernul a aprobat Masterplanul General de Transport până în 2030, actualizat în 2021.

„Este punctul de cotitură al infrastructurii din România”, susține Șerbănescu.

Totodată, până după 2010, construcția de autostrăzi nu ar fi fost o prioritate în societatea românească, așa cum a devenit treptat după intrarea României în UE, adaugă el.

Ar mai fi existat și problema studiilor de fezabilitate făcute «în Google Earth». Pro Infrastructura a criticat constant „hibele” care continuă să existe în documentațiile licitațiilor organizate de CNAIR.

Și totuși, Compania de Autostrăzi și Ministerul Transporturilor sunt încrezătoare: cei 2.000 de kilometri, pe care România îi putea avea deja, vor deveni realitate până în 2030.

„În prezent sunt aproximativ 800 de kilometri de drumuri rapide în execuție, e important să se ajungă la un ritm de 1.000 de kilometri în lucru, pentru ca atunci când se termină unii kilometrii să intre alții, asta va oferi continuitate și predictibilitate și firmelor”, spune secretarul de stat Ionel Scrioșteanu.

Foștii miniștri ai Transporturilor explică de ce avem cele mai puține autostrăzi din Uniunea Europeană

Fostul ministru al Transporturilor din guvernul Năstase (2000-2004), Miron Mitrea, susține că nu s-a construit mai mult pentru că nu a existat voință și consecvență politică.

„Fiecare ministru a avut propria viziune și nu a avut banii, dacă ne gândim la fondurile europene. Nu erau banii din prezent. Dar și voința politică e foarte importantă”, a spus el pentru Europa Liberă.

Harta autostrăzilor din România, de care Moldova este văduvită. Singura excepția e Centura Bacăului, din care aproape 17 km se suprapun cu viitoarea autostradă A7.
Harta autostrăzilor din România, de care Moldova este văduvită. Singura excepția e Centura Bacăului, din care aproape 17 km se suprapun cu viitoarea autostradă A7.

„Noi am pornit târziu autostrăzile, în 2002 am început execuția la Autostrada Soarelui. Era un proiect făcut pe timpul lui Traian Băsescu (ca ministru al Transporturilor, n.r.) și am considerat util să mergem pe acea variantă, chiar dacă poate nu era cel mai bun traseu”, spune Mitrea.

Perioada 2012-2020, în timpul guvernărilor Ponta și Dragnea, au fost cele mai negre pentru avansul proiectelor de autostrăzi, susține un alt fost ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă.

Autostrada Moldovei A7 Ploiești-Pașcani (320 de kilometri, marcată cu albastru) este cel mai mare proiect rutier inclus în PNRR. Restul sunt mici porțiuni din Autostrada Transilvania, Lugoj-Deva și A8 Târgu-Mureș - Iași.
Autostrada Moldovei A7 Ploiești-Pașcani (320 de kilometri, marcată cu albastru) este cel mai mare proiect rutier inclus în PNRR. Restul sunt mici porțiuni din Autostrada Transilvania, Lugoj-Deva și A8 Târgu-Mureș - Iași.

Acesta crede că finanțarea europeană prin PNRR va obliga România să ducă în sfârșit proiectele la bun sfârșit.

„Marele câștig este că sunt proiecte de la care România nu mai poate da înapoi”, concluzionează Drulă.

 • 16x9 Image

  Ovidiu Cornea

  Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

  Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

  Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG