Linkuri accesibilitate

Avertizări hidrologice | Pericol de inundații în aproape toată țara


Muncitori surprinși de viitură în Vrancea, 19 iunie 2021.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a transmis, luni, o avertizare valabilă până marți, 22 iunie, la ora 24:00, cu privire la pericolul de „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide /.../, cu posibile depăşiri ale cotelor de apӑrare” în bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Someş, Mureş, Jiu, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Călmăţui, Siret, Prut şi râurile din Dobrogea.

Și meteorologii au emis luni o informare meteorologică de instabilitate atmosferică și disconfort termic pentru toată țara, valabilă până vineri seara. Informarea intră în vigoare luni, la ora 22.00, și este valabilă până vineri, la ora 22.00. În majoritatea regiunilor, dar în special în zonele deluroase și montane, precum și în regiunile estice, „vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină”.

Avertizările vin după ce în ultimele zilei estul și sud-estul țării au fost sub cod galben și portocaliu pentru ploi torențiale și vijelii.

Aproape jumătate din județele României au fost afectate de ploile din ultima perioadă, intervenția Inspectoratului pentru Situații de Urgență fiind necesară în 16 dintre acestea pentru evacuarea unor persoane, a apei din locuințe sau pentru curățarea unor drumuri blocate. Recomandările IGSU pentru situațiile de furtună includ adăpostirea în cazul vântului puternic și evitarea zonelor cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG